Sange om almindeligheder fra en ualmindelig tid

”Teitur og Aarhus Jazz Orchestra i et ganske originalt samarbejde”

Fotograf: PRESSEFOTO

45-årige Teitur Lassen fra Færøerne fejrer i år 20-års jubilæet for hans nyklassiker af et debutalbum ”Poetry and airplanes”. Det gør han ved to album koncerter den 30. september og 1. oktober 2023 i henholdsvis DR-koncerthuset og Musikhuset Aarhus.

Opskriften fra det album har Teitur dog med garanti for længst krøllet sammen. Han har i stedet ladet sin kreative energi med inspiration fra det bevægelige nu og fra nysgerrigheden efter at skabe noget, der ikke nødvendigvis er rundet af rammeaftaler.   

Han har udgivet et par håndfulde album i eget navn, undervejs også på modersmålet, han har skrevet værker for strygere og kor, og han har udgivet et par duo album med henholdsvis Mads Bjørn og Nico Muhly.

At en artist med så meget kant og kunstnerisk integritet alligevel inviteres med i det musikalske underholdningsprogram ”Toppen af poppen” siger en del om både mennesket og musikeren Teitur Lassen, der i øvrigt i 2021 blev udnævnt til Ridder af Dannebrog.

Nu går han igen nye veje, denne gang sammen med Aarhus Jazz Orchestra, der i de seneste år har medvirket som aktive og givende medspillere på glimrende udgivelser med f.eks. Pede B, Kalaha, Karmen Rõivassepp, I Think You’re Awesome og de Roskilde festival aktuelle Girls In Airports.

Et bigband, der forstår at målet ikke er ’the big bang’, men nærmere at binde snor mellem den store lyd og de små gyldne penselstrøg.

Skriveprocessen til dette projekt begyndte i det tumultariske år 2020. Der reflekteres over tingenes dengang nuværende tilstand, hvor den første sommer af corona-pandemien raser sammen med alle dens frustrationer, frygt, usikkerhed, regler og vedholdenhed om at holde social afstand.

Teitur korresponderede fra sit hjem på Færøerne med forfatter Roy Freirich fra sit hjem i Malibu, Californien. En e-mailkorrespondance mellem to kreative sind, der deler sine livserfaringer under pandemien.

Passager fra disse e-mails blev klippet ud og finpudset og forfinet af Teitur, som lavede dem om til tekster og brugte dem som inspiration til den musik, han skrev til Aarhus Jazz Orchestra, og som siden blev indspillet i Aarhus Domkirke under endnu en corona-lockdown i 2021. Ved Danish Music Awards Jazz i december 2022 præsenterede Teitur og Aarhus Jazz Orchestra to sange fra det kommende album, der har fået titlen SONGS FROM A SOCIAL DISTANCE. Albummet udgives den 9. juni 2023 via Sundance Music & Stunt Records.

”Under pandemien havde jeg et ønske om at skrive et ‘corona’-stykke, og Roy’s tekster gav mig en indgang til det. Samtidig var præmissen klar til mig – musikken skal ikke have den klassiske, typiske bigband-lyd. Det måtte være udfordret.

Jeg kan godt lide at skrive sange, der handler om det almindelige. Jeg går ikke efter at de ekstreme følelser. Jeg kan godt lide de daglige ting i livet og det faktum, at du kan spille og finde det i musik”

– Teitur Lassen

Disse udsagn virker tydeligvis klare, når man lytter til dette første singlenummer GMAIL NEEDS MY PASSWORD AGAIN, der netop er udsendt sammen med en tilhørende video.

Vil du høre Teitur og Aarhus Jazz Orchestra LIVE så er der fire muligheder til efteråret, hvor de optræder sammen i fire smukke kirkerum i henholdsvis Aalborg, Aarhus, København og Roskilde.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.