Mercyful Fate kommer i flot selskab – i bogform

"Henrik Marstal er forfatter til bog, der går helt tæt på legendarisk album og tiden omkring"

Fotograf: PRESSEFOTO

33 1⁄3 er en serie af bøger, som hver omhandler et enkelt musikalbum. Seriens titel refererer naturligvis til rotationshastigheden af ​​en vinyl-LP.

Ved udgangen af 2021 var der blevet udgivet hele 161 bøger i serien. Den første udgivelse udkom tilbage i 2003 og omhandlede Dusty Springfield albummet ”Dusty in Memphis” og siden er der udgivet bøger om alverdens forskellige langtidsholdbare album – f.eks.  ”Harvest” – Neil Young, ”Aja” – Steely Dan, “Rid of Me” – PJ Harvey. ”Horses” – Patti Smith, ”Marquee Moon” – Television, ”Homogenic” – Björk, ”Metallica” – Metallica, “A live One” – Phish, ”Boys for Pele” – Tori Amos, “Transformer” – Lou Reed, ”Southern Rock Opera” – Drive-By Truckers, “Murder Ballads” – Nick Cave and the Bad Seeds, og ”Avalon” – Roxy Music

Bøgerne er skrevet af diverse forskellige forfattere, og nu er det blevet danske Henrik Marstal’s tur. Han har skrevet om Mercyful Fates legendariske album ‘Don’t Break the Oath’, der derved også bliver det første danske album, der bliver en del af bogserien.

Henrik Marstal har et større forfatterskab bag sig – blandt andre med bøger om Benny Andersen og Carl Nielsen, og er derudover kendt som musiker og producer (ibens, Marie Frank, Annika Aakjær, Martin Hall o.m.a), og som debattør.

Om bogen udtaler Henrik Marstal:

”Bogen er en analyse af albummet og dets tid i en af heavy metal-genrens guldalder, nemlig første halvdel af 1980’erne. Undervejs i bogen sætter jeg ikke blot fokus på, hvordan albummet blev til, og hvordan indspilningerne forløb. Jeg sætter også fokus på albummets meget konsekvente satanistiske koncept, som jeg argumenterer for ikke blot er til stede i kraft af teksterne og albummets ikonografi, men også gennem den klingende musik.

Desuden ser jeg nærmere på, hvad jeg betegner som albummets særlige queering af heavy metal-genrens ellers på det tidspunkt meget etablerede maskulinitetskonstruktioner, og jeg slutter af med at koble de to elementer queer og satanisme. Det kommer der spændende resultater ud af.”

King Diamond har bidraget til bogen ved at lade sig interviewe over to omgange, ligesom der har været hjælp fra de to Mercyful Fate-aficionados Hans Kildegaard Larsen og Rasmus Heide samt de to originale Mercyful Fate-guitarister Hank Shermann og Michael Denner.

Bogen udkommer via det amerikansk forlag Bloomsbury Academic – og kan købes online via f.eks. amazon.com eller tales.dk.

Henrik Marstal – Foto: Frank Nielsen

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.