’Rock og Stjernestøv’ er 45 år i centrum af dansk musikhistorie

”Side 33 har mødt forfatterne bag bogen”

Fotograf: Maria Fremming

Her på siden har vi de sidste par år kørt en interviewserie vi kalder ”Side by Side” – om nogle af de markante sidemen- og women, der lidt uden for spotlyset laver det gode og store stykke arbejde, der som oftest er altafgørende for det vi som beskuere og lyttere oplever som helhedsoplevelserne. Ofte er det ikke personer der ligefrem kendes af menigmand i gadebilledet – til gengæld ved stort set alle branchefolk hvem de er.

En af dem er 63-årige producer, mixer, lydtekniker – eller skal vi bare skrive lydmand – Flemming Rasmussen, der som teenager kom i erhvervspraktisk i Rosenborg Studiet hos en af datidens mest anerkendte lydteknikere og producere Freddy Hansson.

Det medførte en tur med Gasolin – med henblik på at få optagelser båndet til det der endte som det første udgivelse for Sweet Silence Studiet, som Freddy Hansson åbnede i 1976, og hvor Flemming Rasmussen fik lærekontrakt den 04.02.76, og siden blev medejer af.  

”The rest is history” som man siger – men Flemming Rasmussen kan utroligt nok huske det hele – og det har han talt i timevis om med forfatter Thomas Vilhelm. Resultatet er blevet en meget læsevenlig, åben og ærlig bog – der har fuld fokus på og udgangspunkt i musikken og de mennesker, der er med til at skabe milepæle, mesterværker og alt det ind i mellem.

De 45 år har naturligvis ikke været ren optur – slet ikke økonomisk – trods det at Flemming Rasmussen har haft væsentlige aftryk på flere Metallica og Rainbow udgivelser, og har haft ’aktier’ i nogle af de største udgivelser fra Gasolin, Malurt, Sort Sol, Kim Larsen, Anne Linnet o.m.a.

Men Flemming Rasmussen er ikke i det for pengene eller for glimmer og glamour – han er i det fordi han elsker musik og god lyd – og derved sit arbejde.  ”Rock og stjernestøv” er et reelt kig ind bag kulisserne – ind i studiet – i det lukkede land – hvor medlemmer af Queen naturligvis lige kigger forbi, hvor Ringo Starr gerne laver en jamsession, og hvor man er så tæt at mange nære venskaber opstår – mens facader også krakelerer undervejs.   

Men hvordan sorterer man i hele 45 års historie og får det ned på 344 sider – og hvilke historier kom ikke med, og hvorfor?  Det har vi talt med både Flemming Rasmussen og Thomas Vilhelm om.

Thomas Vilhelm har flere bøger bag sig – blandt andre udsendte han sidste år bogen ”Kulturen i karantæne” – og året før kom den smukke coffee table book ”The Stars are out tonight”, som han lavede sammen med fotograf Henrik Hildebrandt. Samtidig er han også hyppig leverandør af godt musikalsk mærkedage stof til både SIDE 33, Bibzoom og POV international.

“Rock og stjernestøv” udkommer den 20. maj via Forlaget Momenta. I de kommende dage bringer vi hver dag et interview omkring bogen og dens tilblivelse – her DEL 1 – med Thomas Vilhelm.

VIDEO: Maria Fremming

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.