Per Chr. Frost er død – 68 år gammel

”Aktuelt LIVE album er pludseligt blevet et minderigt punktum for livet”

Fotograf: Maria Fremming

‘Det er med et tungt hjerte at jeg må meddele, at Per Frost, vores elskede mand, far og farfar, er gået bort’, oplyste det mangeårige Gnags medlems søn Carl i et opslag sent søndag aften den 5. marts 2023.

Guitaristen, bassisten og produceren Per Christian Frost, født den 30. oktober 1954, blev 68 år, og baseret på de utallige opslag, der allerede er fulgt i kølvandet ovenpå den triste melding, var Frost blandt sine kolleger både et særdeles afholdt menneske og en dybt respekteret, inspirerende og givende musiker, som mange så op til.

Han havde så sent som den 11. februar givet en sprudlende og veloplagt koncert i Portalen i Greve. Den tiende og sidste koncert på en tour, der skulle markere udgivelsen af den helt nye og ganske anbefalelsesværdige live CD udgivelse ”Per Christian Frost band LIVE”. En udgivelse, der i den grad afspejlede nuancerne i Frosts gribende og sanselige strengeleg. Noget han i eget navn allerede havde dokumenteret på de syv soloalbum, han havde udsendt siden debutalbummet Ned ad gaden fra 1979.

Et levende og legende album med tretten numre, der dokumenterede hvilken fantastisk guitarist, kapelmester, og sangskriver Per Chr. Frost var. Ti af numrene var nemlig egne kompositioner – blandt andre Old Friend’s Back, der var blevet lidt af et signatur nummer fra hans side – og så var der lige tilsat tre fine fortolkninger af nogle af hans egne helte – J.J. Cale, Bob Dylan og Peter Green.   

Tiden med Gnags

Per Chr. Frost var fra 1974 til omkring årtusindskiftet guitarist og bassist i Gnags og vendte retur i 2015 og blev på posten frem til sin død. Han medvirkede på bandets andet album Del af en ring (1975) og takkede af efter Gösta Hammerfedt (1996). Han var i høj grad en af hovedarkitekterne bag den både rytmisk velfunderede, varmt vuggende og groovy sound som Gnags praktiserede og videreudviklede fra Safari (1982) og frem.

Da Frost vendte tilbage til Gnags var det med det klare og ambitiøse formål at bevise at Gnags var mere end nostalgi og hitparade. De tre udgivelser Nørd (2017), Robot’n’Roll (2019) og På ryggen af en drøm (2022) spillede sig ikke op i blandt bandets absolut bedste, men de var nye beviser på de herrer Frost og Peter A.G. Nielsen klædte hinanden ualmindeligt godt, og stadig havde masser at give af og byde på.

Peter A. G. Nielsen har i dag på sin Facebook profil sat disse smukke ord på tabet af en ven og samarbejdspartner:

SMERTE AT LINDRE.

Jeg forstår det ikke. Jeg forstår det slet, slet ikke.

Per Frost er død. Hvad? Han sov stille ind lørdag nat.

Gik i seng i strålende humør. Vågnede aldrig op.

Per fløj væk på toppen. Glad og fuld af energi.

For det var gået godt. GNAGS arbejde bar frugt,

vi avlede kærlighed, kunne vi mærke på turnéen.

Universitetskoncerten, hvor Per var kapelmester

sammen med Vuust, blev afviklet med bravour.

Tourneen med kvartetten i eget navn kørte for

fulde huse  og viste dybden og spændvidden

i Per Frost. Han var inde i sin guitar. Og fløj ud af den.

Der er et billede, hvor han sidder sammen med

B.B. King. De sidder med hver sin guitar.

Og Per laver lige en variation over et af B.B.´s

signatur-riffs. Så griner den gamle B.B. så hjerte-

ligt, det ryger direkte ud af det sort/hvide foto. Sådan

er musik.

Pers far spillede violin. Hans mor spillede klaver. Der

var Wienerval og Operettemusik men også en tone af Blues.

For Pers mor døde, da Per var ganske ung.

Den smerte bar Per med sig i hver eneste solo.

Og den smerte bærer vi andre med os nu, hvor Per ikke er her mere.

Vi skal dø, venner. Ja, og netop derfor er livet dyrebart.

Og der er nok af  smerte at lindre, som Per ville sige det.

Kære Per. Tak for alt. Æret være dit “fuldmånelysende” minde.

Foto: Maria Fremming

Medvirkede på flere hundrede danske albums

Ikke så få navne har ud over Gnags haft gavn af Per Chr. Frosts alsidige evner live og i studiet. Her kan nævnes Sanne Salomonsen, Allan Olsen, Lis Sørensen, Blue Sun, Henning Stærk, Cowgirls, Hounddog All Stars, Elisabeth, Michael Falch, Thomas Helmig, Søs Fenger, Søren Sko og Poul Krebs. Det anslås, at Frost har været inde over mere end et par hundrede albumudgivelser herhjemme.

Han fik desuden æren af at spille sammen med selveste blueskongen B.B. King ved en koncert i Aarhus Kongrescenter i 1997. Frost havde også kapelmester kasketten på under Skanderborg festivalens legendariske 25 og 30 års jubilæumskoncerter i 2004 og 2009. Siden 1996 har Frost, når tiden tillod det, også arbejdet som timelærer på Rytmisk Musikkonservatorium i Aarhus og Aalborg. Han blev desuden modtager af den anerkendte Ken Gudman Prisen i 2005, og ydermere nåede han at vinde et par Danish Music Awards med Gnags i 1990 og 1999

Æret være Per Christian Frosts minde – en gudsbenådet guitarist, og et kæmpe aktiv på den danske musikscene har desværre spillet sit uigenkaldelige sidste riff, men de mange minder, toner, og basgange spiller endnu og lang lang tid fremover.

Per Christian Frost Band – LIVE i Portalen 12. februar 2023

FOTOS venligst udlån af fotograf SVEN LEVANDOWSKY

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.