Så er det single tid

”Masser af nye gode single tilbud til ¨bliv hjemme’ playlisten”

Fotograf: Brian Selander

Markedet for singler er støt stigende i disse år. Ikke mindst fordi det er blevet lettere og hurtigere at komme ud med en single. Streaming tjenesterne bugner således af singleudspil, der ikke længere ”bare” er en forløber for et kommende album, men lige så vel kan være en føler for markedet eller for en ny kunstnerisk retning.

Det kan være en uoverskuelig jungle at følge med i – og meget vil helt naturligt bare drukne i mængden, ikke mindst hvis singlen udkommer uden et større pladeselskab i ryggen til at sikre pladser på udvalgte playlister. Derfor her et lille resume af nogle af de singler, som vi her på Side 33 for nylig har lukket ind på øregangen med fuld og fastgroet tilfredshed.

Nanna Larsen og Ivan Pedersen har sammen skrevet og udgivet singlen ”On the Other Side of Us” – en sang som Ivan Pedersen selv knytter disse ord til : ”Hvis du er lidt trist i forvejen, så kan du virkeligt forstærke effekten ved at lytte til denne tudesang”. Men tudesang eller ej – så er det bestemt en rørende og lækker lydende musikalsk omgang med to af de absolut bedste stemmer fra den danske roots scene.


Lækkerlyd er der også fra Mike Andersen – der efter alene, nøgen og helt nedbarberet – at have begået solo albummet ”One million miles” – nu igen vender tilbage til udgangspunktet med et band omkring sig. Og ja – han var noget så stærk og sanselig solo – men det er nu ligesom at bandet bare får han til at skinne lige lidt ekstra. Tjek selv på singlen ”Next time you call” – en varmblodig blomstrende soul ballade, der er indspillet live-i-studiet og direkte ned på analogt bånd. Det mærkes.


Det mærkes også, at der er noget på spil på den nye single ”Paper Umbrella” fra Wall to Wall – der består af de nære venner filmproducent, digter mv. Egil Dennerline og orgelkongen Palle Hjort. De udgav i 2018 deres debutalbum ”Waiting” – som på mesterlig vis forenede en tæt og fælles forståelse for og tro på ord og musik, som en samlende kraft. Albummet havde været undervejs i syv år pga Egil Dennerline kæmper en lang og barsk kamp mod en sjælden form for kræftlidelse, der konstant insisterer på forlænget spilletid. Egil Dennerline er heldigvis ligeså stædig som sygdommen, og spiller videre – og prøver aktuelt efter endnu en svær omgang med sygdommen at samle kræfter til et opfølgende album.

Foreløbig er der kommet en single ”Paper Umbrella” – der igen viser en malende og magisk konstellation, der på organisk vis formår at skabe et stemningsmættet, skrøbeligt og lysende univers midt i alt det meningsløse. Det er lyden af dansk musiks nye par nr. 1 – the dark horse in the white dress!  

Blandingen af skrøbelighed og de seje træk finder man også hos den talentfulde sanger og sangskriver Gurli Octavia, der med vemod, vibrato, og vilje i stemmebåndet på flere singler og 3 EP’er – blandt andet sidste års smagfulde EP ”Metenoia” – allerede har bevist sit vanedannende værd. Hun har nu udsendt den velskænkede single ”Drinks” – der er en kreativ musikalsk cocktail, som er helt umulig at takke nej til selv i afholdenhedstider.

Det også svært at takke nej til en iørefaldende upoleret pop-ballade, når der serveres i et varmt og levende arrangement, med en sjælstemt saxofon og en stærk og moden vokal, der virkelig lyder til at have noget på hjerte. Og ja – det drejer sig om kærlighed – og livets lærte lektier – og om at blive ældre og klogere – om at se erkendelsen i øjnene. Alexander Woods og hans nye kærligt groovy single ”Older” er beviset på at man til evig tid kan blive høj igen og igen af det lunefulde stof, som vi kender som kærlighed. Ikke mindst når den pakkes ind i gennemarbejdet og velvalgt feel-good soul-pop. Syv singler er det blevet til siden 2016, og kvaliteten har kun været stigende. Kom nu med det debutalbum, mens Søren Sko alligevel er skiftet over til dansk.

I går omtalte vi vigtigheden af timing i musikbranchen – og det ironiske i at Lukas Vanggaard netop havde udsendt singlen “Rør ved mig”. Samme ironi kan man hive op af hatten omkring den nye single “Ta’ med mig til Malaga” fra Anne Dorte og Maria – i en tid med udrejseforbud. Men igen – hvis vi nu drømte os noget mere væk, istedet for effektuere rejserne i virkeligheden, ville moder natur nok takke og bukke. Så bliv hjemme, og nyd blot endnu et lunt pop-korn fra den rutinerede og stadig noget så relevante duo.


Personligt har jeg – ikke mindst i disse tider – nu også brug for noget larm, noget syret, noget der virkelig kan ruske én ind i musikken, og bare et øjeblik ud af virkelighedens barske realiteter. Har du det ligesådan så er de københavnske støjrockere Ring Them Bells med garanti den helt rigtige og gratis medicin.

Hele fem år er der gået siden sidste album – men efter planen vil det nye ”Things That Come Slow” udkomme den 17. april. Et udspil, der viser et band endnu mere groovy, flabet og fængende udtryk end før. Første singlen ”Ringo” var en forsmag af dimensioner, og anden singlen ”Favorite Gun” holder ”de store forventningers gryde” i kog.  

Og opskriften er ifølge bandet selv ganske enkel: “Helt simpelt en beskidt, hurtig rock’n’roll-sang med et killer omkvæd og en hæsblæsende Bonnie & Clyde-agtig fortælling”. Sangen blander bastante guitarriffs med ‘Sympathy for the Devil’-agtig percussion og en tung bund, alt imens de psykedeliske undertoner lurer.

At titlen på det kommende album i disse tider nærmest er profetisk, er naturligvis en tilfældighed, men henviser netop til, at selvom nogle ting tager tid, er de værd at vente på. Tålmodig og samarbejde belønnes. Deres tekstunivers er som virkeligheden fornemmes lige nu – ren fiktion. Ring Them Bells nye album leger med en tænkt verden, hvor gangstertyper, uforsonlige ekskærester og kærligheds hungrende skæbner på kanten af loven væver sig ind mellem hinanden.

Lad os nu alle stå sammen om at få stoppet COVID-19, så vi så hurtigt som muligt ikke bare kan fyre op for Ring Them Bells bag hjemmets fire vægge, men også kan komme ud og i fællesskab – tage hinanden i hånden – og levere et lettelsens primalskrig.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.