Musikåret der gik – del 1

”FestiValget var svært, og Midtfyn blev fin igen”

Fotograf: Maria Fremming

Festivalerne i Danmark havde generelt et godt år i 2019 – både de store, mellemstore og helt små festivaler kunne generelt melde om udsolgte festivaler eller stigende billetsalg eller fremmøde.

Side 33 valgte i år at dække så forskellige festivaler som Roskilde Unplugged, Kun for forrykte festival, Sweden Rock, Himmelstorm Festival, Langelandsfestival, Copenhagen Jazz Festival, Roskilde Festival, Tinderbox Festival, SPOT festival, Jam Days Odense, Snapsting Festival Viborg, Jyllinge Festival, og Tønder Festival – og de valg har vi bestemt ingen grund til at fortryde – selvom der naturligvis var en masse andre festivaler, der også fristede. Men heller ikke i 2019 fik døgnet mere end 24 timer.

I 2020 vil vi naturligvis kigge nysgerrigt efter andre gode spillere på festivalkortet – måske ikke mindst på Fyn, der jo desværre måtte levere en af årets mere triste festivalnyheder – konkursen af Jam Days Odense. Det efter en sidste afvikling, der desværre blev lige lovlig ramt af at sommervejret i de dage viste sine mest regnfulde sider, og blandt andet deraf et svigtende fremmøde til et ellers ganske udmærket og varieret musikprogram – med Jamie Cullum, som toppen af kransekagen.

Jamie Cullum på Jam Days Odense var bestemt ingen nedtur, men det var efterspillet – Foto: Frank Nielsen

Vi har ikke mindst øje på den nye festival Svendborg Jazz Festival – der i år lagde ud med et brag ved at præsentere Seun Kuti & Egypt 80, der så sent som i 2017 spillede på Orange Scene på Roskilde Festival.

Mange tænkte sikkert, at det var et once in a life time lucky scoop for den lille festival – men nu viser de igen at de altså kan noget med navne fra øverste hylde. I 2020 -hvor festivalen afholdes 28.-29.06.19 – kan de således præsentere en 79-årig ægte legende, trommeslageren og en af kongerne af afro-beat Tony Allen. Han har naturligvis også været forbi Roskilde Festival, senest i 2009 – og denne signatur kan bevidne, at det var en oplevelse man husker mange år efter! Klasse  

Og ellers har vi øjne og musikhjerte rettet mod Midtfyns Festival – der ikke mindst i årene fra midt 80’erne og 10-15 år frem virkelig var en markant aktør på den danske festivalscene, og i 1989 rent faktisk i forhold til besøgstal var større end Roskilde Festival.

I det nye århundrede med nye ejere og ledelse gik det dog galt, og den sidste afholdte Midtfyns Festival i den lille by Ringe var i 2003. Men en historie, der går tilbage til 1976 er ikke til at holde nede, og mange lokale og andre loyale gæster og deres efterkommere har savnet den fine festival – der slet “ikke var så ringe endda”, som et slogan vidst engang udtrykte det.

Lokale ildsjæle – med hjælp fra blandt andet Lasse Helner og Mathilde Bondo – der også var med helt fra starten af den oprindelige festival – lykkedes med at få genoplivet festivalen i 2019. Men så tilpas en succes, at den heldigvis gentages i 2020 i dagene 21.-22.05.20.

Det er ikke længere de store internationale navne, der pryder plakaten. I velmagtsdagene hed navnene f.eks. Bob Dylan, Johnny Cash, James Brown, Chuck Berry, B.B. King, Miles Davis, Herbie Hancock, The Kinks, Bon Jovi, Dave Matthews Band, Huey Lewis & The News, Iggy Pop, Lou Reed, Iron Maiden, Rage Against the Machine, Whitesnake, The Black Crowes, Lenny Kravitz, INXS, Robert Plant, Daniel Lanois, Joan Baez, Stevie Ray Vaughan, Van Morrison, Santana, Tracy Chapman, Gary Moore, Donovan, David Bowie, Nick Cave & The Bad Seeed, John Cale og Coldplay – og denne skribent kan kun af hele musikhjertet takke for 10 års ”musikalsk skolegang” på festivalen i årene 1986-1996. Det var ikke bare fint – det var FYNtastisk og forbasket favorabelt og formativt for sind og sjæl.

I 2020 er det i stedet nogle af de mest interessante danske navne, der skal løfte festivalen – og med allerede offentliggjorte navne som f.eks. Signe Svendsen, Johnny Madsen, Ester Brohus, Østkyst Hustlers, Peter Sommer og Bound By Law er der næsten allerede udstukket en kvalitativ garanti for godt musikalsk selskab.

Bound By Law væltede Jam Teltet med et brag af en koncert på Årets Tønder Festival – Foto af Brian Selander

Selve historien bag festivalen er stadig både fantastisk og stadig interessant, og den er blandt andet blevet fortalt til journalist, foredragsholder og forfatter Marianne Vestergaard Nielsen, til hendes ganske spændende podcastside FYNtastisk.dk. Her kan man blandt meget finde en glimrende reportage og et fint interview med Bendt Sørensen, der var meget aktiv på festivalen fra 1980 og frem.

Episoden kan høres her : https://www.fyntastisk.dk/episode-fire?fbclid=IwAR1aFQm-PVd0K5X3XcpeYT8fasebvfyKoxjeUQrH2OFK7k46fYJIiEXOX0A

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.