Smukoptog flyttede tankerne fra musik til miljø

”Spektakulær parade satte torsdag formiddag fokus på verdensmålene”

Fotograf: Steen Madsen

Ligesom Roskilde Festival, så er Smukfest også en festival, der er blevet til for at skabe noget større end dem selv og den enkelte musikoplevelse i nuet.

Fra starten i 1980 har de bæredygtige værdier været en vigtig del af foreningen bag festivalen. En forening, der har til formål at drive en festival, der kan frembringe en økonomisk gevinst, som genereres til at lave fremtidige bæredygtige festivaler og til at doneres til lokalsamfundet, Smukfonden og almennyttige formål.

Festivalen er bevidst om at der ikke er noget superbæredygtigt over at samle titusindvis af mennesker til et festmekka med flis, fadøl og musik fra kunstnere, der transporteres fra forskellige dele af verden – i hvert fald ikke den miljømæssige slags. Men de gør, hvad de kan, og tallene fra sidste års festival afslørede f.eks. at der er fremgang på de fleste målbare parametre. Således blev hele 79% affald genanvendt, herunder tre gange mere plast, og der blev efterladt 40% mindre affald af campinggæsterne.

Men fakta er at jorden ryster, hvilket i øvrigt også var titlen på Peter Sommer & Lise Westzynthius’ stadig brændende aktuelle bidrag til albummet ”Bæreklang – sange for bæredygtig udvikling”, der udkom første gang tilbage i 2004, og blev genoptrykt og udgivet på LP sidste år.

Smukfest ryster til gengæld ikke på hånden i forhold til at tage initiativer, der kan være med til at bygge bro mellem oplysning og fællesskab, og i bedste fald flytte vaner og holdninger derhen, hvor det bliver mere åbenbart at ting kan og SKAL forbedres og forandres. Ikke altid uden omkostninger, men til gengæld også med nye gevinster, og en større chance for en fremtid uden det totale klima kollaps i store dele af verden.

I år var der derfor arrangeret et Smukoptog torsdag formiddag for at rette fokus på verdensmålene på miljøområdet.

Smukoptoget havde Smukfest lavet i tæt samarbejde med den italienske karnevalstrup, La Compagnia del Carnevale, og VIA University College Aarhus, og det blev gennemført som en happening med tre 17 meter lange og 13 meter høje flåder med bevægelige kæmpefigurer. Blandt andet en tre etager høj isbjørnefigur, klimaaktivisten Greta Thunberg, velbjærgede mænd på et bjerg af affald, der guffer pengesedler og en Tinmand med en lille lem ind til sit bankende hjerte. Hertil hele 120 dansende studerende fra Via University College.

Symbolikken er til at få øje på. Inspirationen til de pengeædende mænd stammer f.eks. fra et indianske ordsprog, der lyder ”Når den sidste fisk er fanget og den sidste fugl er skudt, finder mennesket ud af, at det ikke kan spise penge”.

Lad os da håbe at de tankevækkende budskaber breder sig overalt på festivalpladsen med samme hastighed som billetterne til dette års Smukfest festival blev solgt i. For når alt kommer til alt spiller musikken næppe meget længere end moder natur tillader!

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.