Ni sange afsløret som en del af den 19. udgave af Højskolesangbogen

”Markante nutidige sangskrivere optages"

Fotograf: Maria Fremming

I søndags offentliggjorde DR i programmet ”Live fra Højskolesangbogen” ni af de nye sange, der bliver optaget i næste udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november.

Det fremgik, at både Carl Emil Petersen med ”Frit land”, Anne Linnet med ”Forårsdag” og Alberte Winding med ”Lyse nætter” bliver optaget i den fornemme samling af sange, som siden første udgaven fra 1894 er blevet præsenteret og gjort til fællessangs fremkaldende folkeeje via Højskolesangbogen.

Sidste gang bogen blev opdateret var i 2006, så der er naturligvis stor spænding i hvilke numre, som tilføjes i den nye udgave af landets mest populære og bedst sælgende sangbog. Det seneste oplag har solgt over 400.000 eksemplarer.   

På et par af ovenstående versioner medvirker Danmarks Radios Pigekor under ledelse af den bare 35-årige chefdirigent og komponist Philip Faber, der i de senere år virkelig har været med til at løfte den danske sang helt nye steder hen, og for et større publikum end nogensinde. 

Han har pillet det elitære, det højtravende og det fastlåste ud af både den klassiske musik og den danske sang, og har fusioneret det bedste derfra med værdierne i selve sangskattene på smukkeste vis – og dermed været med til at skabe fornyet interesse om både klassisk musik, fællessang og historierne bag. Ikke mindst som en skarp og underholdende vært i ”Den klassiske musikquiz” på DR TV.   Som komponist bliver han nu også selv optaget i højskolesangbogen med ”Og Gud sang”. En tekst af Niels Johansen (2018), som Philip Faber samme år satte musik til.

Den femte af de ni sange vi vil fremhæve her er en sang – der har vokset sig fra børneværelset til det fælles menneskesind vi alle er en del af .”Solen er så rød, mor” – (tekst af Harald Bergstedt i 1915, musik af Carl Nielsen i 1923) er rørende fortolket af et utal af kunstnere igennem tiderne – lige fra Lars H.U.G., Alberte, Povl Dissing, Peter Abrahamsen Daimi, Søs Fenger, Annisette, og senest Tue West på albummet ”De store synger” fra 2014.

De sidste fire offentliggjorte sange er :

”For vist vil de komme” – Tekst: Lisbeth Smedgaard Andersen (2019), Musik: Bent Fabricius-Bjerre (2019)

”Guds nåde er en vintergæk” – Tekst: Simon Grotrian (2006), Musik: Jesper Gottlieb (2007)

”Gi’ os lyset tilbage” – Tekst af Per Krøis Kjærsgaard (2009), Musik af Rasmus Skov Borring (2009)

”Fortabt er jeg stadig (tekst af Stine Pilgaard 2018, musik af Katrine Muff Enevoldsen 2018)

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.