Sikke en superfredag for nye danske udgivelser

”Jung stjal velfortjent overskrifterne – men der udkom meget mere guf for den brede smag”

Fotograf: Brian Selander

Helt velfortjent var det den unge nordsjællandske danske trio JUNG, der skabte mest liv i kasseapparaterne hos landets pladepushere og fik det meste spalteplads i medielandskabet i går for deres lille mesterværk af et debutalbum ”Blitz”.  

Ti numre – på blot lige over 30 minutter – levereret frisk fra et fad, der har været rundt og samle stafetter og lydbilleder op fra navne som Kliche, TV-2, Nephew og Minds of 99 – og med dem i bagagen er trioen løbet videre i egen retning med et par nye trumfkort i ærmet.

Først og fremmest en forsanger – Jonas Jung – der har en genkendelig vokal med karisma og styrke – og så essensen af tre unge mennesker som både kan, vil, og tør inddrage både lyset og mørket i sine tekster, der med ungdommelig visdom, usikkerhed og levelyst indskredser og opridser tidens mest essentielle spørgsmål – uden undervejs at snuble over hverken de værste banaliteter eller Kloge Åge på mission. De er kort sagt både i tekst og musik i øjenhøjde med sine lyttere – og derved er de – med garanti ubevidst – nærmest designet til at ramme bredt – og i bedste forstand folkeligt.

Mindst 5 af de 10 numre har åbenlyst hitpotentiale – men det er næsten de mere afdæmpede ”Ud i kørebanen”, ”HDTV” og ikke mindst ”Kulkælderen”, der efterlader størst indtryk. 5 skiver ud af 6 får den herfra Side 33.

Men de var bestemt ikke de eneste der gjorde indtryk med de nye danske udgivelser der udkom i går . I afdelingen for kvalitets stemplet retro-pop kunne man også nyde lyden på debutalbummet fra FAVOR alias Jeppe Gade. Et album vi vender tilbage til med en anmeldelse. For går man med den opfattelse at pop ikke kan have kant og indhold, så viser FAVOR noget helt andet.


Mindst lige så lækker lydende og iørefaldende – bare i boldgaden for country/roots er debutalbummet fra Baby Did a Bad Thing, der med en stilsikker Rune Kjeldsen produktion lægger hårdt fra land med det der kun kan betegnes som internationalt niveau. Ganske betryggende i disse tider, hvor Nashville er længere væk end nogensinde.   

Som det fremgik i vores begejstrede anmeldelse af Den Syvende Søn, og deres ”Trods” album, som også udkom i går, så formår dansk rocken stadig at rykke og overraske. Det er Skifting, også et berigende eksempel på. De udgav i går deres tredje album ”Skyggemarker”, der med en insisterende garagelyd, punkede nervebaner, psykedeliske tics og en sansefuld søgen efter mening i galskaben tager sin plads på den blomstrende scene for psykedelisk rock i Danmark.

Mere afslappet går det for sig på det nye album fra The Reptones med titlen ”Painkillers and wine”. En modent udspil fra bandet, der er blevet reduceret til en duo med sanger og sangskriver Bo Bech og guitaristen Kim Heibon. Produceret af Nikolaj Nørlund er det et album, der er som skabt til tilbagelænet opmærksomhed – og som viser at Bo Bech både som sanger og sangskriver langt fra er færdig med at udvikle sig.  

Anmeldelser af både Baby Did a Bad Thing, Skifting og The Reptones vil også følge her på siden i næste uge.  


Sidst men ikke mindst fortjener albummet ”De flyvende frostkyllinger fra Dåsebjerg Bakke” med Cirkus Højdeskræk en hulens masse opmærksom fra børn og barnlige sjæle.  

Ud over en masse skønne og velsyngende unger medvirker blandt andre Onkel Reje og Jonny Hefty, og naturligvis bagmanden for hele projektet – Rasmus Johansen fra Fly (alias Telestjernen – og medlem af musikkollektivet Keminova Cowboys”. Og ligesom hos sidstnævnte band er det anarkiet, nysgerrigheden og glæden ved musik og tekst, som løfter projektet over børnehøjde. Et must for alle dem, der har savnet en videreførsel af stemningen af 70’ernes børneplader – fra Vesterbro Ungdomsgård til Bølle Bob via Benny E. Andersen.

Om pladen udtaler Rasmus Johansen fra Flyfabrikken –

“Som voksne har vi ansvaret for at vise vejen henimod det vi tror på. Pladen er derfor en hyldest til den analoge 70´er-ånd, det håndholdte fællesskab, medborgerskabet og – ikke mindst – den ustyrligt frie leg; hvilket er et stærkt alternativ til nutidens digitale virkelighed. Der er intet i vejen med træ-klatring, “Kims leg” og fællessang – de værdier vil jeg i ihvertfald gerne give videre til mine børn og deres generation!”

Og lad det være sagt – selv uden børn omkring sig – så er det altså krop umuligt ikke at blive barnligt begejstret over et nummer som ”Høns, hink og hindbærbrus” med gæsteoptræden af Jonny Hefty.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.