Spændende svensk roots festival i Falkenberg

”Stærke amerikanske navne på programmet og et par svenske stjerneskud”

Fotograf: Pressefoto

I næste uge kan man blot 120 km fra Helsingborg i Falkenberg ved den svenske riviera opleve to dage med fuld fokus på noget af det aktuelt fedeste fra roots musik scenen lige nu – og ingen af de optrædene navne er aktuelle med koncerter i Danmark.

Fredag den 26.07 er hovednavnene  til Rootsy Summer Fest, de to amerikanske hovednavne Cordovas og Isreal Nash. Begge kunstnere, der før har besøgt Danmark med stor succes, og begge artister – der skriver nye stærke sange – skabt på den modermælk, der er kommet fra navne som Neil Young, The Band, Grateful Dead og Allman Brothers. Forinden de to navne spiller norske Ida Jenshus – der med fine country-folk fornemmelser a la vores egen Kajsa Vala virkelig lyder som en fremtidens stemme – også internationalt bedømt – spørg bare J.D. Souther.

Dagen efter kommer et band – Judah and the Lion – som denne skribent har set live en enkelt gang før. Det gjorde til gengæld et så dybt indtryk, at det er nok grundlag til at tiltale dem, som et af verdens potentielt bedste live band.  Punktum. Oplev dem. Og så kan vi tage debatten bagefter!

Genremæssigt er de med udgangspunkt i country og roots blandings-misbrugere og til tider en mindre musikalsk rodebutik med masser af skæve elementer fra hip-hop, soul og pop. Men på en live scene eksploderer de – og det hele går op i en højere musikalsk enhed, når de leverer et live show med en energi, der er utømmelig og ubeskrivelig – og som fanger og inddrager alt og alle i og omkring scenen.    

Derudover optræder Ida Jenshus også den dag – og så to af de mest spændende nyere svenske navne denne skribent har lagt øregange til i nyere tid.  Først og fremmest er der Jesper Lindell – der i år via eget selskab har udsendt debutalbummet ”Everyday Dreams”, der indeholder sange og en lyd, som må gøre de fleste fans af Van Morrison og Anderson East helt nyforelskede. Wauu – det svinger, og sikke en stemme! Et af årets foreløbig bedste album.

Sidst men ikke mindst kommer også David Ritschard, der leverer country på svensk, på en facon, som man i første omgang sagtens kan afhænde som lidt kitsch, men som ved nærmere lyt åbner sig op med stærke hverdags-relaterede og politiske tekster, og en musik der bygger bro mellem svensk vise-tradition og den klassiske amerikanske countrymusik. Han har i år udgivet debutalbummet ”Brobrännaren”, som også anbefales. 

Jo, der er i sandhed mange gode årsager til at tage til Falkenberg i disse dag – og billetprisen pr. dag er blot 250 svenske kroner.

Har man ferie og mulighed for at blive hængende i det smukke område, så er der også andre gode musikalske årsager til at blive hængende. Tirsdag den 30.07. er der nemlig samme ”Sommarblues Falkenberg” samme sted – Värdshuset Twitas Trrädgård – og her spiller det legendariske svenske bluesband Sky High med Claes Yungström og sangerinden Petra Kvännå – og så det rutinerede danske rhythm & blues orkester Mojo Hands, der netop har udgivet karrierens femte og absolut fedeste album med ”High Blood Pressure”, der rummer en del numre, som Tami Neilson med garanti ville være nærmest lykkelig for at have haft med på et af hendes album.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.