POSTKORT – 21. december

”Bag de mange kasketter finder vi drengen der ville synge”

Fotograf: Maria Fremming

Dagens postkost går til en musiker og en aktør på den musikpolitiske scene, der har haft et år som med garanti har været mere travlt og uforudsigeligt end forventet. Et par ting gik dog efter planen – han blev selv 60 år – og han fik udsendt sit femte soloalbum ”Human Stars”. Et gennemført flot popalbum, med masser af variation og den slags musik, der ikke har udløbsdato.

For Jørgen Thorup ved hvad han kan – og hvad der skal til for at udfordre ham, og måske skubbe ham i nye retninger. Derfor havde han også hele fire forskellige producere inde over et album, der dog ikke peger i fire retninger af den grund – snarere tværtimod. Vi anmeldte her på siden i ganske begejstrede vendinger albummet – og skrev blandt andet:

”Jørgen Thorup er ikke en opfinder eller trendsætter, han er en håndværker, en ildsjæl, og en sanger/sangskriver, der formår at sætte egne aftryk i sange, selvom de ofte står på skuldrene af flere forskellige musikalske referencer.  Men han tør at tage nogle chancer, og han tør se sig selv i spejlet, og via modne tekster vise billedet af en voksen mand, der både har smagt på livet, lært af det og stadig tror på det ud fra egne forudsætninger i fællesskabets ånd. Samtidig varierer han sit soul-pop udtryk glidende og godt i løbet af de 32 minutters spilletid.”

Som kronen på værket stod sangen ”Alone tonight” – som mange måske desværre kan sidde og synge med på denne jul. En sang med en iørefaldende og en voldsom verdensomspændende kvalitet, der i munden på det rette Nashville navn – eller Elton John – med garanti ville blive en verdenshit af dimensioner. Uomtvisteligt et af årets bedste engelsksprogede danske bud på en evergreen af internationalt format, og mon ikke også selv hele Danmarks Radio opdager det en dag?

Albummet er netop udkommet i fysisk format på CD – og kan bestilles via hans Facebook side   

Jørgen Thorup har været vidt omkring på den danske musikscene – lige fra V6 over Shu-bi-dua og til et mangeårigt parløb med Michael Hardinger i forskellige konstellationer. Der har været opture – nedture – medgang – modgang – og der har været taget nogle gode og nogle dårlige valg. Det har han talt med Dan Rachlin om i en glimrende og underholdende podcast serie ”Drengen der ville synge” – som kan høres via den streaming tjeneste du normalt hører dine podcasts.

Men tilbage til travlheden – for Jørgen Thorup er ikke ’bare’ aktiv musiker, som solist og som en del af Hardinger Band og Things We Do For Love (med Ivan Pedersen og Peter Busborg). Han er ved siden af formand for både Dansk Kunstnerråd og Spil Dansk samt næstformand for interesseorganisationen DPA . (Danske Populær Autorer). Det har utvivlsomt krævet sin mand at skulle kæmpe mod en politisk virkelighed hvor en hel musik- og kulturbranche var i knæ uden nævneværdig politisk bevågenhed eller opbakning – som sådan heller ikke fra ‘folket’. Men han kunne fornylig i sin egenskab af formand for Dansk Kunstnerråd for nylig bringe dette opslag på sin Facebook side –

Dansk Kunstnerråd har sammen med en masse andre Kunst og kultur organisationer det sidste stykke tid lagt et hårdt pres på regeringen for at få lukket hullerne i hjælpepakkerne. Specielt den manglende referenceperiode har været en stor udfordring for mange musikere. Det er nu lykkedes og det er vi meget glade for. Det vil helt sikkert redde julen for mange af os.”

Og med det julelys tændt behøver lige så mange måske ikke sætte denne gamle Hardinger & Thorup julesang – ”Jul på spanden” i sørgmodige omdrejninger denne jul – og i stedet kan fokus flyttes over mod duoens anden glimrende julesingle ”Christmas Time” – eller måske en af de nye julesange som Hardinger Band har begået ”Wide XMas” elllr ”Et barn er født i Bethlehem”  


Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.