Masser af nyheder gør det godt at være nysgerrig på musik

”Læs om alle dem der i denne uge kom igennem Side 33 filteret, og se hele 12 nye videoer”

Fotograf: Maria Fremming

Som vi har nævnt før, så er musikåret 2021 i den grad skudt i gang, og de seneste uger har en masse nye singler og album igen vist lydhøre sider af sig selv – hvilket tydeligt afspejles på vores voksende Spotify spilleliste ”Side 33 – ALT GODT – HJEMME” – spilleliste. Hele 66 sange med forskellige artister finder du nu der. I øvrigt en spillevende liste, hvor tilføjelserne laves løbende. Så vælg gerne at følge listen hvis du er til den slags – og løbende vil være opdateret på hvad bredsiden af dansk musik rummer. De fleste numre har f.eks. stadig deres debut på DR radio – og kun få af numrene har været så heldige at blive udvalgt til Spotify’s egen “New Music Friday Danmark” liste.

Vi har igen sat filteret for øregangene og prøver derved at indfange det bedste fra en bred palet af gode bud fra den stadigt boblende danske musikscene. På vanlig vis skulle udvalget rumme noget for de fleste øregange – om du er til en mesterlig jazzificeret version af Nirvana klassikeren ”Smells like teen spirit” fra Jens Jefsen eller du mere er til at tænde pop-korn maskinen igen ved hjælp af Chief1 og Mathilde Falch på deres mere end håbefuld nye fællesingle ”Håb”.   

Men ellers vil vi indlede med at henlede opmærksomheden på et spændende spirende talent med grønlandske rødder – Zika – der serverer den skønneste atmosfærisk drømmepop på singlen ”Deep Ocean” – den får i bogstavelig forstand isen til at sprække – og i lidt samme boldgade finder du MoonBee feat. The Astronauts og den drilsk dragende ”You are not a lonely planet”.

Mere rendyrket klassisk pop – men stadig en lille drøm af et popnummer , der åbner for mere, får du fra ISSE & Peter Christian, som nu er klar med en hyggelig billedside fra studiet til nummeret ”Dør på klem”

Amalie Thørholm lader den mere strømlinede pop hvile på hendes dæmpede og nærmest kunstneriske og billedrige ”Lilli”, der har fået en af den slags videoer, der virkelig kan løfte en sang et niveau op.  

Opløftende er det også at vi er blevet beriget af den dejligste country-pop fra Vingard og hendes ”Let Them Come”, mens americana tonerne også får fuld næring fra henholdsvis Kira Skov feat. Bonnie “Prince” Billy på ”We son’t Go Quitly”  – og ikke mindst på den fantastiske ”Snowriders” fra Nikolaj Grandjean.

Den unge duo UNG-SKAB bidrager til gengæld med en helt anden type frisk livseliksir på deres hip-hop-poppende nummer ”Samme nummer”, der heldigvis lyder af mere end ‘bare’ endnu et bud på tidens lyd. Verden har bestemt mere brug for UNG-SKAB end mere ondskab, så alene af den grund spiller vi gerne samme nummer igen, selvom de ligger lidt uden for SIDE33’s normale komfort zone.

SUNDAYS sikrer til gengæld velkendt velvære på øregange med deres perlende folk-pop på ”Drifter” – mens Verdens Sidste Ide holder samme genre i kog og på dansk på singlen ”Det med småt (i min dagbog)”, der i den grad signaler at sidste års mere end vellykkede debutalbum næppe bare var begynderheld.

Den unge sangskriver Peter Amoras viser også at folk-poppen kan have flere kanter på den fængende  ”Hvad savner du” – der i sin lyd slet ikke ligger så langt fra den man møder hos Folkeklubben på deres nye geniale single ”Børn af den tabte tid (feat. Orgi-E) i en Rune Rask Edit version.

Ny iørefaldende næring til dansegulvet kommer der fra Benjamin Hav på ”Den dejligste boy” og fra The Billy Surfs – der med ”Imagine You Could Imagine Imagine” igen viser at de ganske er svaret på den ventet verden har haft efter et åndsfrisk bud på surf-rock med moderne pop til at sætte lidt vind i sejlene. Et nummer, der utvivlsomt kan holde en alene på dansegulvet (hvilket jo især i disse tider skal læses som en ros), og det gør så sandelig også ”Howling For You” fra Mads Langelund, der med denne spritnye single – som vi havde videopremiere på torsdag i den grad har lavet en regulær ørebasker.

Det mere klassiske pop-rock formel er blevet frisk fortolket med nye numre, som også kan give lyst til at danse videre frit omkring i stuen. Tjek f.eks. lige singlen fra en ny “late bloomer” Simon Sandbye – der fra solskinsøen Bornholm – og med hjælp fra en af vort lands mange stærke producere med internationalt udsyn – James Thomas – har begået en af den slags debutsingler, der løfter både øjenbryn og aktiverer begejstringsbarometer og smilebåndet.

I samme musikalske boldgade finder du Lars Rock (fra The Floor is Mads of Lava) – der med ”Solens stråler” udsender sin anden single som solist, og i den grad virker til at formel som jeg da i høj grad har lyst til at høre meget mere til.

Fynske Morten Christensen – der tidligere udgav under navnet – Dirty Old Town – har som sin debutalbum i eget navn lavet en af disse skilsmisseplader, der formår at samle mere end den splitter i et lydbillede, der ligger sig et sted i hulrummet mellem Ulige Numre, Rasmus Walter og Michael Falch. Et flot album, som anmeldelses her på siden i næste uge, men hvor vi foreløbig vil prikke ”Værelse 202” ud som et af de numre vi herfra vil håbe at der ikke er for mange, der vil overhøre i mængden af uanede muligheder.

Albummet ”Papir” fra sanger-sangskriveren  Mads Beldring bliver også anmeldt i næste uge her på siden, og også her vil vi starte med at prikke en smagsprøve ud i form af nummeret af ”Papir”, der i den grad har fået en DIY video af imponerende karat. Videoens +2.000 tegninger har Mads Beldring selv stået for. og det er der kommet et fabulerende og levende klip ud af, som smukt ledsager sangens melodi og tekst.

Dansk rock har i det hele haft mange håb i årenes løb – og et af de efterhånden vedholdende af slagsen er ICEAGE, der på deres nye single ”The Holding Hand” giver os den slags cool energisk ’stoner’ rock-stemning, der kan føles næsten befriende i en ellers fastlås tid med fleres spørgsmål end svar.

I den mere hårdt rockende afdeling finder du også dansk/svenske VOLA, der med singlen ”Straght Lines” har udsendt en single til dem, der måske syntes Carpark North blev for poppede og mainstream – og så har de samtidig fået produceret en af den slags videoer, der hæver baren for kvalitet i historiefortællingen i en musikvideo.

Også duoen Communions er med til at kvalitetsløfte med deres første guitar-pop klingende single ”Bird of Passage” fra et kommende debutalbum “Pure Fabrication”, der udkommer den 23.04.21 via TAMBOURHINOCEROS. Her møder du et indsigtsfuld lydbillede af noget man meget gerne vil se og høre mere af.

Færøske Fremmand er aktuelle med deres andet album – og anmeldelse vil naturligvis også følge her på siden. En band med en ulmende, mørk og ruskende Industrial rock lyd – der ikke tager noget for givet – og ikke er bange for at gå galt i byen. Singlen ”Wrong” afspejler på stærkeste vis hvilke kræfter som bandet med den karismatiske forsanger Jana Hjalgrimsdóttir i spidsen formår at sætte på spil.

Engang var Sys Bjerre en artist jeg ærlig talt ikke behøvede høre mere til – men så udgav hun sidste år ”Lad os lave noget smukt før vi dør” – og nu ”Befri Villy”. Begge sange – der viser nye sider af en sangerinde og en sangskriver, der i den grad er vokset – og i tekst og musik – på samme niveau som f.eks. Marie Key, Lauro Mo og Annika Aakjær – giver svaret på at meninger, mod, pop og poesi sagtens kan være en del af samme ligning.

Og ellers til sidst en opfordring herfra. Gå selv på musikalsk opdagelsesrejse. Der altid steder at tage hen. Lockdown eller ej. Og musik er den slags jungler – hvor man godt må fare lidt vild.

Så let’s take a walk on the wild side. Sammen. Hver for sig.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.