Sange fra Aske til ilden – om genforening, håb og frygt

"Masser af musikalsk glød i ugens weekend video six-pack"

Fotograf: Pressefoto af Fredrik Clement

Hvem har skrevet årets sommer hit – hvem er på vej mod noget stort eller noget spændende anderledes – hvem har noget på hjerte – hvem bliver overhørt – og hvem bliver håbløst underspillet?

Spørgsmålene er mange – svarene er stadig få – men ved at lytte aktivt til nogle af de mange musikalske nyheder, kan du måske selv komme nærmere på nogle af dem eller i hvert fald få svar på hvem du vil have med på dit eget soundtrack til en sommer i COVID-19’s lange skygger.

En der i den grad har lagt farver på – og skruet op for virkemidlerne er det Aske Jacoby – manden der som sideman, står noteret som medvirkende på hundredevis af danske album igennem de sidste 35 år, har i de senere år rettet fokus på egen karriere. Han har i den forbindelse udgivet en serie af flotte og anmelderroste album, indeholdende fortrinsvis lavmælt og kunstnerisk veludført roots-folk med anstrøg af jazz noter. Det seneste album ”A’s As Is” udgivet på hans eget selskab Giant Birch, der siden også har udgivet debutalbummet fra Ginne Marker.

Et selskab, som Aske Jacoby nu virkelig går all-in på – som både aktiv musiker, producer og A&R mand, i et håb om at skabe en æstetisk- og visuel linje, som gerne skulle afspejle at musik er så meget mere end ”blot” selve albummet. Der skal være noget liv omkring albummet, og så skal det være både sjovt og godt, at arbejde med sit ”brændstof”.   

I dag udgiver han singlen “Stephen Hawking (In The Words Of)”, som er et frisk upbeat pop/rock-track med et dybere budskab. Aske Jacoby vil kort og godt gerne give udtryk for, hvor skøn planeten er, og hvor synd det er, at dumhed og grådighed kan gå hen og blive dens endeligt.


Det var så vidt vides hverken dumhed eller grådighed, der kostede årets EM i fodbold – men en genstridig virus, som rejste sine egne veje verden over. Danmark skulle have indledt slutrunden i Parken i morgen i kamp mod Finland. Sådan bliver det ikke – men fodbolden er begyndt at rulle – og Jeppe Lindegaard, der i 2018 debuterede med det fine pop/rockalbum ”Terrible, Beautiful World” – har alligevel valgt at udsende den slagsang han havde skrevet til EURO 2020 – en slutrunde der aldrig blev, og farvellet til Åge Hareide, der aldrig blev sagt.  Det bliver ikke en ny ”Re-sepp-ten”, men mindre kan da gøre det – og hvem har ikke i disse tider ikke bare haft lyst til for fuld strube og med hjertens smerte bare synge ” Åge, Åh-uh-Åge” – og drømme lidt med på det sidste vers:

“Alle sofatrænerne brokker sig og er så klog – For Twitter-fodboldfans er 1-0 ikke nok – Men vores resultater taler deres tydelige sprog – Og når finalen er spillet er Fodboldverden i chok”

Nogle laver fodboldsange – andre laver lejlighedssange, og det sidste har Juncker efterhånden vist sig som en mester i – senest i forbindelse med 100 året for genforeningen – hvor han omkring sangen ”Læg dit hjerte i min hånd” har samarbejdet med tyske Felix Meyer – og det har skabt både en dansk og tysk udgave af sangen – ligesom der rent faktisk også digitalt forefindes et mix af de to sange.  

Om selve sangens tilblivelse udtaler Christian Juncker i pressematerialet:

“Jeg elsker, når jeg får stukket en ramme ud i form af en håndværksmæssig opgave, hvor jeg skal skrive en sang i en given retning, det kan være til et tv-program eller noget helt andet. For normalt piller jeg så rigeligt navle i mine tekster. Så da jeg blev spurgt om jeg ville skrive en sang i anledningen af genforeningens 100 års-jubilæum, så var jeg klar. Dels er det jo et stort historisk mindesmærke at være del af. Og jeg troede først, jeg skulle skrive en sang om 1864, men dogmerne var meget løse, heldigvis. Det eneste krav var, at jeg skulle parres med en tysk sangskriver og, at teksten skulle være på både dansk og tysk. Og da min gamle gymnasieven og virtuos Harald Haugaard, som stadig er en nær ven, skulle forestå castingen, var jeg helt tryg ved, at jeg ikke blev hooked op med en Hansi Hinterseer-type. 

Det blev Felix Meyer, som viste sig at have noget særligt tysk over sin tone, tidløst, poetisk og tørt, og så nærværende, at det var meget let at finde på en historie sammen, som endte med at blive bygget op om en pige, som drømmer om at bygge et skib, der over tid bliver til en form for moderne Noahs ark, når vandet stiger og alle landegrænser udviskes i et fremtidsscenarie, hvor globaliseringen, forureningen, kapitalismen og andet overstyret, dårligt selskab for alvor slår fuldstændigt hul i verden, men holdes sammen af hovedpersonen, som inviterer alle med på en sejltur ud mod en ny verden – en slags Bob Dylansk Utopia-Science Fiction.”

Og som et lille NB skal da også nævnes at Juncker rent faktisk også har lavet en fodboldsang i anledning af at Brønshøj Boldklub sidste år fyldte 100 år – og for at bruge en fodboldudtryk “den ramte han lige i røven”. Faktisk så godt, at man ikke behøver at være i nærheden af at være hverken fodbold- eller Brønshøj fan for at nyde sangen. Vi tilføjer den sidst i dagens pakke, som en lille plaster på fodboldsåret video, nu hvor alt den planlagte EM tid foran TV skal bruges på noget andet.At vi aldrig må glemme hvad historien bærer på er også temaet i det dunkle og dragende post-punk-rockende nummer fra det Færøske band Fremmand, der på deres nye single ”vón” – som oversat til dansk betyder håb – har begået en ulmende, slagkraftig og mørkglædende hymne med et klart budskab om at nationalisme og intolerance kan være en modbydelig og giftig cocktail.

Den karismatiske forsanger Jana Hjalgrimsdottir beskriver sangen således: “Da vi skulle skrive teksten til Vón, var udgangspunktet en stærk følelse af håb. En følelse af, at selvom der er så meget uretfærdighed, og at det til tider ser ud til at verden er fyldt med mere og mere had og ensomhed, er der stadig håb. Et håb om, at vi kan gøre en forskel, give et smil og få et smil tilbage til feks. kassedamen eller give en hånd til en nabo, hvilket gør dagen lidt bedre “

Vón er den anden single fra det kommende Fremmand album “Wrong”, der bliver udgivet 4 september 2020.


Sidst men ikke mindst bød ugen på en del nyheder fra Simon Kvamm’s nye band HUGORM. Billetsalget til en stor efterårsturne blev således skudt i gang i dag – og de lægger ud på Generator i Ringkøbing den 29. oktober og er herefter rundt på 13 forskellige spillesteder inden de slutter i Den Grå Hal på Christiania den 28. november.

Der ventes desuden et helt album fra bandet til efteråret, og i dag udkom så den første smagsprøve derfra i form af singlen ”Bange for mig selv”. Om singlen udtaler Simon Kvamm i hans nyhedsbrev:  

”Bange for mig selv” handler om at føle sig som en HUGORM, men samtidig være bange for slanger. Så må man virkelig sno sig for at overleve. Sangen handler om at frygte sine egne instinkter. At vide, at man er nødt til at holde sig selv og sin krop i snor for ellers kan det gå helt galt. På den måde kan sangen tolkes ind i COVID19 krisen, selvom den ikke er skrevet i denne forbindelse.

Men sangen handler også om at hjælpe andre netop i kraft af sin skurkerolle. At fjerne vægt fra andres skuldre ved med åben pande at tage det fulde ansvar som trussel. Også her ligger der en oplagt COVID19-tolkning for dem, der insisterer: den frivillige karantæne fra studenterne, musikerne og flyvemaskinerne (de store stål-slanger)”


Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.