SIDE BY SIDE – interview med Niels ”NELLO” Mogensen

”Hvis det ikke rører mig, rører det heller ikke publikum”

Fotograf: Maria Fremming

’Side By Side’ er en artikelserie, hvor vi kigger langt til siderne og finder nogle af de mest iøjnefaldende artister/musikere på den danske scene. Selvom de ikke selv står i front, er de som oftest uundværlige for den frontfigur, de står bag i tykt og tyndt.

Denne gang har vi mødt musikeren Niels ’Nello’ Mogensen, der har været en del af den danske musikscene i over 40 år, men for de fleste nok mest er kendt som mangeårig bassist i Johnny Madsen Band.   

Men nu er er han klar til for første gang at udgive et regulært soloalbum, der har fået titlen ’Perfect Sense’, og udkommer den 9. maj. Et album, der udtrykker en meget ærlig hyldest til kærligheden i alle dens facetter. I den forbindelse drog Side 33 til Jylland for at møde Niels ’Nello’ Mogensen. Der i daglig tale altid blot omtales som ’Nello’

Jeg har aldrig personligt mødt Nello før, men der går ikke mange minutter før vi sidder ude i haven ved bålpladsen og sludrer som to gamle venner. Hurtigt bliver den lune jyske humor opdateret og det kommer der nogle gode grin ud af, alt imens havens robot græsslåmaskine ganske højlydt angriber min fototaske, der står henslængt i græsset.

Kvalitetstiden der udspiller sig nu, er i særklasse, ikke mindst da Nello giver mig et lille lynkursus i at spille på guitar. Ganske interessant, at fornemme, at det hele ligger i de fingre, der bevæger sig hen over strengene. På et tidspunkt får jeg nævnt at mit favoritnummer på det kommende album er “We’re All lost Somehow” – og det udløser straks en ‘unplugged’ og meget intens version af nummeret, akkompagneret af havens små fugle og den sagte vind i forårssolen.         

Knud Møller som jo spiller med Nello i Johnny Madsen Band har iøvrigt  i forbindelse med en tidligere snak med SIDE 33 sat følgende ord på denne artikels hovedperson:

Nello spiller med stor autoritet og hans stil er vidunderligt blottet for smartness og letbenede modeluner. På scenen improviserer vi meget sammen – vi har noget telepatisk kørende. Vi aftaler aldrig noget før en koncert, men bagefter kan man tit høre os:” Hey…hørte du lige, da du spillede det og det, lagde jeg mig der og der?”…”Ja for fanden!”…og sådan noget. Det er fedt at spille sammen med Nello!”

Interview

SIDE 33 – Hvornår og hvordan kom musikinteressen ind i dit liv?

NELLO – ”Som barn lå jeg og hørte mine forældre spille plader når jeg var lagt i seng. Der skete der nok et eller andet med lille Niels. Så jeg er opvokset med især The Beatles og The Moody Blues, men også klassisk musik. Mine forældre var nysgerrige på musik, men det var kun den pænere del de brød sig om.

Som barn gik jeg på musikskole og det har jeg gode minder omkring. Vi lyttede og følte meget til musikken. Jeg var en lille følsom dreng, så det var noget jeg kunne forstå. Jeg gik også til blokfløjte på et tidspunkt. Og vi havde klaver i hjemmet, men det fangede aldrig min interesse.”

SIDE 33 – Du er bedst kendt som bassist, men spiller på dit nye album de fleste instrumenter selv. Hvorfor og hvordan blev det bassen, der blev dit hovedinstrument? 

NELLO – ”De dybe toner har altid fascineret mig. Jeg hørte Tubaen Tubby som barn, og de dybe toner fra orglet i kirken kunne få mig til at bryde sammen. Jeg tror jeg som dreng syntes at Paul McCartney var sådan en sød og pæn fyr. Senere fandt jeg ud af at han også kunne spille bas! Hans type spil har altid appelleret til mig. Melodisk og let fremhævet og samtidig stærkt akkompagnerende.

Jeg gik i klasse med en som jeg lavede mit første band sammen med. Han byggede så en lege-bas i sløjd og så måtte jeg jo bygge en guitar. Vi vidste godt der kun kunne være én bas i et orkester. Da han senere begyndte at spille guitar, snuppede jeg hurtigt bassen!”

SIDE 33 – Mest kendt er du nok for dine mere end 25 år som bassist i Johnny Madsen Band. Hvad har det givet dig som musiker at være bassist der, og have det job som en fast og tilbagevendende base?

NELLO – Det har først og fremmest givet mig en masse tømmermænd… Men man kunne også nævne den fornøjelse at møde nogle ligesindede musikalske brødre, der har den samme opfattelse af hvordan den her kat skal flåes… Her i blandt en af vores største sangskrivere og sanger. Og det tilbagevendende liv på sommerens festivaler har været en lang fed tur og givet en masse store oplevelser!”

SIDE 33 – Du spiller også i flere andre forskellige sammenhænge. Hvad er generelt det vigtigste for dig når du står på en scene og du skal vælge musikalske projekter?

NELLO – ”Det der er vigtigt for mig, er at skabe så god en musikalsk oplevelse som muligt. Selvfølgelig for det publikum du spiller for, men det starter faktisk med at skabe en så god musikalsk oplevelse som muligt med dine band kammerater. Og for dig selv. Hele tiden at søge grænsen for, hvor godt det rent musikalsk kan gøres undervejs i koncerten. Det kræver at musikken ikke er lagt alt for fast, at vi på scenen kan variere fra gang til gang, efter publikums og vores egne stemninger, her og nu. For hvis det ikke rører mig, rører det heller ikke publikum.

Det samme med min sangskrivning, her handler det først og fremmest om at røre mig selv. Ellers kan det i sidste ende ikke røre andre ”

SIDE 33 – Hvad har været de største milepæle i dit musikalske liv indtil nu?

”Da jeg gik til blokfløjte i folkeskolen og fik UG i noder! Men ellers er det svært… jeg er lige ved at sige: Det hele! Jeg har selvfølgelig stået to gange på Orange Scene. Og 25 + på Bøgescenen. Plus alle de andre store scener i landet. Og medvirket i nogle fantastiske teaterproduktioner. Men hver gang en aften lykkes. Eller en sang lykkes, er det stort – og i bund og grund det der driver det hele.”

SIDE 33 – Du har et meget langt CV – og du har spillet sammen med et væld af prominente kunstnere. Er der nogle samarbejder, som du vil fremhæve som helt særlige – og hvorfor?

”Vores Johnny Madsen Band er noget helt særligt. Vi er faldet i den samme gryde. Det samme med vores Grarup Allstars. Helt enestående musikalsk ensemble!

Men også med f.eks Ron Hacker og hans ”White Trash Bluesman” med et barskt liv og sin helt egen musikopfattelse. Det er spændende at møde folk fra en anden kultur og så skabe noget sammen.

Men jeg er heldig at spille sammen med så mange vildt dygtige folk!”

SIDE 33 – Ud over at være musiker på fuldtid, så er du også indehaver af bookingbureauet Life Is Good Music med en lang række rigtig fine bands og kunstnere i din ‘stald’. Hvordan kom du ind i den del af branchen – og hvad er din drivkraft på det område?

NELLO – Som ung musiker har jeg været vant til booke egne bands. Så da en af mine venner var presset lidt i sit nystartede bureau, sagde jeg, at jeg da godt kunne hjælpe lidt. Jeg opdagede at jeg rigtig godt kunne lide det og at jeg var ganske okay til det. Og så tog det ene ligesom det andet. Så var der pludselig ikke så langt til at gå solo, som det hedder i branchen, og så lave sit eget bureau.

Det virker som der er en troværdighed til mit navn. Og så bestræber jeg mig på at være 100 % ærlig og at jeg kan stå 100% inde for det jeg booker. Men for pokker da, man kommer sgu til at bestille noget!”

SIDE 33 – I dine jobfunktioner tænker jeg at arbejde og fritid jo ofte ret naturligt smelter sammen – men hvad skal der være plads til i din fritid udover musik? – har du andre store passioner og interesser?

NELLO – ”Jeg er jo heldig at leve af det, der i starten var i hobby. Men jeg elsker at køre og svede på min racercykel. Og at gå en runde golf med gode venner! Og ellers at være sammen med min kone, børn og børnebørn!”

SIDE 33 – Dit første solo Album – “Perfect Sense” – er på engelsk. Havde du nogle overvejelser om det skulle være dansk i stedet? – og hvad afgjorde dit valg? 

NELLO – ”Nu er det jo ikke mit første solo-album. Det er faktisk mit tredje. Men de to første lavede jeg under bandnavnet Nellovator. I 2007 og 2010. Men dette album er ikke Nellovator. Jeg er ligesom gået solo fra mit eget band, disse numre er anderledes, mere akustisk guitar drevne, og måske mere i tråd med min alder. Der hvor jeg er nu.”

SIDE 33 – Hvor længe har du gået med ideen om at udgive et soloalbum? – og hvorfor blev de så lige nu?

NELLO –  ”J

eg har altid skrevet sange, den første skrev jeg nok da jeg var omkring 13. Og den var faktisk på dansk. Jeg mener den hed “I en bar i Hammel” – haha. En socialrealistisk beskrivelse af de sørgelige skæbner på et værtshus… Så lavede vi et band i midt-firserne der hed Beauty & the Beat. Jeg skrev de fleste numre. Vi vandt en stor konkurrence i Aarhus og kom bl.a. til at spille på Skanderborg Festivalen, som det hed dengang. Der flirtede jeg med at skrive numre på dansk, tror vi havde 4-5 stykker.

Vi var meget tæt på en pladekontrakt med Genlyd. Men de insisterede på at hele repertoiret skulle være på dansk. Det var fint med mig, men ikke med vores sangerinde. Og så faldt det til jorden, desværre. Men ellers synes jeg det engelske sprog klæder min musik bedst og jeg har ikke planer om at lave noget på dansk.

SIDE 33 – Albummet er en kærlig hyldest til din kone. Kan du sætte lidt ord på hvorfor det tema blev albummets omdrejningspunkt?

NELLO – ”Sangskrivning er for mig en livslang fortløbende proces. Og jeg synes generelt at kærligheden er det største der findes. Den klarer alt og giver alt mening. Det er simpelthen et tilbagevendende tema for mig. Og ikke den ulykkelige hjerte/smerte kærlighed. Mere den Lennonske version: ”Love is you – you is love” – den slags. Det er ikke helt så nemt. Du kan kun gøre det, hvis du virkelig mener det. Ellers bliver det hurtigt patetisk. Det håber jeg langt hen ad vejen er lykkedes mig, det synes jeg faktisk det er.

Derfor bliver albummet og sangene naturligt en hyldest til min kone, den kærlighed jeg føler for hende og det liv vi har. Det er ud af det, mange af sangene udspringer. Men ellers er det lige så meget en hyldest til selve kærligheden. Men hun gør inspirationen nem.

SIDE 33 – Ved du hvilket nummer fra pladen hun bedst kan lide – og tages hun generelt med ind i den kreative proces en skriveproces er?

NELLO – ”Hun er faktisk vild med de fleste af dem, hoho… Men “Sense” er jo en fortælling om da vi mødtes på Aarhus Statsgymnasium i 1979. Når jeg bruger ordet “you” i en tekst på pladen, er det ofte hende jeg mener. Ellers synes hun nok bedst om “You’re Almost There”, den kan hun næsten ikke tåle at høre uden at få en tåre i øjenkrogen. Og “Love Will carry Me Home”, den gør hende glad, den er god at støvsuge til, siger hun!

Når jeg har lavet en ny sang, spiller jeg den for hende og hun kommenterer, men ellers er hun ikke som sådan med. Men jeg lytter altid hvad hun mener!”

SIDE 33 – Er der en turneplaner i kølvandet af albumudgivelsen?

NELLO – Jeg har ikke nogen planer her og nu om koncerter. Men jeg kan da mærke lysten og sonderer løbende… Nu må vi se hvad folk synes og om det giver nogen mening. Men jeg kender da et godt lille bookingbureau. Og har stukket fingeren i jorden hos nogle gode musikere.”

SIDE 33 – Hvis du generelt skal sætte lidt ord på rollen som ‘sideman” – hvad tænker du så at de vigtigste karakteregenskaber er? ”

NELLO – Jeg tænker egentlig bare at du skal spille så godt, du kan. Lytte og forstå sangene du spiller. Som bassist, kende og udfylde rollen så godt som muligt og på den måde støtte og akkompagnere sangene så de bliver så gode som muligt. “Sideman” er et lidt sjovt begreb, du er mere musiker i et band sammen med nogle andre musikere. Og vores opgave er at arrangere og spille den her sang så godt som muligt.

Men med “Sideman” forstås selvfølgelig at der er forsangeren, der er stjernen. Og så er der rigtig gode folk ved hans side. Sådan ser det ud udefra, men indefra er vi ofte “bare” alle musikere med samme dagsorden … musikken!”  

SIDE 33 – Hvad er dine personlige og musikalske drømme og mål for fremtiden?

NELLO – ”Jeg vil meget gerne blive ved med at spille med alle de fantastiske musikere og mennesker jeg spiller sammen med, og måske endda nogle nye! Og i forhold til “Perfect Sense” – at den gør så mange som muligt glade og at folk får sig en god oplevelse når de hører enkelte, eller alle numrene. Og gerne at nogle af sangene for en tid i æteren, så det kan nå ud til så mange som muligt.”

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.