Per Vers ‘vækker’ Benny Andersen til live

"Nyt fælles album følges op af stjernespækket koncertserie"

Fotograf: Henrik Hildebrandt

Vi har heldigvis masser af gode ordsmede i dette land. Men unikaerne er der længere imellem. Derfor er det med at sætte pris på , at nogle af dem vi så har, i nær fremtid i en eller forstand står sammen på scener rundt om i det ganske danske land.

Du ved den slags mennesker der kan bøje et ord, vægte et ord, og værdisætte et ord på lidt andre vægtskåle. Dem der formår at sætte ord i nye sammenhænge, at fornye sproget og til tider, bruge det retningsbestemt i den frie fortolknings navn. Kort sagt dem der ’bare’ har det der skal til for at sætte ord på et liv, der ellers så vanskeligt lader sig beskrive.

En af de største mestre ud i det danske sprog var ubetinget Benny Andersen. Som folkekær forfatter, poet, musiker, tekstforfatter, musiker og meget andet elskede han at bruge sproget og lege med det. Han var seriøs for sjov – aldrig sort eller hvid. Han evnede i gennem en karriere, der strakte sig over mere end 60 år, at (ind)ramme generationer med tidløse bøger og tekster. Mange er inspireret af ikke bare hans ord – men også hans næstekærlige nysgerrighed på livet – og døden.

Benny Andersen døde i august 2018 i en alder af 88 år, efter at han i mere end 60 år havde bidraget til den danske kulturarv via sit virke.  En af de bedste arvtagere på den danske musikscene igennem de sidste par årtier er ubetinget Per Vers. Rapkunstner, forfatter og performer – som han beskrives på Wikipedia. De to har det til fælles, at de begge har udgivet en masse bredtfavnende langtidsholdbare album, med modersmålet som det finurlige omdrejningspunkt, og de har begge modtaget den ærefulde modersmål prisen. Per Vers i 2014 og Benny Andersen i 1985.

Nu optræder de ’sammen’ i koncertserien ”En aften med Andersen”. Naturligvis er Benny Andersen ‘kun’ med i ånden. Men den løftes så også af et 30 mands symfoniorkester og nogle fantastiske solister – Bisse, Katinka, Rasmus Dissing, Bodil Jørgensen og Per Vers selv. Alle artister der selv har haft Benny Andersen helt under huden, og som vil fortolke den folkekære digters ord og sange ved fem unikke koncerter i januar 2022.

Det hele tager udgangspunkt i det album Benny Andersen og Per Vers nåede at indspillede kort før Benny Andersens. Albummet udkommer samtidig med denne turné. Billetsalget til koncerterne er startet, med undtagelse af til koncerterne i Vejle og København – her går billetsalget i gang den 11. oktober.

13/1 – Taastrup Teater & Musikhus

16/1 – Vejle Musikteater

18/1 – Sønderjyllandshallen, Aabenraa

19/1 – DR Koncerthuset, København

21/1 – Aalborg Kongres og Kulturcenter

Benny Andersen og Per Vers kendte ikke hinanden i forvejen da de mødtes i 2018, men der skulle ikke mere end et telefonopkald til, for at vække den altid nysgerrige digters interesse, og Per Vers blev inviteret på besøg:

”Jeg slog ham op i telefonbogen: Benny Andersen, Virum – sådan, en mand af folket! Benny fyrede op for rejemadder og snaps, mens jeg fortalte ham, at jeg havde en drøm om at læse hans 900 sider lange digtsamling – mindst to gange – og finde frem til en række digte, som jeg ville indspille og fortolke sammen med ham. Jeg fik et uforbeholdent ”ja”, og vi gik i studiet. To måneder senere døde han, og jeg stod tilbage med Benny Andersens sidste kreative output imellem mine hænder. Nu skal musikken ud. Nu skal manden hyldes!” – PER VERS

Ens for alle medvirkende kunstnere, og som for mange andre danskere, er, at mødet med Benny Andersen og hans fortællinger har skabt billeder og gjort indtryk igennem livet.

”Da jeg var 10 år, fik jeg bogen med de fire fortællinger om Snøvsen. Jeg læste den på en sommer – forelskede mig i den fantastiske leg med ord og følte nærmest den var skrevet til mig. Jeg sendte faktisk et brev til Benny Andersen, hvor jeg forklarede ham, at det var det første og bedste bog, jeg nogensinde havde læst, og at nu måtte han godt sætte sig ned og skrive nogle flere historier om Snøvsen. Han var så sød, at skrive tilbage og takkede for mit brev. Og så måtte han jo forklare mig, at han nok ikke kom til skrive mere om Snøvsen, men trøstede mig med, at der var masser af andre skønne eventyr at gå på opdagelse i derude.” – Katinka Bjerregaard

Og mon ikke, at der er musikalske eventyr i vente på disse fem dage i Januar. Jeg tænker at der er gode odds. Vil man opleve Per Vers inden da – så er muligheden der på den kommende Allan Olsen Solo tur – hvor han er inviteret med som æresgæst. Det er da det man kan kalde en ‘dobbelt up – happy hour’ – hvor man roligt kan forvente at ord pludselig løftes til at være mere end fyld, flæsk og Facebook filosofi.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.