Mika Vandborg på vej med nyt album

”Fortsætter sit eventyr på dansk med rejsefeber”

Fotograf: Frank Nielsen

Pudsigt nok er Mika Vandborg – manden med musikbranchens vel nok flotteste skæg – måske mindst af alt kendt som solist, selvom han siden 2010 har udgivet fire soloalbum, hvoraf især hans seneste to ”Wall of Books” og ”Den danske”, på hver sin måde har indeholdt den slags kvalitet, som man kalder langtidsholdbar.

For de fleste er han nok mere ham den festlige, fabelagtige og karismatiske guitarist hos Dicte, Gnags, eller Love Shop – eller ’en af drengene i front’ hos et af landets bedste rockbands gennem de sidste 10 år – Electric Guitars.

”Den danske” udkom sidste år og var hans første på modersmålet. Det klædte ham, og det var ligesom at også hans vokal voksede af at synge ord, der kom direkte fra et rødt hvidt hjerte, der havde andre formål end at rime på smerte (selvom det rent faktisk lykkedes på ”Solsortens hemmelighed”).  

Albummet var afvekslende mellem det højstemte og smukke, som f.eks. ”Kig op” og til det mere kradse og humoristiske ”Booker Blues”, via melodisk pop/rockede sange som ”Et skridt frem og to tilbage” og ”Kommer solen”. At en af de sidstnævnte ikke endte som en af sidste års store radiobaskere er en af de gåder, jeg har opgivet at finde svaret på.

Hvad jeg til gengæld kan finde svaret på, er hvad SIDE 33 vil tildele albummet af ’skiver’

Og det er ikke mindst fordi det kunne mærkes, at dette var hjerteblod med udviklingspotentiale. Det var ligesom på alle parametre, at Vandborg voksede på ”Den danske”. Ikke bare som sanger, men også som sangskriver og arrangør, og som afsender af stærke musikalske øjebliksbilleder, der nok siger mere end alle den strøm af SoMe opdateringer, der dagligt forsøger at foregive, at være danskernes dokumentation på en ‘virkelighed’, der enten præsenteres i galskab eller som glansbillede.

Mika Vandborg skriver ikke fra yderpunkterne. Han skriver i centrum af et oplevet liv, der langt fra er udlevet endnu.

“Den evige toer”

Blev sidste års album ikke helt det kommercielle gennembrud, som han måske havde drømt om, så blev det ihvertfald et kunstnerisk gennembrud, der gav mod på mere. Så nu er det allerede annonceret at opfølgeren – ”Den evige toer” udkommer 1. september 2023.

Den første single derfra er udkommet i dag. Og igen indrammer han nogle af de følelser, som de fleste af os rummer her i vores lille forkælede land. Om singlen ”Rejsefeber” forklarer Mika Vandborg;

”Alle kender vel til den del af året hvor toner af grå i gråt går hånd i hånd med kulde, regn og løbende næser. Tiden hvor man længes væk til det sted man var engang, nyforelsket med sin kæreste, den sommer hvor alt lykkedes. Det sted hvor oplevelserne stod i kø, hvor maden var spændende, hvor håndtegn pludseligt var det eneste sprog man mestrede og regninger og pligter var en by i Danmark.”

En single, der her på redaktionen bestemt giver lyst til at følge Mika Vandborg på hans videre rejse i eget navn.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.