MUSIKÅRET 2020 – vol. 1

”Begejstringsbarometret er aflæst – og de bedste danske album kan nu kåres”

Fotograf: Brian Selander

Som tidligere omtalt er årslister egentlig ikke lige vores gesjæft her på Side 33, idet det jo reelt på en musikalsk bredside som vores, er ligesom at skulle vælge imellem pærer vs. bananer. Men når det er sagt vil vi naturligvis gerne medvirke til at gøre opmærksom på de album, som nu engang har givet de største udslag på begejstringsbarometret her på siden i året, der er gået sin skæve gang.

Så vi har udvalgt 40 album – blandt et meget stort og flot udbud af glimrende danske udgivelser – tjek selv i vores ”anmeldelse” sektion – og så præsenterer vi dem nu og her i helt vilkårlig rækkefølge, som de nominerede. De har ifølge vores opfattelse alle kvaliteter, der kunne argumentere for en kåring som ÅRETS ALBUM:

 1. BABY DID A BAD THING –” Baby Did a Bad Thing”
 2. STINE VEGA – “The Funeral”
 3. GUNNI TORP – ”For hver kerne vi smider”
 4. SHE’S A SAILOR –” Do You Want Us to Play”
 5. THE NEW MADNESS – “After hours”
 6. BOYS FROM HEAVEN – ”The Great Discovery”
 7. BUTZBACK – ”Dage”
 8. BUTZBACK – ”Steder”
 9. JONAH BLACKSMITH – ”Brothers”
 10. JACOB DINESEN –” Let the hard times come”
 11. IBENS – ”Cocio & beton”
 12. CLAUS FUNCH – “Noice Tablets”
 13. DØR NR. 13 – ”DØR NR. 13”
 14. TOTAL HIP REPLACEMENT – ”Bliss”
 15. SELECT CAPTAIN –” Comes in Waves”
 16. THOMAS MADSEN & I THINK YOU’RE AWESOME – “Late bloomer”
 17. TOM BJERG – ”Hurtigt ud/Hurtigt hjem”
 18. DEERBORN – ”Where Demons Hide”
 19. FALDEREBET – ”Falderebet”
 20. GRETA ”Ardent Spring”
 21. BOUND BY LAW –”XXX Doom and Gloom”
 22. MARTIN KIRKEGAARD – “Tar Gui”
 23. SCHOOL OF X –” Armlock”
 24. IN MEMOIRS – ”Hope, Fear and Fashion”
 25. KLOSTER – ”Især til de levende”
 26. SON OF FORTUNE – “Voodoo Pop”
 27. JONAS SCHOU – ”På forhånd undskyld”                     
 28. FILUKA – ”Kronisk forstyrret”
 29. FRANKLY FEMALE – “Cinematic Songs for The People”
 30. DEN SYVENDE SØN – ”Trods”
 31. SONJA HALD – ”Supertransformer”
 32. SIGNE SVENDSEN – “Det forlyder”
 33. HANNE BOEL – ”Between Dark & Daylight”
 34. MARC FACCHINI – “Ind i evigheden”
 35. JUNG – ”Jung”
 36. PETER SOMMER – ”Stærk strøm hen over ujævn bund”
 37. JESPER BINZER – ”Save Your Soul”
 38. FRIED OKRA – “DOING IT RIGHT”
 39. ANGÅENDE MIG – “Kunsten at lade som om”
 40. HVALFUGL – “Øjeblikke vi husker”

Mange vil måske syntes at album med f.eks. Michael Falch, Folkeklubben, Poul Krebs, Joyce, Barcelona, Ganger – også burde være helt naturlige at tage med på vores TOP-40. Jeg holder personligt af alle seks album, men de har bare ikke slået helt lige så markant ud på begejstringsbaromeret – og sådan er det. Et musikhjerte er man bare ikke helt selv herre over. For de tre førstnævntes vedkommende måske mest af alt fordi de bare uomtvisteligt har lavet endnu stærkere album tidligere i karrieren.   

Men til gengæld er der  altså to album, der næsten har slået begejstringsbarometret i stumper og stykker – og det bliver derfor de to,  der ender med at blive kåret til ÅRETS ALBUM 2020.

“ÅRETS ALBUM – BAND UDGIVELSE” – Jonah Blacksmith – ”Brothers”

FULD PLADE (6 STK) hentede albummet på karakterskalaen her i november under overskriften:

”Sårbarhed og urkraft – skaber et af årets stærkeste album”

Og med blandt andet følgende beskrivelse i selve anmeldelsen –

”….. for her er det melodierne og teksterne, og i særdeleshed sammenhængskraften mellem de to ting, der vejrer tungest. Folk-poppen vinder kort sagt over indie-folk’en på et album, der fra start til slut lyder som lige præcis til album jeg har gået og ventet på. Det er lyden af en helstøbt musikalsk rejse, hvor det bombastiske er nedtonet til et leje, hvor det ikke stjæler lydbilledet, men blot føles som en naturlig og nødvendig ingrediens.

Ti gode historier baseret på en velovervejet stillingtagen til selve livet og dets værdier. Sange om at blive husket, om at være der i nuet for den næste generation, om at forfølge nye drømme, accepterer egne og andres skrøbeligheder, og om være der i den form for broderskab, der binder folk sammen både via blod og vand.”

”ÅRETS ALBUM – SOLIST UDGIVELSE” –  Marc Facchini – ”Ind i evigheden”

Det blev også til FULD PLADE på karakterskalaen for dette album tilbage i januar, hvor vi under overskriften:  

”Et mesterværk til livet, døden og evigheden”

I selve anmeldelsen blandt andet fremhævede følgende –  

”Altså – man vidste det jo godt i forvejen. At dansk/italienske Marc Facchini er en fremragende sangskriver, der uden filter tør at sætte både små og store ord på livets vilkår, vanskeligheder og kringlede veje hen imod fred og kærlighed, som mål.”

Nu har han så begået hans mest helstøbte og sammenhængende album til dato. ”Ind i evigheden” er et koncept album med 11 sange, der kredser om det faktum at undergangen er nær. En asteroide er nemlig på vej og jordens undergang uundgåelig. Det beskriver han med forskellige historier – der hver især går helt tæt på – og de forstærkes af et musikalsk aftryk, der kan mærkes og føles. Ikke mindst hvis man tør og evner fordybelsen.

Musikalsk er det svært at sætte i bås. Kammer-vise-folk kunne være et bud på en genrebetegnelse. Gennemgående håndspillede instrumenter – i forskelligt sammensatte konstellationer. Basclarinet, obo, cello, violin, valdhorn, perkussion, klaver, guitar, og bas skiftes til at indtage smukke hoved- eller biroller.”

To vidt forskellige album – der dog har det til fælles at de er skabt af artister, der tør og vil give noget af sig selv i både tekst og musik, og har en stor personlighed i et udtryk, der ikke lyder af meget andet på den hjemlige scene. De rummer begge rummer kærligheden til håndspillet musik, til fællesskabet, til de stærke historier – og til en præmis om, at den lige vej ikke altid er den mest oplevelsesrige eller givende.

Det er derfor bare at side tak for musikken til dem – og til de 38 andre nominerede, der på hver sin måde også gjorde musikåret 2020 godt – alt på trods.  

Måske nogle af de album markerer sig når vi i det nye år følger op på 2020 kåringerne i kategorierne for danske artister med:

ÅRETS NYE NAVN – SOLIST

ÅRETS NYE NAVN – BAND

ÅRETS ’CORONA’

ÅRETS MUSIKER

ÅRETS VOKALIST

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.