"Spil dansk kampagne på DR - er blevet til spil mere af det vi kender"

Fotograf: Maria Fremming

Hvis du er nysgerrig på musik – og er radiolytter – så stil gerne dig selv spørgsmålet – ”Hvad tilbyder DR Radio sine lyttere i disse ekstraordinære spil dansk tider”?

Svarene kan åbent aflæses i deres playlister, og viser med alt tydelighed – og med alt for få undtagelser – at alle musikalske programflader i DR primært dækkes af musik fra major label artister og Top 40 artister – og er definerede i ganske afgrænsende og snævre definitioner på hvilken ”slags” musik man må ”udsætte” sine lyttere for på den enkelte kanal.  

Kigger man på listerne for marts og april er det mere af det samme – mere af det gamle. Et nyt album fra Den Syvende Søn (med Michel Belli) er endnu ikke spillet – mens Peter Belli er afspillet 147 gange på DR. Marie Key er spillet 207 gange – mens Kajsa Vala er blevet spillet bare seks gange, Dizzy Mizz Lizzy har været på 283 gange, mens de både inden- og udenlands skamroste hardrockere Freddy & The Phantoms stadig har til gode at få luftet en sang fra deres nye album. Sko/Torp har kørt 123 gange uden nyt, mens en relateret artist som The Consolation med spritnyt (og radiovenligt) album kun er spillet to gange tilbage i uge 10! Og vi kunne blive ved – Mike Andersen, Esben Kronborg, Marc Facchini – scorer et flot hattrick af 0 afspilninger! I min optik er det her en skandale, og ikke det jeg forventer af “min” radio. Er jeg virkelig den eneste der har det sådan – jeg tror og håber det ikke.

For det giver en helt uacceptabel øget ulighed i en tid, der ellers ekstraordinært kalder på sammenhold og sammenhængskraft, at netop de kunstnere, der i forvejen kan leve af deres musik – nu tjener mere (målt på KODA pengene for flere radioafspilning) og at alle de andre kunstnere, der er på mindre selskaber – eller selv har investereret typisk imellem 50.000 – 100.000 kr. –  i en albumudgivelser absolut ingen/næsten ingen eksponering eller indtjening får fordi de aldrig spilles.  

De kan ellers finde ud af at flytte fokus til andre og mindre kendte kunstnere i f.eks. aftentimerne hos BBC i England, så mon ikke det kan lade sig gøre her til lands?    

Det må undre at DR’s manglende ændring af deres afspilningspolitik under ”COVID-19 spil dansk” tiltaget ikke har mødt mere kritik, når man ellers tænker på hvor lidt der skal til at hidse folk op, der angiveligt interesserer sig for kultur og musik. Tag bare ”sagen” om Joy Mogensen, der i sin tid som borgmester i Roskilde rent faktisk præsenterede både markante resultater, interesse og vilje indenfor kulturområdet.  

Månedens bedst reflekterende og sammenfattende journalistiske artikel om det emne er begået af Ole Rosenstand Svidt fra GAFFA . Nøgternt og sobert tager ham emnet op – reflekterer og konkluderer – og gør det klart for vel både menigmand- og kvinde, smagsdommere, kultursnobber, kloge Åger’ og andet godtfolk, at en shitstorm mod en kulturminister – skabt på baggrund af et svar taget ud af en sammenhæng – mest af alt siger noget om dem, der vælger at deltage i en sådan shitstorm. Læs artiklen her: https://gaffa.dk/artikel/143036/kommentar-absolut-music-shitstorm-mod-joy-mogensen-skyldes-overfladiskhed-eller-ond-vilje/

Har man interesse i musik – og lidt tid i overskud – så lav da i stedet en seriøs og konstruktiv LOVE-MUSIC-storm mod DR – og det medie- og markedsføringslandskab, der generelt gør alt for at sætte os alle i båse, i kasser, og analyserer os i hoved og i The End, med det resultat at musik mest af alt omdannes til mellemlægningspapir og baggrundstapet. Er det det vi vil?

På Side 33 vil vi ikke være smagsdommere, men vi vil kæmpe for at der for så mange som det er muligt bliver mulighed for at opdage, at der rent faktisk derude er en stor musikalsk bredside til os alle at vælge imellem – til gavn for musikelskere – og til gavn for flere musikere, der rent faktisk – som andre håndværkere – forsøger at gøre deres (som oftest) berigende kompetencer til et levebrød.

Derfor er vores tre lister på Spotify – opdateret med hele 30 nyheder – og de fleste har du med garanti ikke hørt i din radio! Fælles for det hele er at det absolut er musik!  

På ”Nordic ” er tilføjet nyt fra Dør Nr. 13, Junkyard Drive, Jonah Blacksmith, Tobias Rahim (feat. Suspekt), AySay, Vesselil, Lyse Nætter, Det Sidste Orkester, The Love Coffin, og der er kommet nye numre på fra Favor, Mäbe, In Memoirs.  På ”Ro på” listen er tilføjet godt nyt fra Alberte, Isam B, Mike Tramp. Kajsa Vala, Balsal, Sarah da Silva, og Porky Lefarge, mens det er The Killers, The Rolling Stones, Times Like These, Firefall, Jessie Warren, Secret Sisters, Lucinda Williams, Steve Earle, Jeff Beck & Johnny Depp, Neil Francis, Jason Scheff, Jackson Browne, og Aritst for Peace and Justice, der er kommet på “Rest of the World” listen.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.