Mindeord – af Jerry Ritz, Musik- og teaterproducent
Sverige har mistet et af sine helt store navne fra popmusikkens verden. Sven Ove Hedlund – kendt som Svenne Hedlund – er død 77 år gammel. Svenne var Sveriges største popidol i 60’erne og forstod at gøre det kometagtige gennembrud i 60’erne med gruppen Hep Stars til en livslang karriere i musikbranchen, hvor han var aktiv lige til det sidste. Han var livet igennem en professionel entertainer, som levede for at give publikum en god oplevelse og han tog sig altid tid til at møde publikum efter sin optræden, skrive autografer og de senere år stille op til selfies.
Svenne var midt i en større turné med titlen ”Hits of the 60’s” som startede i 2021 og skulle afsluttes på Intiman Teatern i Stockholm i dagene op til jul. I showet optrådte han med gamle kollegaer fra grupperne Ola & Janglers og Shanes. Svenne var svækket efter at være ramt af Corona tidligt på efteråret, en lungebetændelse stødte til og var afgørende for at kræfterne slap op og han sov ind efter kort indlæggelse på Värnamo Hospital, lørdag den 3. december.
Svenne var en rigtig god ven. Jeg lærte ham at kende helt tilbage i 1966-67, da jeg var dansk tourmanager for hans gruppe Hep Stars, som udover Svenne også talte keyboardspilleren Benny Andersson, som senere startede ABBA. Svenne var 21 og jeg var 18 år dengang. Første gang vi mødtes var i Helsingør på spillestedet Kronborg Havbad, som praktisk nok var første job på turneen. Herfra guidede jeg dem rundt i Danmark, ofte med kaos på spillestederne, hvor scenerne blev stormet af begejstrede fans. Gruppen var ikke mindst kendt for sin vilde sceneoptræden, hvor de sprang rundt på scenen.
Hep Stars popularitet i Danmark var stor, ikke mindst hos teenagepigerne, og af svenske grupper vel kun overgået af kollegaerne Tages. Modsat Tages, skrev Hep Stars ikke selv sange i begyndelsn, Deres store hits som ”Bald Headed Woman”,”Farmer John” og ”Cadillac” var alle covers af udenlandske hits. Men Benny Andersson begyndte snart at skrive sange til gruppen, sange som “No Response”, “Sunny Girl”, “Consolation”, “Speleman” og “Wedding” – enten alene eller sammen med Björn Ulvaeus. Også Svenne Hedlund begyndte at bidrage til sangskrivningen i gruppen.
Svenne mødte sin store kærlighed i form af den amerikanske sangerinde Charlotte Walker i 1967, da hun turnerede i Sverige med trioen The Sherrys som medvirkede i et show med rocksangeren Jerry Williams. Hun tog hjem til USA, men de kunne ikke undvære hinanden, så hun vendte tilbage med sine tre børn og blev medlem af Hep Stars i 1969, samme år som hun giftede sig med Svenne.
Solgte bedre end ABBA, Shu-Bi-Dua og Gasolin
Samarbejdet mellem Svenne Hedlund, Charlotte – nu forkortet til Lotta – og Benny Andersson fortsatte efter Hep Stars storhedstid. Benny producerede i 1973 sammen med sangskriver- og ABBA-kollegaen Björn Ulvaeus albummet ”Oldies But Goodies” med Svenne & Lotta. Jeg havde ansvaret for udgivelsen i Danmark og havde aldrig oplevet noget lignende. Danskerne elskede Svenne & Lotta’s velproducerede nyindspilninger af hits fra 50’er og 60’erne. Tiden var til nostalgi og det leverede de med sange som ”Breakin’ Up Is Hard To Do”, ”Do You Want To Dance” og ikke mindst ”Little Yellow Aeroplane”. Albummet blev det bedst sælgende album med en udenlands artist i Danmark nogensinde – ja, bedre end Beatles, Elvis, Pink Floyd m.fl.
Vi vidste ikke hvordan vi skulle belønne dem, for det var ikke opfundet nogle kategorier, der var større end en guldplade. Det blev senere løst med det med nye kategorier som platin og dobbelt-platin. Det var en tid hvor plademarkedet eksploderede – samtidig med at kassettebåndet var kommet på markedet, som det nye populære medie. Det nye var at danskerne ville have musik med overalt – i bilen, i båden og via den transportable Walkman. Sjovt nok lå producenterne Björn og Benny i konkurrence med sig selv i Danmark, hvor de måtte konstatere at deres produktion med Svenne & Lotta, solgte bedre end ABBA’s egen ”Waterloo” album, som måtte nøjes med en 6. plads på DR’s årsliste for 1974. Den liste som Svenne & Lotta toppede så klart, med stor afstand til Shu-Bi-Dua ”1” som nr. 16 og Gasolin ”3” som nr. 18 på listen.
Succesen resulterede i at Svenne og hans Lotta var blevet et stort koncertnavn i Danmark, og spillede for fyldt hus i Tivolis Koncertsal og landets øvrige koncerthuse. De var større stjerner på det tidspunkt i Danmark end i hjemlandet Sverige og gæstede Danmark ofte. Svenne nød succesen, men det gik ham ikke ham til hovedet. Han kunne dog lide de ting som en stjernestatus kan give mulighed for, f.eks. at kunne spise Søren Gerickes hummersuppe på Plaza Hotel efter midnat.
Op i gennem 70’erne udviklede vi vores venskab – og jeg blev involveret mere i repertoirevalg, jeg foreslog Björn Ulvaeus og Benny Anderson at lave en engelsk tekst til en af deres ældre sange ”Tänk Om Jorden Vore Ung” til Svenne & Lotta. Den blev til ”If Only We Had The Time”, som kom med på Svenne & Lotta’s album ”Letters” i 1976. Efterfølgende blev den også indspillet af den amerikanske crooner Andy Williams.
Svenne og Lotta valgte at blive skilt i 2014 efter 45 års ægteskab og mange års partnerskab på scenen.
Sidste sæt er spillet ….
Poul Krebs synger om Svenne & Lotta i en af hans mest elskede sange ”Johnny, han var lige ved at blive sindssyg” fra hans ”Kosmorama” album (1997) – ”
Johnny han var lige ved at blive sindssyg
Da hun sneg sig ind på ham og sagde: Hallo
Hvis det her det skal være din fremtid
Ka’ du gifte dig med din Volvo
Hop nu ind så kører vi
For Svenne og Lotta spiller jo
På Bakken – vi kan nå det sidste sæt
– fra “Johnny, han var lige ved at blive sindssyg” “
Det sidste sæt er spillet for Svenne. Så sent som i 2016 gæstede han med sin daværende udgave af Hep Stars netop Bakken og spillede et forrygende sæt i forbindelse med Pigtrådsfejring og året efter i et nostalgisk 60’er arrangement i Musikhuset Aarhus.
Svenne sagde i et af sine sidste interview, at han stadig elskede at optræde og synge for publikum, men det var rejserne, som var trættende: ”Når jeg står på scenen, befinder jeg mig godt – det er det jeg kan og har holdt på med hele livet” …
Tak for sangen Svenne, venskabet og din måde at holde liv i musikken fra 50’er og 60’erne.