’Mylle” fylder 75 ÅR

”MUSIKKEN HOLDER HAM STADIG UNG”

Fotograf: Sven Levandowsky

Radiovært, DJ, journalist, tekstforfatter og ikke mindst ‘Ridder af Dannebrog’ Jørgen de Mylius (født den 5. marts 1946 på Frederiksberg) er stadig i fuld vigør med ‘Eldorado’ og ‘Hithouse’ på DR P5. Den velholdte herre har således været i gang med formidlingen af det, han brænder stærkt for, nemlig musikken, i 58 år, siden han fra slutningen af januar 1963 kun 16 år gammel revolutionerede måden at præsentere tidens toneklang på i Danmarks Radio med programmer som ‘Top-20’, ‘Efter Skoletid’ og ‘For de unge’.

Ikke mindst ‘Top-20’, hvis udsendelseslængde blev fordoblet for at nå alle hits’ne i æteren, gjorde hurtigt Jørgen Mylius (som han blot kaldte sig i den første halvdel af hans karriere) til en ung radiostjerne, mens han stadig læste til matematisk student på Østre Borgerdyd Gymnasium i København. Som ung knægt i det sønderjyske med hovedet nær radiomembranen siden starten af 70’erne fulgte jeg ivrigt med, når især Mylius og kollegaen Hans Otto Bisgaard begejstret fortalte om, hvad der var hot i branchen, og hvor inspirationen til det hele stammede fra.

Denne ‘musikalske grunduddannelse’ præger endnu egne forsøg ud i kunsten med at delagtiggøre andre i ens passioner. De Mylius er fortsat på anno 2021 med smittende entusiasme tilsat en god portion drenget charme – hvorfor dog ændre grundformlen, når den virker og går rent ind? Siden 1978 og årtier frem blev Mylius til ‘Mr. Grand Prix’ som tv-vært for det danske Melodigrandprix og kommentator på det internationale. Inden da nåede han at arbejde som radiojournalist i USA, Japan, Frankrig og Luxembourg.

Hos DR tv søsatte Mylius flere nye programkoncepter herunder ‘Eldorado’, ‘Stardust’, ‘Musikboxen’ og ‘Pop-quiz’. Det blev ligeledes til flere år som musikkonsulent på det populære syng med program ‘Hit med sangen’. De Mylius har sideløbende med karrieren som let genkendelig radio- og tv-vært haft flittigt gang i skrivetastaturet, hvilket resulterede i flere biografier om Cliff Richard, Elvis Presley og Jodle Birge samt egne erindringer i ‘Jørgen de Mylius – tak for al musikken’ (2012).

Hertil skal føjes et mildest talt omfattende virke som tekstforfatter hovedsageligt med fordanskninger af svenske og norske slagere, dansktop-navne som Kandis, Dorthe Kollo, Lis & Per, Tommy Seebach og Bamses Venner har nydt godt af. Ifølge ophavsmanden selv er det blevet til flere hundrede tekster, mens gerningen som fagprosa forfatter er kørt videre senest med ‘Rock, pop og idoler’ (2020).

FOTO: Sven Levandowsky

Selv om ikke alt er nævnt her af rent professionel karakter fra det enorme CV, har de Mylius også haft tid til et privatliv med to længere ægteskaber bag og foran sig. Han oplevede at blive far i en sen alder, og den samlede børneflok består af fem biologiske samt et bonusbarn.

I 90’erne og nullerne blev de Mylius udsat for stalking af en kvindelig fan, der som besat bombarderede ham med breve 1993-98 og senere i 2008-09. Hun nøjedes ikke kun med verbal skriftlig chikane, men forfulgte ham fysisk overalt, hvor det var muligt inklusiv i privaten omkring de Mylius parrets sommerhus. Kvinden tog opstilling ved indkørslen og råbte efter ham på vej til købmanden. I starten tog politiet det ikke synderlig alvorligt, men efter de Mylius kontaktede stalkerens bror og psykiater, der bakkede ham op i forhold til sagens alvor, stoppede vanviddet.

Stort tillykke med den halvrunde dag til Jørgen de Mylius, der med tilsyneladende evig ungdommelig energi bare bliver ved og ved med generøst at udøse af sin kolossale viden om de emner, der har optaget ham i snart 60 år, til glæde for en stor del af den danske befolkning med interesse for pop, pigtråd og rock i bred folkelig forstand.

Der har været smuttere undervejs, og en del endte lovlig kitschet efter min smag, men de Mylius samlede virkede aftjener vitterlig respekt. Ikke mindst hans mod i teenagealderen til at skubbe til den kreative konvolut i måden at gøre tingene på hos en stor og ofte tung institution som DR. Hatten af for den indsats, der har sat sig varige spor gennem mere end seks årtier.

FOTO: Sven Levandowsky

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.