Det er altid værd at sætte pris på andre. Man kan så altid diskutere hvordan man gør det. Ikke mindst når vi taler om noget, der dybest set ikke målbart – som f.eks. musik. Hvad afgør om man har fortjent en pris? Hvad afgør at man ikke har?
Siden 2002 har vi herhjemme haft fornøjelse af Steppeulven – den danske kritikerpris. Det er Foreningen af Danske Musikkritikere, som består af en række musikjournalister/anmeldere med tilknytning til danske dagblade, der står bag uddelingen af ”Årets Steppeulv” i diverse kategorier.
En forening, der altså består af folk, der ikke bare holder af musik, men også ved en masse om musik, og selv skriver om musik – f.eks. Pernille Jensen, Simon Lund, Kim Skotte, Lucia Odoom, Klaus Lynggaard, Henrik Queitsch, Jan Have Eriksen, Simon Staun og Uffe Christensen.
Altså nysgerrige og fagligt kompetente mennesker, der vil musikken. Nogle der vil kunsten – før det kommercielle. Se det er da en god start. Det er værd at sætte pris på.
En af de vigtigste og mest ærefulde priser er ”Årets pionerpris”. En pris som tidligere er blevet vundet af f.eks. Povl Dissing, C.V. Jørgensen, MC Einar, Steppeulvene, Gnags, Kliche, Laid Back.
Den blev i år givet til Kenneth Bager. Som DJ, eventmaker, pladeselskabsmand og meget andet, er har han i markant grad været en sand pioner på den danske musikscene igennem årtier med en CV bredere end langt de fleste.
Argumentationen for prisen var blandt andet:
”Pionéren har i perioder yndet at omtale sig selv som en bonderøv, og hvis det stadig passer, er det i hvert fald en usædvanlig cool, fremsynet, nysgerrig, stædig, festlig og globalt orienteret bonderøv, som modtager Pionérprisen. Han er egentlig slet ikke musiker. Men hvis musik skal leve, er der brug for, at der kommer en eller anden med nogle store ører og siger: Det dér, det rykker. Og som bagefter tager musikken under armen og spiller den for andre mennesker. På en klub, på en bar, i radioen eller placerer sangen på en vel-kurrateret playliste eller en compilation. Den slags er Årets Pionér mester i. Han laver selv musik, og så er han formidler af musik. Han har i mere end 40 år hjulpet musikere og sange med at finde et publikum”.
Tillykke herfra til Kenneth Bager, der i øvrigt naturligvis er klar med endnu et utroligt originalt og spændende projekt. Han er nemlig en vigtig del af projektet ”Ibojas sange”.
I centrum af projektet, som den 8. april resulterer i en albumudgivelse, høres vokaler fremført af 99-årige Iboja Wandall-Holm. Albummet fremstår som et musikalsk møde, hvor Ibojas minder og sange sættes i et nyt lys af musiker Mikkel Hess og øvrige medlemmer fra bandet Hess Is More i samarbejde med Kenneth Bager, der er co-producer.
På albummet udfolder Iboja sit enestående inventar af barndomsminder og unikke sangskatte. Disse har Iboja indsamlet og bragt med sig fra sin ungdom i Østeuropa. Hun har senere hen oversat dem til dansk.
På ’Ibojas sange’ hører vi barndomsminderne fra den slovakiske by Mikulas, hvor hun som den ældste af fem søskende voksede op med håbet om en retfærdig verden. Tilbage i 1920’erne var første verdenskrigs gru afløst af troen på et demokratisk Europa. Men bare ti år senere så alt anderledes ud for hendes jødiske familie, som hun mistede under 2. verdenskrig. Iboja overlevede dødmarchen fra koncentrationslejren Auschwitz 1945. Den tatovering, som Iboja fik i Auschwitz, sidder stadig på hendes arm, ligesom den sidder på Europas sjæl.
Der er foreløbig udsendt singlerne ”Jeg er blevet gammel” og ”Solen går ned over land” via Kenneth Bagers eget selskab Music For Dreams – og de lyder kort sagt af et soundtrack, som verden – måske mere end nogensinde – har brug for nu!
Vinderne af Steppeulven – den danske kritikerpris blev derudover:
Årets Håb: Barbro
Årets Vokalist: Selma Judith
Årets Sang: Andreas Odbjerg ‘I morgen er der også en dag’
Årets Livenavn: The Minds of 99
Årets Komponist: Iceage
Årets Producer: Iceage, Nis Bysted og Peter Kember alias Sonic Boom
Årets Musiker: Asger Nordtorp Pedersen (Guldimund)
Årets Tekstforfatter: Asger Nordtorp Pedersen (Guldimund)
Årets Udgivelse: Guldimund: ‘Dem, vi plejede at være’
Årets Initiativ: Another Life