ROCKABILLY POWER, POMADE & PUNK

”STRAY CATS DEBUT FYLDER 40 ÅR”

Fotograf: Album Cover (beskåret)

Den amerikanske trio Stray Cats udgav deres første og eponyme album februar 1981, der slog markant igennem i England, hvor 50’er præget Teddy Boy stil havde fået en mindre revival. Derfor valgte Stray Cats, der ellers var i gang med at opbygge et kultfølge i USA og optrådte på førende in steder som CBGB og Max’s Kansas City, at rejse til London i håb om at slå igennem der.

Guitarist og forsanger Brian Setzer, Slim Jim Phantom (trommer) og kontrabassisten Lee Rocker hang ud i det britiske punkmiljø og knyttede venskaber til bands som The Clash, Siouxsie and the Banshees, Charlie Harper og UK Subs. Stray Cats tøj- og hårmode udviklede sig til en blanding af old School 50’er look samt kontemporær punk- og new wave-outfit.

Setzer & co’s musikalske rødder er dog hovedsageligt lyden af det legendariske Sun Records og stilskabende koryfæer som Eddie Cochran, Carl Perkins, Gene Vincent, Bill Haley & His Comets og Chuck Berry tilsat swing og en knivspids af punkens energi. I løbet af 1980 begyndte Virgin Records, Stiff Records og Arista Records at vise mere end almindelig interesse for Stray Cats, hvis hæsblæsende liveshows tiltrak musikere fra The Rolling Stones, The Who plus Led Zeppelin, der sneg sig ind for at tjekke dem ud.

Roots rock entusiasten Dave Edmunds fra Rockpile talte også blandt Stray Cats mange berømte fans, og han endte med at blive co-producer af deres debutplade, som Arista fik op under neglene til udgivelse i Storbritannien og andre europæiske lande. ‘Stray Cats’ resulterede i tre hits på engelsk grund, ‘Runaway Boys’, ‘Rock This Town’ og ‘Stray Cat Strut’.

Trioen trak på ‘Stray Cats’ de hårdtsvingende heste af stalden i fuld galop med ekvilibristiske guitarløb, rastløst pulserende walking bass og fremadpiskende smæld i trommerne. Og Setzer er ydermere en fremragende vokalist ud over at være en virtuos instrumentalist. Halvdelen af lp’ens dusinfulde numre bærer Stray Cats egne signaturer, mens den øvrige er begavede fortolkninger af andres materiale.

Ud over de nævnte er ligeledes ‘Rumble In Brighton’, ‘Double Talkin’ Baby’, ‘Fishnet Stockings’ og ‘Wild Saxophone’ højoktanholdig rock’n’swing af den mest virile slags, der tændte denne teenager i startfirserne og gjorde ham til fan af de tre amerikanere, der live forstod at skabe en fest med deres råt rykkende rockabilly show.

Den yderst politiske ‘Storm the Embassy’ handler om det anspændte iransk-amerikanske gidseldrama i Teheran 1979-80, skrevet af Setzer og Phantom, der i sangen elegant formåede at blande klassisk rock’n’roll med tidens toneklang uden at miste bandets identitet.

Et stort tillykke med de fire dekader til ‘Stray Cats’ en kraftfuld og original debut, der ved udgivelsen på storsvingende charmerende vis forstod at bygge bro mellem fortidens og nutidens musikalske strømninger og udtryk. Der klappes til den for fuld volumen og vindstyrke i uptempo numrene, så den midaldrende gråssenolik her havde svært ved at sidde stille, hvilket i min aldersgruppe må anses for værende et sundhedstegn.

BONUS INFO : (forfattet af Mads Kornum)

Gruppen har været opløst og holdt lange pauser i flere opgange og efter at have udsendt syv album i perioden 1981 – 1992 gik der rent faktisk hele 27 år før at der igen kom nyt materiale i form af det vellykkede comeback ”40” – der blev fulgt op af en omfattende verdensturne, som blev dokumenteret på det LIVE album der udkom sidste år med titlen ”Rocked This Town: From L.A. to London”.

En tur der dog ikke bragte dem forbi Danmark, hvor de ikke har været siden 30. august 2008, hvor de spillede i Amager Bio. I 1989 optrådte de på Roskilde Festivalen.

Udenfor Stray Cats har de enkelte medlemmer optrådt i forskellige sammenhænge i årenes løb, men ikke mindst Brian Setzer har markeret sig overbevisende og haft stor succes med sit Brian Setzer’s Orchestra både live og via en stor album produktion – herunder nogle ganske originale og helt glædelige genhørbare julealbum!

Bassisten Lee Rocker har også vist sig værd i eget navn og har udsendt mere end 10 soloalbum – senest her den 21. januar med ”Gather round” – hvorfra der blandt andet er udsendt den skønne single ”Graceland Auctions”. Et nummer, der naturligvis er at finde på vores Spotify playliste ”SIDE 33 – Alt godt – UDE”, og som burde bringe glæde hos enhver der ligesom Lee Rocker er erklæret ’Elvisphile´.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.