Så er der igen Von Dü til folket!

”Ny single byder på catchy volapyk-omkvæd og en teknisk vidunder video”

Fotograf: PRESSEFOTO

9-mands orkestret Von Dü behøver i ska/reggae kredse næppe yderligere præsentation. Året før deres debutalbum fra 2010 optrådte de på Roskilde Festivalen, og siden har tre albums og et par hundrede koncerter sat en tyk streg under deres status, som en af den danske undergrunds største offentlige hemmeligheder.

Bandet kan fejre 15-års jubilæum i år, og er både helt det samme og noget helt andet end det var, dengang de første gang samledes om musikken i 2007. Kun et enkelt bandmedlem er skiftet ud. Til gengæld er temaerne i musikken forandret. Ligesom to tredjedele af bandmedlemmerne har skiftet storbyen ud med livet på landet, og så er der kommet 19 børn og to hunde til Von Dü-familien.

I dag udkommer albummet ‘Engangsliv’, der har boblet i gryden siden Von Dü’s sidste udgivelse Bankende Hjerter fra 2016. Gennem de 11 nye numre markerer Von Dü deres jubilæum med en modenhed og en eftertænksomhed, der er værd at bemærke. Ungdommens drukorgier er blevet til sjove fortællinger fra en fjern fortid og erstattet af tanker om voksenlivets op- og nedture.

Singlen der udkommer i forbindelse med albumudgivelsen, er Din Sang. Både sangen og den tilhørende musikvideo, er blevet til på nogle helt særlige måder.

Emil Stricker (også kaldet Buff), der er guitarist i Von Dü, har stået for videoen, der er lavet ved hjælp af Artificial Intelligens. Emil fortæller om tilblivelsen;

“Jeg har taget sangen i små bidder og så bruger den et billede og et lydklip til at generere videoen. Man tilføjer en beskrivelse og en stilart og fortæller om den skal panorere højre eller venstre, zoome ind eller ud eller dreje rundt. Det jeg har så har gjort er at tage sidste frame fra den forrige video og sætte en ny beskrivelse ind som passer nogenlunde til teksten. Starten er fx: an airplane swooping up and down through different types of weather, meeting birds and butterflies along the way, in the style of 3D, octane render, 8k, ray-tracing, blender, hyper-detailed.”

Brugen af A.I. i musikproduktion og musikvideoer er en voksende trend og fx har Pink Floyd gjort brug af det – men Von Dü er ikke vidende om andre danske artister, der har genereret en musikvideo på denne måde.

Ingen bagtanker

Det catchy volapyk-omkvæd på Din Sang har sin oprindelse hos Buffs dengang 3-årige datter, Frida, der en aften helt spontant begyndte at synge de ord, der udgør omkvædet. Buff var hurtig på optage-knappen og bandets forsanger Morten Nygaard skrev lynhurtigt en sang rundt om Fridas omkvæd.

“Fridas spontane sang er musik i sin reneste form. Et barn der bare finder på en melodi, er en ægte måde at udtrykke sig på helt uden bagtanker” siger Morten og fortæller, at Frida får hjælp på kor af flere af bandets øvrige børn og af Buff.

Men inden børnene stjæler hele billedet, så det værd, at bemærke, at Von Dü meget vel stadig er stærkest der hvor de altid har været det – på LIVE scenen. Deres koncerter byder altid på en helt unik og intens stemning, der gør at når man først har været til en Von Dü koncert, så kommer man igen når muligheden byder sig.

Det siges således, at man ikke bare hører Von Dü, for de føles som smagen, der bliver ved at behage. Von Dü vokser man aldrig fra, man vokser af og med Von Dü.

Så det bare at ønske ‘Bon Appetit’ til nye fristelser i dette forunderlige ‘engangsliv’. Der er stadig god grund til at komme ud og ryste kroppen, smide hæmningerne og lade musikken vise vej.

Engangsliv-turné:

15/4 Pumpehuset, København – RELEASEKONCERT

21/4 Cafe von Hatten, Randers

22/4 Aalborg Studenterhus, Aalborg

04/8 Skarø Festival, Svendborg

06/10 Taastrup Teater, Taastrup

13/10 Kulturhuset-Skanderborg, Skanderborg

20/10 Richter, Søborg

22/12 Posten, Odense

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.