SIDE 33 har samlet lyden af sommeren 2020 på ny playliste

”Lyden, duften, smagen af sommer er sammenhængskraften på ’Solfaktor 33’”

Fotograf: Privatfoto

Ja, Ja – vi ved det godt – playlisterne til sommeren 2020 er lavet for længst af streamingtjenesterne selv, og Spotify og deres artsfæller har allerede spottet og fortalt hvad det er vi danskere forventes at lægge lyttelapper til i løbet af sommeren.

Af en eller anden underlig årsag – eller også er det nok bare fordi de fleste ikke er artister med et stort label i ryggen – så er der sørme ikke rigtigt nogen af vores 34 udvalgte numre – som i skinner af ”feel-good” sommerstemning sange, der er at finde indenfor Spotify’s ellers skarpe åsyn. Så derfor har vi skabt en ny playliste “Solfaktor 33” – med 33 numre + en enkelt til aftersun, som forhåbentlig kan bringe gode vibes på øregangene sommeren over hos dig – og alle andre nysgerrige SIde 33 følgere.

Som altid er vores fokus på den danske og nordiske musikscene og derfor 24 af de 34 sange nordiske – 18 er danske, 3 svenske, 2 norske og så en enkelt fra Island.

24 numre er overført fra vores ”Nordic” eller ”Rest of the World” liste – og så er der ellers 10 solbrændte nyheder.

Som sædvanlig er fokus på at samle en musikalsk bredside til os alle – om end det jo er soleklart at til et sommer-soundtrack – så må skal det helst minde mere om øremassage og en behagelig blid brise, end om ravruskende riff og buldrende basslag i mellemgulvet.

De 10 nye numre til listen leveres af Total Hip Replacement, der med singlen – “Lose Control” – har skabt en vaskeægte ”glad i låget” sang – der med rytmik, funky feeling, og kontroleret tab af kontrol virkelig løfter deres version af world/pop i nye retninger. En lækker smagsprøve fra deres kommende andet album der udkommer 9. oktober, hvor der er pladerelease på Voxhall i hjembyen Århus.


Så er der den unge artist Josa Barch, som er et helt ukendt blad her på redaktionen, men med ”The Future” – har han ikke bare genfødt denne skribents hengemte kærlighed til gamle 80’er flirts som australske Men Without Hats og deres evig grønne hit ”Safety Dance” – han har også skabt et lyttelækkert håb om at det bedste fra 80’erne kan videreføres af nye gode folk, med nye spirende idé’er i dette årti.  


Irske Ryan McMullan har et par gange gæstet Danmark som opvarmning for større stjerner – i 2016 for Foy Vance i DR koncerthuset, og året efter til Ed Sheeran i Jyske Bank Boxen.

At han har potentialet til at træde ud af stjernernes skygger, har hans mange singler, og EP udspil efterhånden til fulde dokumenteret – og den nyeste ”In a Heartbeat” høres i denne skribents ører blot som endnu en pil i retning mod den stjernehimmel, som han inden længe bør være en helt naturlig del af. Virkelig et sympatisk bekendtskab med ægte irsk trad-folk feeling i årene.


Indenfor den elektroniske musik har den østrigske duo med det vidunderligt velklingende navn Klangkarussell allerede sat sit tydelige præg på hit scenen med numre fuld af både tåge, dybde og en trance skabende tiltrækningskraft i et melodisk univers. Ikke mindst med deres store gennembrud ”Sonnentanz” fra 2013 – der er blevet et tilbagevendende valg til enhver ”All-time-summer hits” playliste med lidt sans og samling. Men deres nye single ”Ghostkeeper” indspillet sammen med GIVVEN rummer bestemt noget af det selvsamme stof og har den der healing feeling, som bare lindrer som den helt rette solfaktor.


Nyhedsstrømmen har også skyllet godt nyt på land fra Australien – og en basker af en syng-med -på kærlighedssang, når pop veteranen Daryl Braithwaite – i den grad melder sig tilbage på banen igen med en af de der kærlighedssange, man forhåbentligt bare aldrig bliver for gammel til at rammes mere end bare lidt af.

Mange har også kærlighed til gamle biler – og mange skal også på bilferie i år – så hvis man der kan afspille det fremstormende alt-pop band Gustaf’s Dagar fra Stockholm og deres toptunede og nysynede svensk-pop-perle ”En gammel bil” – ja, så er det da bare om at skrue op!

For plejer er død – igen og igen og – og nye navne kommer til og til tider med lidt hjælp fra nogle af de mere etablere. Det kan der opstå susende og strålende resultater ud af, hvilket er sket i dette samarbejde mellem Haruna med Bo Evers som gæst på singlen ”Plejer er død”, der er lavet i samarbejde med Chief1 og Anders Ankerstjerne. Et nummer, der stinker af hit, på den fede måde, og ikke mindst fordi den IKKE lyder som så meget andet, som ellers Chief1 kan have en copy/paste uvane med når den store kærlighed til musikken engang imellem mest bliver et metervarejob.  

Om Tønder Festival darling Tami Neilson fra New Zealand har uvaner vises ikke – men at hun har en stor stemme og en personlig udstråling, der bare smitter – det ved vi.  Og det kan også høres når hun indgår i et samarbejde med DJ’en Dwayne Minard – og det sammen giver et moderne og melodisk bud på selve gospelhistorien på singlen – “Don’t never chance”.

En der ikke følger rådet om ikke af skifte spor er norske LIVE FOYN FRIIS, der med stort musikalsk talent, charme, selvtillid og et altid skønt smil boltrer sig lige godt om det er jazz, indie, pop eller folk. Kaos for nogen, men ikke for LIIVE – som hun kalder sit pop projekt – altså lige bortset fra på hendes nye single ”Kaos”, der er den slags pop, der rammer ved første nærkontakt.

Det samme kan bestemt også siges om singlen fra den unge danske kvindelige rapper Josie Amadonna, der med singlen ”Smooth”  feat. Boris Hiort i den grad er på toppen lige nu, og skaber en tro at der kan Josie Amadonna sagtens blive sommeren over – og på singler derefter. En kunstner vi ser frem til at følge her på siden.

Og ellers er det som nævnt de mest sommerlige “alt godt sange” fra ”Nordic” og ”Rest of the World listen” vi har tilføjet.

Lige fra den vellykkede forening af  danske Junkcer og tyske Felix Mayer på ”Læg dit hjerte in meine hand”, via Sara Yasmine , der med vanlig svensk sjælfuld popsnilde bevæger i ”Okända land” og til Go Go Berlin, der sender mere end bare ny varm luft ind i en personlig fortolkning af det gamle Phil Collins hit ”In the air tonight”.

Johan Kolstrup besynger et ”Motorcykelkapløb”, som man bare godt vil være tilhører til på repeat, mens vi selv tager et kapløb om positive tillægsord til resten af de mange fuldkomne fængende sommerhits om de så afsendes af PIPI, Mansfield, Dan Østerby eller af gode gamle Andrew Gold – der ligesom Klumben, Pharfar og Laura Elena – hylder noget af det vigtigste her i livet – den bedste ven.

Vi burde sådan set give alle 34 numre varme ord med på sommerferie – men læsetid, koster jo lyttetid, så vi stopper her med at fremhæve et af de gode gamle – næsten glemte – britiske 80’er band – Johnny Hates Jazz – som nogle nok stadig husker som et ”one album only” band fra en for længst svunden tid. Men for filan – de har ikke bare stadig et af de mest cool bandnavne i moderne britisk pop historie, de har også the spirit, stemmerne og forhåbentlig mere end denne ene gode come-back sang i sig endnu.     


Konkurrencen på musikscenen er ikke blevet mindre siden Johnny Hates Jazz velmagtsdage, og nogle af deres konkurrenter på popscenen nu om dage er f.eks. tyske Milky Chance & amerikanske Jack Johnson, der for nylig har udsendt en ganske overraskende – men også et dejligt overrumplende og overbevisende lydspor til sommeren – med singlen”Don’t Let me Down”.


Håber du vil nyde dette to timers sommer-soundtrack – og at solen i øvrigt må skinne på din vej.

Kan du lide hvad du hører – så marker dig endelig som følger af listen – så numrene kan få et bredt liv før sommeren er forbi, og ikke kun her på siden.   

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.