Side by side – med Troels Skjærbæk

"Side 33 sætter fokus på de hårdtarbejdende 'sidemen" i dansk musik"

Fotograf: Maria Fremming

Side 33 vil i den kommende tid sætte fokus på nogle af de musikere, som ikke står helt i front, men som er ganske uundværlige for langt de fleste frontfigurer.

De går ofte under betegnelsen ’sideman’ – og de dygtigste af slagsen er der hård kamp om at få med på holdet. For det kræver helt særlige evner at kunne levere i så mange forskellige sammenhænge, og være musikalsk omstillingsparat konstant.

Her er det ikke nok at kunne spille røven ud af bukserne, der skal man lære og huske et utal af tekster, melodier og akkorder. Der skal være styr på kalenderen og helst meget langt ud i fremtiden. Overblikket skal være knivskarpt og man skal kunne begå sig socialt, og acceptere at det kræver mange ofre på hjemmefronten at være en travl ’sideman’. 

Vores første gæst i ’sideman’ serien som vi har valgt at kalde ”Side by Side” – er Troels Skjærbæk. En musiker, der mestrer alt dette og meget mere, med en herlig naturlighed og en altid rolig lethed.


46-årige Troels Skjærbæk er lillebror til Lars Skjærbæk og de to har siden de var børn haft glæden af at dele deres musikalske interesser. Troels Skjærbæk bor til dagligt i Malmø med sin kone og deres to børn. Han er ved offentlige musikalske lejligheder altid sortklædt og velfriseret, og med et lunt smil evner han at være her og der og allevegne i de mange forskellige musikalske sammenhænge.

Han har musik på hjernen, han har musik i blodet og er et levende nodehæfte. Han lever og ånder for musikken, han er musikken. Sidste år måtte han en tur hen over Danmark i helikopter for at få to opgaver løst på samme dag inden for et meget kort tidsinterval. Dette til trods har han begge ben på jorden, og der er ikke overtro eller vilde ritualer før han går på scenen, men der er dog en ting han altid gør inden scenen kalder – han børster sine tænder.

Troels Skjærbæk har været ’sideman’ for rigtig mange forskellige kunstnere gennem tiden. En af de helt stærke konstellationer, der har mere end 10 år på bagen, er hans samarbejde med Poul Krebs, som han rent faktisk var gode venner med i lang tid før deres musikalske samarbejde begyndte.

Han har bl.a. også turneret med Michael Learns To RockSigne SvendsenLisa NilssonStine KlingstenMichael Falch, HushAllan Olsen, og ikke mindst en del år sammen med Niels Hausgaard. Årene med Hausgaard husker han tilbage på som enmeget hyggelig og lærerig tid. Derudover var han i 2017 med Peter Belli på hans allersidste tourné, hvor de sluttede i Amager Bio efter omkring 50 koncerter rundt om i landet.


Hele dette musikalske eventyr tog sin helt store begyndelse tilbage i ungdomsårene med gruppen Inside the Whale, der blev dannet tilbage i 1991 i den lille by Lind uden for Herning. Bandet bestod af Troels og Lars Skjærbæk, Markus Winter-John og Peter Bjerrum.

De deltog to gange i DM I Rock, oghøstede topplaceringer begge gange, uden dog at vinde. Konkurrencen var nu også hård. Det ene år hed vinderen således Dizzy Mizz Lizzy!

Inside the Whale havde egentligt fået mere end nok af konkurrencer. Men Skjærbæk brødrenes mor meldte alligevel bandet til musikkonkurrencen “Chancen”, der foregik på Midtfyns Festivalen i 1993 – og tredje gang var lykkens gang – de vandt – og mor blev tilgivet!  

Derefter blev det til fire studie albums og en masse livekoncerter i ind og udlandet. Efter 10 gode år blev Inside The Whale pakket ned og har kun enkelte gange siden optrådt sammen. En af de gange var da Herning i 2013 fejrede sit 100 år jubilæum som købstad. Sidste år udkom bogen “Tiden der tog os – med Inside The Whale igennem 90’erne” – skrevet af Marcus Winther-John, som giver et farvrigt og velfortalt indblik i livet som rockstjerne i Danmark i 90’erne. Så vil man vide mere om det band og den tid, så er det bestemt et godt sted at starte.

Troels Skjærbæk har også lavet fire albums og musik til 3 teaterstykker sammen med Baal, som han stadig spiller med. Selvom Troels Skjærbæk – som det nok fornemmes – er en travl herre nyder han også at gå ud og se andre optræde live, når tiden tillader det. Den sidste koncert han så inden Corona krisen kom var Bo Kaspers Orkester.

Men musik er trods alt ikke alt for Troels Skjærbæk, der i vores snak slutter med at fortælle, at det vigtigste i hans liv er hans kone Camilla Skjærbæk, der altid har den store tålmodighed og forståelse for at livet på landevejen og i studier rundt i landet tager rigtig meget tid.

”At være gift med en der er væk mindst 150 dage om året, det kræver et fantastisk bagland og det er jeg så heldig at have og det er jeg meget taknemlig for”, fastslår han.  


Selvom Corona krisen ramte de danske musikere særdeles hårdt, har Troels Skjærbæk stadig haft en del at lave alligevel.

Det er bl.a. blevet til online live koncerter med Poul Krebs samt studie indspilninger med bl.a. Baal, Stine Klingsten, Poul Krebs og med Michael Falch.

Små intim pop-up koncerter i sommermånederne står nu for døren, og hvis alt går vel, så er der kirkekoncerter med Poul Krebs på programmet i efteråret.

Ind i det nye år går Troels Skjærbæk endnu en travl periode i møde, hvor der allerede i januar er en ”Tribute to Bob Dylan tour”. Her er han kapelmester med det samme hold, som gjorde ”Leonard Cohen – en hyldestkoncert” til en så bragende og vedholdende succes.

Siden skal han på tour med Michael Falch, der igen har håndplukket Skjærbæk brødrene, Mikkel Damgaard, og Peter Dombernowsky til hans helt nye og kommende album. De har tidligere spillet sammen under navnet Michael Falch og det band. Efterfølgende er der en lille tour med Baal, så 6 ugers tour med MLTR og så er det festivaltid med Poul Krebs. 


Og sådan kan man blive ved. Side for side skrives der hele tiden nye kapitler til historien, når en af landets travleste musikere sætter sine markante spor – selv på sidelinjen.   

Læs hele vores interview med Troels Skjærbæk i morgen her på siden.  

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.