“Musikeren Jacob Andersen er pludselig død”

”Toppen af poppen har mistet en uerstattelig hjerterytme"

Fotograf: Henrik Hildebrandt

Dansk musik er blevet en del fattige i denne uge. Peter Viskinde – der som solist, og som sangskriver i Malurt og Big Fat Snake – var hofleverandør til den danske sangskat døde den 23. marts i en alder af 67 år. Blot 4 dage efter tikkede meddelelsen ind om den blot 61-årige Jacob Andersen pludselig var død lørdag morgen den 27 marts. Dødsårsagen er ikke oplyst i skrivende stund.

FOTO: Henrik Hildebrandt

Dagen før var han som vanligt ude med sit grej og spille til en filmoptagelse med Mads Langer. For Jacob Andersen tjente igennem mere end 40 år som en fast bestanddel af dansk musik – og til dagen og vejen ved at spille med ikke bare næsten gud og hvermand, men også med mange af dem, der lå derimellem – og også udenfor toppen af poppen.

Og der vil med garanti komme en del 2021 udgivelser – hvor man vil kunne høre hans altid væsentlige lyd og bidrag til helheden – blandt andet på det kommende album fra Mikkel Nordsø Band. Han har aldrig gjort sig som solist men han har været en fast del af band som Sneakers, Danseorkestret og Koppel-Andersen-Koppel, og derudover har han som musiker medvirket på langt over 1000 sange, og var i 2018 rent faktisk den musiker, som flest gange var med på sange, der blev afspillet i radioen. En ære som også er overgået hans gode percussionost kollega Rune Harder Olesen. Nok overraskende for de fleste – for generelt regnes percussion og slagtøj jo som nicheinstrumenter.

Sneakers med Jacob Andersen (th for SANNE) – 1998 – FOTO : Henrik Hildebrandt

Men i anledning af kåringen i 2018 udtalte Jacob Andersen til Gramex.dk – der en non-profit medlemsorganisation, som sørger for, at udøvende kunstnere og pladeselskaber får betaling, når indspillet musik afspilles – blandt andet følgende:

”Det er fordi vi kan komme ind alle steder og spille alt mulig forskellig musik, som solister jo ikke kan. Og så laver vi noget, der er brug for. Vores opgave er at få musikken til at lyde bedre – uanset om det er pop, rock eller dansktop. Og nå ja, så har vi gjort det i efterhånden 40-50 år”.

I de sidste par årtier var han ikke helt så aktiv i studierne som i 80’erne og 90’erne længere – også fordi branchen og budgetterne var blevet noget helt andet. Men han stillede gerne op når gode venner eller nye som gamle kollegaer stadig havde bud efter ham – og i de sidste par år har du blandt andet kunne finde ham på album med så forskellige artister som Thomas Helmig, Benjamin Koppel. Lars Dk Nielsen, Jacob Gurevitsch, Lotte Kærså & Græsrødderne, Cæcilie Norby og Carl Emil Petersen.

Men som i ethvert andet job må man tilpasse sig, og derfor så man ham også i de senere år i mange flere Tv-produktioner – f.eks. som en fast del af The Antonelli Orchestra som var husorkestre i f.eks. Toppen af poppen og Vild med dans.

The Antonelli Orchestra – 2018 – Jacob Andersen – næst yderst th – FOTO: Henrik Hildebrandt

Selv var Jacob Andersen efter sigende mest af alt vild med mennesker og musik – og ikke mindst vild med at være med til at løfte musikken. Og hans selskab har åbenlyst været noget der har været sat stor pris på. I de seneste døgn er nettet nærmest overstrømmet af varme ord fra venner og kollegaer – ovenpå den sørgelige nyhed – og vi bringer nedenfor et lille udpluk, der samlet læst giver et stærkt billede af hvilken vigtig hjerterytme indenfor dansk musik, der nu har slået sit sidste slag.

Desværre endnu en reminder om at vi skal huske at leve – og ikke tage livet for givet. Og ikke mindst huske på at opleve musikken når og mens den er i LIVE. Jacob Andersen var en ægte musikalsk bredside, som man kunne opleve på de største festivaler, og på de største scener – men som også gav lige så meget af sig selv når han lige så ofte stod på mere små og ydmyge spillesteder. Det var altid mere end ‘job done” – og selvom det sidste job jo nu endegyldigt er spillet, så efterlader han eviggyldige spor hos alle os der elsker dansk musik. Hans liv var en lang – men desværre i sidste ende alt for kort – rytmisk romance , som han heldigvis delte med os alle så længe det varede. Af musikhjertet TAK.

Æret være hans minde.  

FOTO: Henrik HIldebrandt

UDVALGTE MINDEORD fra FACEBOOK

Musiker Jens Lysdal:

“Dejlige, åbne, venlige, positive og gennemmusikalske Jacob er her ikke mere. Det er ikke til at bære eller forstå. 60 år – du havde allerede været her “altid” og skulle have udgydt din positive ånd i mange år endnu. Det er et meget stort tab.

Han var her for bare et par måneder siden og indspillede som sædvanlig noget percussion, der fik det hele til at smelte sammen og på én gang levere ro og drive. Ingen fornemmelse af “at være på arbejde”. Bare at være sammen om noget vi begge rigtig godt kunne li, og samtidig rigelig tid til at snakke om helt andre ting.

Jacob havde en evne til med sin blotte tilstedeværelse at få alle og musikken til at slappe af og finde sit “egentlige gear”. Man kunne musikalsk læne sig op ad Jacob, fordi han altid var til stede – ikke ved at sige “JEG er her” men ved at sige “VI er her”. Verdensklassemusiker og én af de rareste spillemænd jeg har mødt.”

Booker og indehaver af pladeforretningen BEAT – Peter Sørensen:

”Udover at være en fabelagtig musiker, var Jacob Andersen den bedste ven, det sødeste menneske, det sjoveste selskab og en fantastisk rejsekammerat. Intet menneske har fået mig til at grine så meget og så tit – livet bliver ikke det samme uden ham.”

Musiker Cæcilie Norby :

“Kære Jacob – Øv hvor er det bare særlig trist, at du er borte! Du var meget elsket, fordi du ejede den særlige evne til at komme helt tæt på rigtig mange mennesker…og så var du vildt sjov!!

I sommer spillede du en koncert med bla verdensberømte Bernhard Purdie Betty Nansen teatret. Backstage var du nærværende og hyggelig som altid, mens Bernhard holdt hof med historier fra sin guldalder. Da i gik på scenen var det så indlysende dig, der svingende røven ud af bukserne på hele holdet. Det var slående, lige dér – og tusinder andre steder i nyere dansk musikhistorie. Vi har været i studiet flere måneder i træk og på tur, og på tur igen…og meget af tiden har vi været flade af grin. Tak for dig!

Musiker Thomas Helmig :

“Jeg elskede Jacob meget højt. Og det vil jeg aldrig holde op med. Det føles ubærligt at skulle sige farvel til så god en ven og så stort et menneske så tidligt.”

Musiker og forfatter Thomas Vilhelm :

”Æret være Jacob Andersens minde, et arbejdsomt, afholdt og yderst professionelt menneske, der vil blive dybt savnet. En fagmand af højeste kaliber, en betydelig del af musikscenen har tyet til, når det hele lige skulle svinge og groove en tand ekstra.”

Musiker Søren Skov :

”Jacob var ”limen”, der fik os andre til at lyde bedre..”

Musiker Aske Jacoby

“Mellem himmel og jord – Der svæver de – Tusinde sange – Vi lever i

Tak for alt, kære, kære Jacob. Jeg savner dig allerede. God rejse”

Musiker, musikjournalist Per Wium :

”I tirsdags mistede jeg min ven Peter Viskinde og nu Jacob! Jeg er knust”

Musiker Finn Poulsen :

”Hvad skal vi gøre uden ham? Tak for alle de velplacerede slag, for aldrig at spille for meget, men heller ikke for lidt”

Musiker og sanger Gry Harrit :

”At en tamburin kan bære et helt orkester og at man skal spille den med hele ens personlighed, er noget af det du viste mig. Tak for musikken, inspirationen og for at vise vejen i en til tider umenneskelig branche, Jacob”

Musiker B. Joe Johansen :

”Du var et af de helt store træer i skoven. Vi snakkede så hyggeligt sammen udenfor kirken for kun få uger siden – til Koltze’s begravelse – om Sverige og musik og Corona … og om hvor mærkeligt det var, når vennerne pludselig døde – og om hvem der mon blev den næste.

Jeg spillede kun sammen med dig enkelte gange – et par TV-shows og nogle koncerter. Du var skøn, dygtig, ligetil og … utrolig ydmyg – og en gennemført fantastisk percussionist.

Tak fordi, du kiggede forbi og gjorde vores liv rigere med dine rytmer. Verden var bedre på grund af dig. Flyv godt, ven!”

Musiker og producer Søren Vestergaard :

“Åh nej en trist nyhed Jacob Andersen, muligvis det dygtigste menneske jeg har haft i studiet. Hvil i fred fantastiske menneske og musiker.”

Musiker Lars DK Nielsen :

Nogle Mennesker er bare født med mere talent end andre. Jacob var måske den største musiker i dette land.

Jeg er taknemmelig for at ha spillet med dig, men ikke mindst da du på to dage dubbede dine berømte perc pakker på 16 af mine sange. Du fik bare alle andre til at lyde dobbelt så godt, og det er vel det størtste men ka opnå, som musiker. Benni og Jeg var helt høje efter denne session.

Musiker Kenneth Hammer :

”Det så trist, så trist … manden der kunne få en Tamburin til at lyde som en kæmpe fest”

Musiker Jørgen Klubien :

”Min ungdoms makker er gået bort alt for tidligt. Det er svært at forstå”  

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.