Sara Futtrup udgiver fællessange om naturen

”PREMIERE på flot video, der giver albummets tematik den helt naturlige grobund"

Fotograf: PRESSEFOTO

På fredag den 29. april er sangeren og sangskriveren Sara Futtrup klar med sit andet dansksprogede album ”Jordens åndedrag”.

Ligesom på den forrige album ”Himlen falder nu” fra 2018 er der tale om akustisk jazz-folk med et stænk af dreampop. Det mærkes dog ganske tydeligt, at Sara Futtrup både som sanger og sangskriver har fået finpudset og arbejdet intenst med sine enkle virkemidler, så det hele rent faktisk virker mere jordnært i fællesskabets ånd.    

Sange om naturens kraft

Albummet “Jordens Åndedrag”, er sange om naturens kraft. Moderne nordiske sangbare folkeviser med digte af naturlyrikere som Ludvig Holstein, Thøger Larsen, Ellen Heiberg, Linda Vilhelmsen, Inger Christensen og Sara Futtrup selv. Digte om naturen fra forskellige tider, både gamle glemte og nye digte, som hver især siger noget om vores opfattelse af naturen.

Det er sange om at forbinde sig med alt levende og de landskaber, vi er født ind. Tekster som kredser om den sanselige, kropslige forbindelse, vi mennesker er en del af et større økologisk kredsløb. Naturen i mennesket. Mennesket i Naturen.

Sara Futtrup er vokset op på både Færøerne og Grønland og i sin barndom oplevet, hvordan naturen er nærværende.

”Vi er vokset ud af naturen og derfor er der virkelig noget at forbinde os med. Hele den økologiske krise er opstået fordi vi som mennesker har indtaget en rolle som hersker af naturen. Måske kan musikken være med til at åbne en vej, hvor vi inspireres til at sameksistere med vores omgivelser og finde måder at leve mere bæredygtigt og væredygtigt på. Sange og poesi åbner for sanserne, er fulde af naturkærlighed, gør os klogere og sætter ord og følelser på vores forbundethed med årstiderne og alt levende. Vores hjerter og sanser er vigtige, for det vi holder af passer vi på.”

-Sara Futtrup

Titlen på albummet ”Jordens Åndedrag” hentyder til et dybt roligt og langsomt åndedrag vi alle har i os, som tidevandet, årstidernes skifte, træerne og bjergenes tusindårsro.

”Mit ønske er at folk kan mærke denne healende ro og at musikken bliver en ramme for at synke ned i kroppen, åbne sanserne og mærke jordforbindelse”.

– Sara Futtrup

Styrkerne i fællessange

Sara Futtrup betragter albummet, som en samling af fællessange, der er udsprunget af en masse oplevelser de senere år.

”Fællessangen blev min vej ind i musikken igen. Efter børn og skilsmisse startede jeg for 5 år siden fællessang op på Kulturstationen og så med forundring hvordan sangen var i stand til at samle vidt forskellige mennesker med både store og små stemmer og binde et lokalsamfund sammen på kryds og tværs. Hvordan poesien, recitationen af de fælles ord og toner, et fælles åndedræt skaber en dyb samhørighed og glæde hos de deltagende. Det at dele yndlings- og hjertesange er en smuk prisme at se andre mennesker igennem”

– Sara Futtrup

Langsomt begyndte nye sange at dukke op i Saras kompositioner, som ikke kun var udtryk for et personligt følelsesliv. En ny og anden dimension åbnede sig, at skrive sange til det kollektive, til fællesskabet. Samtidig var det en anledning komme endnu nærmere det nordiske tonesprog, som altid har været udgangspunkt for

Erfaringerne bruges i godt musikalsk selskab

I det seneste to år har Sara Futtrup lavet næsten 200 Fællessangs-arrangementer og Koncerter som ’SYNG SOLEN NED’, sangvandringer, morgensang og med OPSANG/Anna Kruse på skoler, kulturhuse, naturcentre, plejehjem, aktivitetscentre og spillesteder.

”I fællessangen handler det ikke om præstation, det er en måde at være sammen på. Er man ikke den store sangfugl, så handler fællessang også om at dele smuk poesi og livsbekræftende ord. Kort sagt en lille påmindelse om det, der gør livet værd at leve!”

– Sara Futtrup

Sara Futtrup står selv for tekst, komposition, sang, klarinet og har med på albummet desuden Eva Malling (kontrabas), Andreas Bernitt (violin), Gunnar Halle (trompet), Lars Lundgaard Jensen (trommer og perkussion) og Jonas Berg (piano).

Julie Montauk har lavet den aktuelle video.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.