RÅ RIFFS OG SOLI INDTIL BENET

"DAVE DAVIES 75 ÅR"

Fotograf: PRESSEFOTO

Dave Davies har ofte måtte lide den tort at stå i skyggen af sin tre år ældre storebror, den adlede Sir Ray Davies. Ikke desto mindre er lillebror Daves guitarspil og formidable evne til at kreere kantede rå riffs og spændstige soli ind til kernen af rockens urkraft en vital og essentiel del af The Kinks lydbillede.

Kontroverserne og konkurrencementaliteten de to brødre imellem har både ført til kreativ opblomstring og splidskabende opbrud. Klassiske spændingsfelter ikke kun denne britiske kvartet/kvintet har måttet kæmpe med i løbet af deres levetid.

David Russell Gordon Davies er født den 3. februar 1947 i Fortis Green udenfor London. Han voksede op i bydelen Muswell Hill nær den engelske hovedstad, et område som Kinks viede et helt album til at beskrive og tematisere i 1971. Dave Davies endte som den sidste ud af en børneflok på otte, hvoraf de seks er storesøstre.

I den store husholdning blev der lyttet til alt fra ærkeengelsk Music Hall tradition over ældre jazz til tidlig rock’n’roll, stilretninger der alle kom til at sætte deres præg på Kinks. Dave Davies prøvede kræfter med tidens populære skiffle, men købte snart en elektrisk guitar for at spille med storebror og bassisten Pete Quaife. Meget af aktiviteten foregik i brødrenes hjem, og riffet til 1964 hittet ‘You Really Got Me’, der forandrede rocken for evigt, er improviseret frem på klaveret i forstuen.

Reelt set blev The Kinks etableret af Dave Davies og Pete Quaife i 1963, hvorefter Ray Davies fulgte trop og hurtigt satte sig på tekst- og melodisiden. Kvartetten blev komplet med Mick Avory bag trommerne, der med rudimentært swing og kreativ lydhørhed drev tropperne frem mod hitlisterne. Dave Davies eksperimenterede tidligt med forvrænget lyd og såkaldte power akkorder, der i optimal rendyrket form lød som lige dele pre og primitiv heavy metal, garage- og punkrock for tordnende volumen.

1964-65 blev travle år for Kinks med albums, singler og flittig turnéaktivitet til følge. Dave Davies konflikter med broder Ray kunne føre til voldelige konfrontationer, der dog blegnede i sammenligning med, hvad der visse aftener fandt sted mellem Mick Avory og Dave Davies. Disse fysiske mellemværender krævede lægehjælp, når det stod værst til. Dave Davies skrev i 1967 klassikeren ‘Death Of A Clown’ i samarbejde med brormand. Nummeret udkom som single i Dave Davies navn med ‘Love Me Till The Sun Shines’ på b-siden.

Begge med Dave Davies i den vokale forgrund er inkluderet på Kinks mesterstykket ‘Something Else by The Kinks’, og understregede, at han faktisk godt kunne klare sig uden sin altdominerende broders hjælp. Senere på året viste Dave Davies atter gode takter med singlen ‘Susannah’s Still Alive’. Han bød ind med to skarpe skud til konceptalbummet ‘Lola versus Powerman and the Moneygoround, Part One (1970), ‘Strangers’ og den bidske rocker ‘Rats’. Dave Davies kom yderst lidt til fadet hos Kinks 70’erne ud og valgte derfor at få gang i en solokarriere parallelt med bandet.

Mange af numrene fra den periode blev dog først udsendt i 2018 på det opsamlende soloalbum ”Decade”. Men debuten ‘Dave Davies’ blev udsendt i 1980 og fulgt op af ‘Glamour’ (1981) samt ‘Chosen People’ i 1983, dog uden at indkassere nævneværdig kommerciel succes. Yderligere fire udspil i eget navn så dagens lys i 2000-tallet og 2010’erne, senest ”I Will Be Me” (der inkluderede ”Litte Green Amp”) og ‘Rippin Up Time’ (2014).

I 2017 udgav han et ganske interessant album ”Open Road” med sin søn Russ Davies, der rent faktisk viste en mere åbensindet udgave af den gamle riff mester.  Derudover findes der en lind strøm af livealbums og kompilationer med Kinks sologuitaristen, der demonstrerer hans instrumentale kvaliteter.

På den mere private konto gjorde Dave Davies sig uheldig bemærket ved at gøre sin 15-årige kæreste gravid, mens han stadig gik i folkeskolen. Det unge par blev umisforståeligt bedt om at holde sig fra hinanden, og Dave junior måtte forføje sit kontrafej fra undervisningsstedet. Senere skrev Dave Davies sangene ‘Funny Face’, ‘Suzannah’s Still Alive’ og ‘Mindless Child of Motherhood’ om begivenhederne. Han har imidlertid fået fire børn som voksen i to forskellige ægteskaber. Dave Davies, der har levet som vegetar siden slutningen af 60’erne, udgav 1996 selvbiografien ‘Kink’, der ikke lægger skjul på uoverensstemmelserne brødrene Imellem.

Han blev ramt af et alvorligt slagtilfælde i 2004, men et par år efter vendte evnen til at bevæge sig, tale og spille guitar tilbage i fuldt omfang. Stort tillykke med den halvrunde dag til Dave Davies, der dog ikke har været mere toer i Kinks regi, at det forhindrede ham i at markere sig som en stilskabende guitarist og yderst habil sangskriver, når chancerne opstod.

 I 2022 kan verden se frem til endnu en selvbiografi med titlen ‘Living on a Thin Line’. Det kunne sagtens friste denne signatur som mangeårig Kinks fan.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.