Palle Mikkelborg er meget andet end Miles Davis’ ‘Aura’, men i høj grad også det. Mikkelborg, der er født den 6. marts 1941, kan nemlig se tilbage på en rigt facetteret karriere inden for vidt forskellige stilarter, der har strakt sig over mere end 60 år. CV’et er nær frygtindgydende, og der levnes i dette portræt kun plads til selektivt udvalgte nedslagspunkter.
Trompetist, flygelhornspiller, komponist, arrangør, producer, studiemusiker og inspirator, der også er velbevandret i keyboardteknologi – det skorter ikke just på alsidighed og talent hos dagens runde fødselar, der allerede viste god form på hornet i midten af 50’erne og fra 1960 kom med i Radiojazzgruppen og Radioens Big Band, han senere blev leder af og bidrog til som komponist og arrangør.
Mikkelborg fik med tiden gang i sine egne grupper som eksempelvis Riel-Mikkelborg Kvintetten (med trommeslageren Alex Riel), og i 70’erne stod den på fusion i V 8 og Entrance. Stærkt præget af Miles Davis udforskede han de lydlandskaber, der kunne kreeres ved hjælp af elektrisk forstærket trompet og elektroniske keyboards, og inddrog ligeledes inspiration fra moderne komposition i sit arbejde.
1984 blev Miles Davis tildelt Léonie Sonning Musikpris, og Mikkelborg skrev samt arrangerede i den anledning en suite til Davis med afsæt i bogstaverne i hans navn plus de farver, Mikkelborg mente udgjorde hans personlige aura, deraf albummets navn. En suite med i alt ti delelementer komponeret for stort orkester samt gæstesolister. Orkesterdelen stod DRs Big Band for under indspilningen i 1985 forstærket af kapaciteter som John McLaughlin, NHØP, Bo Stief, Marilyn Mazur, trommeslageren Vincent Wilburn Jr. fra Miles Davis band plus Davis selv ud over værkets skaber.
‘Aura’ kombinerer elektronisk 80’er lyd med fusion, en snert af big band jazz og moderne klassisk musik i stil med Olivier Messiaen og Charles Ives. ‘Aura’ blev af forskellige kontraktmæssige grunde først udsendt fire år senere i 1989, modtog kritiker ros og vandt i 1990 en Grammy Award for ‘Best Jazz Instrumental Performance’. ‘Aura’ er det sidst udsendte album, mens David stadig var i live.
I 1967 debuterede Mikkelborg i eget navn med ‘The Mysterious Corona’, en titel, der vækker helt andre associationer i dag. Siden kom blandt andet ‘Futopia’ (1993), ‘Song …. Tread Lightly’ (2000) og ‘Voice of Silence: Homage to the Louisiana Museum of Modern Art’ (2001). Listen over øvrige projekter, Mikkelborg har været involveret i som session man, producer, arrangør og (med)komponist er, som indledningsvist antydet, særdeles lang. Gennem karrieren har han påført forskellige kasketter live og i studiet samarbejdet med et utal af store navne fra ind- og udland. Et lille udpluk:
Jakob Bro, Karin Krog, George Russell, Gorm Bull, Ben Webster, Sebastian, Terje Rydal, Buki-Yamaz, Mikkel Nordsø, Gil Evans, Hanne Boel, Dexter Gordon, Shankar, Secret Oyster, Art Farmer, Sanne Salomonsen, Gasolin, Kenneth Knudsen og især harpenisten Helen Davies, som Palle Mikkelborg er gift med – en mildest talt broget buket af kunstnere, der taler et tydeligt sprog om, at Mikkelborg ikke just lider under musikalsk berøringsangst.
Priser og udmærkelser har det heller ikke skortet på: LO’s kulturpris (1991), Nordisk Råds Musikpris (2001) og Ben Websters ærespris i 2013 for lige at nævne nogle stykker. ‘Aura’ blev desuden optaget i Kulturkanonen i 2006.
Et trefoldigt leve på 80 årsdagen til en dansk jazzmand og multikunstner af sandt verdensformat, der tilmed er en glimrende instrumentalist med sin helt egen tone på trompeten og flygelhornet. Jeg havde fornøjelsen af at opleve Palle Mikkelborg i Copenhagen Jazzhouse vist nok i 2003-04 som gæst hos Carsten Dahl og Lennart Ginman – triojazz af højeste klasse med en koncentreret Mikkelborg i storform. Kæmpeoplevelse. Generøst og gavmildt i enhver henseende.