Nyt album fra danske Naïve

"Klogt valg af dogmer skaber vellykkede landskaber af lyd”

Fotograf: Per Wium

af Per Wium

“TAKE IT IN” er et nyt album fra danske Naïve, der albumdebuterede i 1985, og udgav yderligere to album, inden det var en lang album pause fra 1995 og frem til 2020, hvor ”Endurance” kom som et længe ventet og velkomment comeback fra bandet, der er centreret omkring sanger Claus Berthelsen.

”TAKE IT IN” er otte sange skrevet, indspillet, sunget og produceret af Claus Berthelsen, som udtaler:

Jeg ville gerne finde et musikalsk rum, som kunne give en ny karakter til de sange jeg skriver. Så jeg besluttede at indføre nogle dogmer inden jeg gik i gang med at indspille.

Her er dogmerne:

1. Som udgangspunkt skulle alle sange indeholde lyden af mellotron, klarinet og hakkebræt. Det er tre instrumenter, som jeg hver især elsker ret højt. Planen var ikke at alt skulle lyde som folk eller balkan med fupstrygere, men jeg ville gerne have et tydeligt og genkendeligt backdrop, som kunne skabe en klar rød tråd.

2. Enkelte first eller second takes skulle få lov til at stå og definere de øvrige roller. Det endte med i særlig grad at gælde sang og guitar.”

Foto: Maria Fremming

Så vidt pladens ophavsmand og skaber, Claus Berthelsen!

Jeg synes især punkt to er spændende. Et modigt og klogt valg at lade tidlige/allerførste takes danne grundlaget. For ofte kan man som musiker/band/kunstner komme til at lave rigtig mange takes af indspilninger. For at opnå det korrekte. Men musik er andet end perfektion. Det er i høj grad også stemninger og nerve.

Mørke stemninger og en helt unik måde at bruge vokalen på. Som var den en del af instrumenterne.

Jeg føler mig overbevist om (tror i hvert fald) at overvejelserne vedrørende første takes må have spillet ind i forhold til hvor vellykket og levende/organisk resultatet er blevet.

Jeg anbefaler herfra Naïve-albummet “Take it in” varmt. Det er fascinerende lytning og jeg bliver suget helt ind i de store landskaber af lyd. Af overvejende mørke, men meget smukke stemninger.

Lad mig nævne blot to konkrete eksempler fra pladen:

– De store guitarflader på den lange “Take it in”. De virker fantastisk! Voldsomme, uden at være anmassende.

– Vokalarbejdet på den magiske “Don’t look now, Robert”. Det giver associationer til David Bowie, når han for alvor eksperimenterede med at bruge sin stemme på nye og innovative måder. Og associationen skal læses som en kæmperos til Claus Berthelsen!

Albummet er udgivet den 21. april digitalt og på CD, og trykkes også senere på LP.

BONUS INFO:

Det er Peter Ravn, som har designet coveret til “Take It In”, og der er en ganske fin historie bag billedet, der pryger forsiden. Det er taget af Anna Juuliska Nykvist ved et besøg på en Nick Cave-udstilling, hvor man bl a kunne kigge gennem et hul omgivet af Cave-doodles.

The doodles are gone, men manden står stadig og stirrer ind i noget. Man kan kun gætte på, hvad han ser.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.