Prisbelønnet filmkomponist modtager mere hæder

”Jacob Groth bliver modtageren af en af danske musiks mest ærefulde priser”

Fotograf: PRESSEFOTO

Det er måske ikke landets mest hypede musikpris – men det er vel nok efterhånden den vigtigste, mest prestigefyldte og bredest funderede i den danske musikbranche – uddelingen af årets Carl Prisen, som Musikforlæggerne i Danmark nu afholder for niende gang den 23. august i København.  

Det er en prisuddeling, der hædrer danske komponister, sangskrivere og tekstforfattere inden for alle genrer – lige fra klassisk til pop og børnemusik via roots og rock – og der uddeles hele 14 priser, herunder de særligt ærefulde priser ‘Talentprisen’ og ‘Musikforlæggernes Ærespris’.

Æresprisen er tidligere gået til at så bredt felt af markante personligheder på og omkring den danske musikscene som Hanne Boel, Anne Linnet, Poul Bruun, Jan Sneum, Per Nørgård, Tine Birger Christensen, Peter Ingemann og Bent Fabricius-Bjerre. Sidstnævnte udtalte i forbindelse af prisen i 2014, blandt andet –  

Carl Prisen fortjener virkelig at få samme status som Bodil er for filmbranchen og som Reumert er for teaterbranchen, det burde fremover blive musikbranchen bedste trofæ.”

Det er netop offentliggjort at det bliver filmkomponisten Jacob Groth, der modtager Musikforlæggernes Ærespris 2021. Han har skrevet musik til en lang række danske film og TV-serier, bl.a. “Vil du se min smukke navle”, ”Charly & Steffen”, ”Otte er et næsehorn”, “Drengene fra Sankt Petri”, “Taxa”, “Rejseholdet”, “Krøniken”, “Ørnen”, “Mercur”, ”DNA”, ” og senest “Lille Sommerfugl”.

Den efterhånden 70-årige Jacob Groth har også gjort sig bemærket internationalt med score til Stieg Larssons Millennium trilogi og en række succesrige Tv-drama serier, bl.a. ”Wisting”, “Midnight, Texas” og “Unforgettable”. Politikens velbevandrede filmanmelder Henrik Palle kalder ham i årets prisfest program for ”Filmmusikkens danske Mozart” – og roser Groth for en imponerende produktivitet og en ligeså imponerende bredde, som kendetegn for en lang og flot karriere. Det er svært ikke at være enig.

Hans indflydelse er ikke gået ubemærket hen, og produktionerne han har medvirket på har indbragt i alt fem Emmy Awards, to ASCAP Awards, Guldbjørnen, en BAFTA og hele fire Robertpriser. Vi har med andre ord at gøre med en absolut sværvægter og et fyrtårn, ikke kun i dansk – men international sammenhæng. Den særlige evne til at give musikken en rolle i film og Tv-serier uden at stjæle billedet, men på en subtil og nuanceret måde understøtte stemningen og dramaet, er en af de væsentligste grunde til Jacob Groths store succes, og til at han i år hædres med Musikforlæggernes Ærespris 2021.

Inden filmmusikken blev hans primære levevej, udgav han også musik i eget navn – og måske 1982 albummet ”Sirenerne i natten” med Jacob Groth Band nu stiger lidt i værdi på brugtplademarkedet? Et album hvor han i øvrigt havde sidste års modtager af æresprisen – Hanne Boel – med på kor – ikke mindst på nummeret “På træk”, som var en af sangene i det års danske Melodi Grand Prix.

Den ærefulde pris ledsages af et kontant beløb på 30.000 kr fra Tuborgfondet, som skal videregives til et særligt talent, som årets æresprismodtager mener fortjener et skulderklap. Sidste år var det M. Rexen, som Hanne Boel valgte som modtager.

”Talentprisen” blev sidste år vundet af Ginne Marker og i år er det Hjalte Ross, Dopha og Joyce der er nomineret til prisen. I forhold til sidste år er ’Årets producer’ udgået af programmet – og ellers er det kategorierne ÅRETS KLASSISKE KOMPONIST – Stort ensemble, ÅRETS KLASSISKE KOMPONIST – Lille ensemble, ÅRETS KOMPONIST – Score, ÅRETS KOMPONIST – Roots, ÅRETS KOMPONIST – Jazz, ÅRETS TEKSTFORFATTER, ÅRETS KOMPONIST – Børnemusik, ÅRETS KOMPONIST – Pop, ÅRETS KOMPONIST – Rock, ÅRETS INTERNATIONALE SUCCES, ÅRETS MEST SPILLEDE SANG, ÅRETS SANG, som skal kåres.

Feltet af nominerede i 2021 er særdeles stærkt og rummer ud over de allerede nævnte bl.a. så forskellige navne som Drew Sycamore, Ganger, Jada, Calby, Ibrahim Electric, Jonah Blacksmith, Dreamers Circus, Onkel Reje, Maria Faust, Jørgen Emborg, Sulka, Kjartan Arngrim (Folkeklubben), Nelson Can, Guldimund, Malene Kjærgaard og Martin Jensen.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.