Masser af nye sange banker på hos Michael Falch

"Side 33 fik en snak med ham om emnet efter koncerten til Lys Over Lolland"

Fotograf: Maria Fremming

En koncert med Michael Falch er aldrig forudsigelig – selvom der naturligvis  altid er sange, der insisterer på at være en fast del af sætlisten.

Men Michael Falch formår at gøre hver eneste koncert til en ægte, nærværende og levende begivenhed – med sine helt egne øjeblikke til lagring på mindernes allé.  Derfor var han også det helt rigtige valg denne lørdag den 17.08.19, hvor han gav koncert forbindelse med festivalen Lys Over Lolland. Side 33 havde Maria Fremming afsted som fotograf og stemningsrapportør – og resultatet kan I se og læse lige her!

Lys over Lolland er en professionel kunst- og kulturfestival med det formål at vise dansk og international kunst med et absolut højt kvalitetsniveau. På en gang stærkt eksperimenterende og samtidig med en bred appel. I hjertet af den gamle nedlagte slidte og meget charmerende sukkerfabrik i Sakskøbing, hvor Lys over Lolland holder hof, er der en rustik koncertsal, hvor man til lejligheden havde sat stole op i fine lige rækker til aftenens koncert. I foromtalen er der lagt op til, at man som lytter kan forvente en smuk musikalsk oplevelse, med bl.a. nye og uindspillede sange, som kun kan opleves denne ene gang.

Forventningerne er tydelige at mærke i salen inden trioen går på scenen, og understreges af en stille og forhåbningsfuld summen blandt publikum – og det føltes næsten som om alting bare står stille et øjeblik – inden at trioen – der udover Michael Falch udgøres af Live Johanson og Lars Skjærbæk – slår de første toner an med – ironisk nok – med arrangementets titel i mente – klassikeren ”Mød mig i mørket”.  

En lavine af evergrens fra Michael Falchs lange karriere følger – ”Bliv min stjerne”, ”De første fugle uden dig”, ”Den eneste i verden”, – bare for at nævne nogle få. Tid, sted, og stemning går op i en højere enhed, og lige der – som en lille brik i lige præcis denne virkelighed – mærkes det at live musik, også kan være kunst. En flydende svævende smuk og livsberigende kunstart, hvor man som musiknyder, bare kan lukke musikken og teksterne ind i sit indre, i sine tanker, i sit sind og lade sig rive med og endda lade underbevidstheden få lov at lege med. Selvom alle i salen har hørt de fleste sange før, forstår de tre fantastiske musikere på scenen at levere budskabet på en måde, så oplevelsen er både unik, åndsfyldt, og anderledes – men alligevel også velkendt og trygt. 

Et par spændende og ganske lovende nye sange bliver luftet – ”Alt for vild” og for allerførste gang offentligt ”Hærget sommer”. En uimodståelig sang til den dybe side, men også en hvor man kan finde håbet i teksten. Håbet er ikke nødvendigvis lyserødt, men det er farvet og tonet, som når en rock sang er bedst.  Michael Falch er også en medrivende storyteller, og i hans snak i mellem sangene kommer han vidt omkring – og evner at underholde om alt fra brun sovs til parforhold – eller mangel på samme. 

Aftenens drømme blev indfriet og mere til – nærmest som i et eventyr. Der blev spillet i en takt og toneart, hvor artisterne på scenen holdt alle tryllebundet i en lysende musikalsk og kunstnerisk tidsboble, der måske kun opleves denne ene gang. Men alting har en ende, også denne koncert, der slutter på toppen, alt i mens lyset langsomt forsvinder over Lolland. Publikum søger mod udgangen, mens det store samtaleemne på vej hjem er, hvorfor der skal ventes så længe på et nyt album fra Michael Falch. Side 33 fik nogle svar fra hovedpersonen selv –

– Du har allerede luftet et par helt nye sange, og du fortæller, ar du har hele 63 nye sange liggende, hvad skal der ske med dem? `

– Nu arbejder vi stille og roligt videre med de 63 nye sange i løbet af efteråret og i pauserne i MALURT-turnéen næste år. Vi sigter mod udgivelse af nyt album på Universal forår 2021. Det er sange skrevet indenfor det sidste år.

– Hvordan er det for dig, at synge en hel ny sang for første gang?

– Det er meget specielt at synge en helt ny sang for publikum første gang. Hidtil har den kun eksisteret i min stue, og pludselig bliver den så et lille element i mange andres liv. Der er noget særligt ved at spille numre, der ikke er kommercielt tilgængelige på album og digitale platforme. Det giver dem noget hemmelighedsfuldt.

– Ved du som sangskriver øjeblikkeligt når du sidder med et hit?

– Jeg aner aldrig selv, om en sang rammer mange andre. Og slet ikke om det kan blive et hit. Jeg havde godt nok mine forhåbninger, da jeg i sin tid havde skrevet sange som ”Mød mig i Mørket ”og ”I et Land uden høje Bjerge”. Men jeg rammer tit helt skævt.

Du søsatte endnu en ny sang til koncerten Lys over Lolland, ” Hærget sommer”. Hvordan er du blevet inspireret til at skrive den sang ? og ud af 63 sange, hvorfor var det lige den der kom med?

‘Hærget Sommer’ er klart inspireret af mine erfaringer med parforhold. Drømmene, kriserne, sammenbrud og håb. Denne nye sang kom med på Lys over Lolland, fordi jeg følte, at den er tæt på at have fundet sin form.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.