Melissa ”Inya” Kakooza deler ud af sine musikalske hallucinationer

”Dybt og betagende debutalbum bliver ved med at give – og præsenteres nu LIVE”

Sidste år udgav 32-årige Melissa Inya det dybt dragende debutalbum ”Musical Hallucinations”. Her fusionerer Melissa Inya elementer af oldschool jazz, R&B, disco og funk med moderne og urban soulmusik. I tæt musikalsk symbiose har Melissa Inya, sammen med Abdullah S., der producerer og medvirker på flere instrumenter, skabt et melankolsk og soulet lydunivers.

Stilen er både poppet og lækker med et sjælfuldt personligt udtryk i en rå, kraftfuld og varieret vokal, der rummer masser af varme, indlevelse og glød.

Den bemærkelsesværdige albumtitel, er der såmen en ret god forklaring på. Det er nemlig navnet på en helt reel lidelse, som hun har fået konstateret i forbindelse med udredningen og bearbejdelsen af den bipolaritet, hun fik diagnosticeret for et par år siden. Hun hører lyde hver dag, ikke nødvendigvis sange, men rytmer og flows, som hun bruger aktivt i min musik. Intet er så skidt at det ikke er godt for noget, og Melissa ved nu at det er en del af hende og heldigvis en kæmpe gave, når man er sanger og sangskriver.

Selv beskriver Melissa Inya selv sit nye album som tungt og råt, for det samme er historierne, der ligger til grund for teksterne. Hun synger uden meget filter om oplevelser med psykisk sygdom, voldelige forhold, tab, håb og den helt store kærlighed og alt det andet, der har formet hende igennem nogle til tider ret turbulente år som voksen.

Melissa er født i Uganda og opvokset i et musikalsk hjem i Fredericia fra 3-års alderen, sammen med sin bror – komikeren Melvin Kakooza og tre andre søskende. Inya er i øvrigt et kælenavn, der kommer sig af at Melvin ikke kunne sige Melissa, og derfor kaldte hende ‘Inya’. Det navn er så blevet hængende. Hun bor nu på Amager, og har i løbet af de senere år etableret sig som en fast del i det Københavnske blues, soul- og jazzmiljø. Noget der har været med til at forme den artist, som man nu kan høre folde sig ud på ”Musical hallucinations”.

Albummet er således dybt personligt og hele skriveprocessen har da også fungeret som en form for selvterapi . Men i virkeligheden er hendes mission, at kunne synge sig ind i folks sjæl og sind, og ikke mindst hjælpe andre der står i lignende situationer.

Personligt har jeg ikke selv stået i ret mange lignende situationer, men jeg skal da love for, at dette album med større og større kraft har sat sig fast i sjæl og sind, og oveni som lyttelækkert selskab på øregangen. Ikke mindst numre som ”Damdam”, ”Danger”, Stripped”, ”Stomp Blues”, ”Lions den” og ”Talk 2 me” har i den grad den urkraft , der gør at man slet ikke kan lade være at vende tilbage for et genhør.

Albummet druknede desværre lidt i konsekvenserne af sidste års vedholdende Covid-19 pandemi, men nu er der endelig chancen for at opleve nogle af sangene LIVE, når Melissa Inya giver intim koncert på H15 i København på onsdag den 13. april kl. 20.  

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.