Ny ’Superhelt’ på turne med drømmehold

”Karl Kristian banker på til sangskrivernes superliga - og leger med De Store Drenge”

Fotograf: PRESSEFOTO

Albummet ”Superhelt” fra sangeren og sangskriveren Karl Kristian fra Hvide Sande udkom tilbage i november 2022. Siden har det album været i stabil rotation på min pladespiller, og for hver gang er det steget i værdi.

For alt ved den plade tiltaler og drager mig. Omslaget, sangene, historien bag, og ikke mindst at det er skabt af en af de mest sympatiske og handlekraftige ’Do It Yourself’ artister på den danske musikscene lige pt.

Side 33 modtager hver dag stribevis af mail med anmodninger om omtale. Karl Kristian skrev også til os, men det på en facon, og med nogle indledende linjer, der siger langt mere om afsenderen end en 2 sider lang pressemeddelelse med udvalgte superlativer kan gøre. Han indledte henvendelsen med;

”Jeg skriver her på vegne af mig selv, ingen promoter eller stort label, blot en spillemand og specialpædagog med noget på hjerte. Ønsker i at modtage en vinyl eller CD, så skriv gerne en adresse, så får i tilsendt et flot eksemplar”.   

Jeg behøvede sådan set ikke at læse mere, for jeg vidste at den mail skulle placeres i min ”Prioriteret” mailboxmappe, fremfor i ”Set bort fra” eller ”OBS på” mappen.

På forhånd kendte jeg Karl Kristian, som en lovende upcoming artist, der blandt andet havde været omkring Poul Krebs’ sangskriver workshop, og i øvrigt havde et enkelt album og en EP bag sig. Udgivelser, der nu mest af alt mindede som opvarmningsøvelser til et større startskud.

Prisvinder og superhelt

Det startskud er nu kommet med det særdeles vedkommende album ”Superhelt”, der er indspillet sammen med nogle af landets ypperste og mest benyttede musikere Palle Hjort, Søren Poulsen og Henrik Poulsen, i en velklingende produktion skabt af Peter Sund, der også selv bidrager på diverse strengeinstrumenter.

Men det er trods alt Karl Kristian, der er den sande superhelt i det spil, hvor han i øvrigt ikke selv går efter hovedrollen. Man kan mærke at han er vokset som både menneske, sanger, og ikke mindst som sangskriver. Måske mest af alt fordi disse sange for alvor er lyden af hjerteblod, og ikke bare fordi det tilfældigvis er oppe i tiden at være en stor mand med bløde værdier.  

Han fik sidste år den ærefulde Autors hæderspris – og begrundelsen var blandt andet, disse indrammende ord ;  

Karl Kristian er bannerfører for det nære, det langsomme, det uprætentiøse og det jordnære. At lytte til hans musik er oplevelsen af at møde mennesket Karl Kristian. Det gælder både, når han optræder med fuldt rockorkester, når man hører han på anlægget i stuen eller han står alene med sin guitar.”

Karl Kristian fortæller selv om baggrunden for ”Superhelt”;

”Jeg har i min studiepraktik på pædagoguddannelsen i Aarhus og (og efterfølgende job) beskæftiget mig med at arbejde på en specialskole i Aarhus. Dagligt omtales stedet som et slags sidste stop med en børnegruppe, der er lidt udover det sædvanlige. Trods udadreagerende adfærd og et par klasselokaler i ruiner, så er der også en masse positive historier gemt ude i krogene. At blive forældre til et barn med diagnose, udløser som regel et højt stressniveau og flere forældre gennemgår en sorgproces, som vi andre ikke kan forstå – heller ikke pædagogerne. Vi kan dog prøve, og det har jeg gjort gennem musik og gennem dette album: Superhelt.

Det er vigtigt at fortælle de gode historier fra specialpædagogisk praksis, da det er et parallelsamfund, som mange danskere er berørte af.”

Og for at understrege sammenhængskraften, så er malerierne på albummet malet af børn med Autisme, ADHD, mental retardering og andre lidelser. Resultatet af rent faktisk et af de mest kunstnerisk vellykkede og sigende albumcovers jeg har set længe, og jeg kan da afsløre at det siden har siddet i stuens vinyl flip ramme.

Musikalsk bekender Karl Kristian sig åbenlyst til trubadurens virkemidler, men han formår også at lukke både folk-rocken og roots musikken ind i sit univers, ligesom det er kendt fra ligesindede artister som Poul Krebs, Folkeklubben og Sonja Hald.

Men mest af alt er Karl Kristian nu engang sig selv, og er et kærkomment indspark til den danske musikscene.

”Jeg støver af, og går mit gamle jeg igennem, skal det ud?
Men det vil ikke rigtig videre, det må blive lidt endnu
Er det så forfærdeligt bare at være i sig selv?
Sætte hold på verden, slå tiden lidt ihjel”   

– fra “Vi slår gnister”

”Vi slår gnister” er et slagkraftigt nummer, som i den perfekte verden havde været i fast rotation på P6Beat, hvis radiostationen da ellers evnede at leve op til sit navn, fremfor at tumle rundt i en noget indspist indie-rock parallelvirkelighed.

Vil du høre sangene ude i den virkelighed, der inspirerer Karl Kristian til at formidle de små åbenbaringer grebet i dagligdagens skrøbelige tryghed, så har du chancen i den kommende tid, hvor han er på tur med det omtalte drømmehold aka ’De Store Drenge’ fra pladen – Palle Hjort, Søren Poulsen og Henrik Poulsen.

Før påske tog de hul på en tour der rummer yderligere fem band koncerter her i april – første gang den 14. april i Voxhall i Aarhus, dagen efter i Mantziusgården i Birkerød, den 19. april hos Generator i Ringkøbing, to dage senere i Bygningen i Vejle, inden forårsturen med band slutter den 22. april i Studenterhuset i Aalborg.

Når man det ikke, så åbner der sig igen døre når Karl Kristian & band igen tager rundt til fem andre på gode spillesteder rundt i landet til september.

Nøj hvor er det svært at stå på siden af sit liv
Jeg vil nok aldrig helt forstå, hvad det er, du tænker på
Men når du skaber farver ud af drømme ud af kridt
Kan du tegne hver en superhelt, du møder på din vej

– fra “Superhelt”

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.