Stine Klingsten modtager folkemusik-prisen ”Årets Helge”

”Er SÅ klar til at møde publikum med nye sange i guitarkassen”

Fotograf: Maria Fremming

Stine Klingsten blev sidste år meget glad og beæret, da hun i blev ringet op af Anna Krebs og tilbudt at komme med til sangskriver workshop på Samsø med Poul Krebs som coach. Her mødte Stine Klingsten for første gang guitarist og producer Thomas Fleron, der formåede at få hende til både at tro på sig selv som solo artist, men også at få Stine Klingsten til at synge på dansk i stedet for engelsk. Et musikalsk makkerpar blev skabt der på Samsø, og resultatet af det samarbejde kunne første gang høres på singlen ”Intet er som det plejer”, der udkom digitalt den 1. maj 2020. En single der den 26. juni følges op af singlen ”Stille hjerte”.

Foto fra Samsø – Stine Klingsten, Thomas Fleron og Rasmus Benner – Foto af Thinna Aniella

Stine Klingsten har især været aktiv på den musikalske LIVE scene igennem de sidste 15 år og har været med i mange forskellige band, med roots, country, bluegrass og folk, som de musikalske omdrejningspunkter.

Den indsats er da heller ikke gået ubemærket hen, og hun blev således dette års vinder af den fornemme folkemusikpris ”Årets Helge”. Men pga. at Corona aflysninger blev prisoverrækkelsen den 15. maj udsat til 2021.

Skulle du sidde og tænke ”Årets Helge”. Hvad er det nu for en pris, så får du lidt baggrundhistorie her.

Shanty”-specialisten og den tidligere formand for både Folkemusiksammenslutningen og Folkemusikkens Fælles Sekretariat, Helge Arildsø, døde i april 2014 af en blodprop i hjertet.

På dette tidspunkt havde den mangeårige musiker og foreningsmand fra Korsør netop lagt sidste hånd på musikprogrammet til årets Skagen Festival, sammen med Svend Erik Larsen.

Alle var i chok, da kolleger og venner mødtes for at tage afsked med Helge, og allerede på dagen for mindehøjtideligheden mødtes en flok musikvenner udenfor i solskinsvejret, og drøftede, hvordan man bedst kunne holde mindet om ham levende.

Helges hustru, Anne Marie Aalling, gav bolden op, for hun ønskede ikke ægtemandens honorar for booking arbejdet udbetalt fra Skagen Festival. Til gengæld ønskede hun at pengene skulle gå til musikmiljøet, og helst til talentudvikling i folk-genren.

Med denne baggrund blev foreningen “Årets Helge” oprettet i det sene efterår 2014, med Svend Erik Larsen og en håndfuld af Helges andre musikkolleger som initiativtagere. Uden at have en “rigtig” bestyrelse, og uden at have “rigtige” vedtægter på plads, lykkedes det den lille gruppe, godt hjulpet af Helge Arildsøs tidligere arbejdsplads, “Selandia” i Slagelse, at få arrangeret den første uddeling af prisen “Årets Helge” i maj 2015, på Helge Aridsøs fødselsdag.

Den første modtager af “Årets Helge” var sangeren og sangskriveren Marc Fachini, og prisen blev uddelt ved en særdeles velbesøgt gallakoncert på “Selandia”, hvor skolen i øvrigt valgte at donere 10.000,- kr. til fonden. Siden har den årlige prisuddeling fundet sit naturlige hjemsted i Helge Arildsøs hjemby, Korsør, hvor Kulturhuset hvert år lægger hus og navn til gallakoncerten.

“Årets Helge” er først og fremmest ment som en håndsrækning til en up-coming kunstner, som har noget på hjerte, og som seriøst og målrettet er på vej ind i den danske musikbranche.

I modsætning til så mange andre musikpriser, er “Årets Helge” ikke ledsaget af et kontantbeløb, men derimod af muligheden for at promovere sig og optræde på en lang række festivaler og events, med en DMF-tarif og en kollegial hædersbevisning i bagagen.

Listen over spillesteder, som præsenterer prismodtageren, vokser løbende, men tæller allerede så prominente scener som Tønder Festival, Skagen Festival, Strib Vinter Festival, Slagelse Musikuge, Musik over Præstø Fjord og Mariehaven.

Efter Marc Facchini – har Flemming Walther, Jarl Jakobsen, Natasje Lee Dickinson, Andreas Laursen, og altså senest Stine Klingsten modtaget ”Årets Helge”

Troels Skjærbæk, Thomas Fleron og Stine Klingsten i Mælkebøtten – Foto af Maria Fremming

Side 33 kunne i sidste uge, som det kan læses andetsteds her på siden konstatere, at Stine Klingsten i den grad er glad til at møde sit publikum ude i den virkelige verden igen, og det bliver med en del nye sange i guitarkassen. Vi fangede hende efter koncerten til en lille snak  – og resultatet  kan du læse her:

SIDE 33 – Din nye single  “Intet er som det plejer” – hvordan blev den til?

”Jeg sad selv hjemme i isolation og var helt trist, da jeg kunne se, at alle mine planlagte koncerter blev aflyst en efter en. Som turnerende musiker på fuld tid var det en stor del af mit liv, der blev sat på pause. Jeg skulle have spillet en masse koncerter og festivaler, heriblandt Tønder Festival.

Men så kom den nye sang til mig og så tog jeg fat i min producer Thomas Fleron. Det var virkelig frustrationen, der drev det her. Den handler om, at alt ændrer sig og tomhedsfølelsen, det giver. Især for mig som musiker er jeg enormt afhængig af at have mine koncerter. Når alt så bliver taget fra en, hvad er jeg så?  Jeg håber, at folk kan finde håb gennem sangen og tro på, at vi kan meget mere, end vi tror.”

SIDE 33 – Er du vokset op i en musikalsk familie, og hvordan opstod din interesse for musik?

”Jeg er vokset op med en mor som var meget musikalsk og startede som 4-årig med at spille violin, og som 10-årig med at skrive sange. Min ældste storebror er også musiker og uddannet fra konservatoriet i Esbjerg. Så jeg har fået en del musik med på vejen, men det var først da jeg kom på efterskole, at jeg virkelig lærte noget om musik og fik lysten til at gøre mere ved det. Da jeg kom efter efterskolen, startede jeg mit første band, som jeg har spillet med i de sidste 14 år indtil sidste år. ”

SIDE 33 – Hvad laver du når du ikke er musikalsk?

“Musik fylder det meste af mit liv, så når jeg ikke er i studiet, ude at spille eller skriver sange, så går jeg på Anne Rosing Instituttet i Hellerup, hvor jeg er ved at uddanne mig til Sangpædagog/ sanger.”

Desuden har jeg har spillet de sidste 10 år med forskellige bands og spiller ved siden af mit eget med The Raggedy Ann’s som er et Bluegrass band fra Aalborg, Songwriters Circle som er et singer-songwriter projekt sammen med Inge-line Kuhr og Rasmus Nelausen og så er jeg forsanger i Backwoods Dolly bandet hvor vi fortolker Dolly Partons sange.”

SIDE 33 – Hvad er dine mål og drømme med din musik?

”Mit mål er at komme ud og spille på de større og store scener, og blive så stor med det som muligt! Jeg har et fantastisk band med mig, og en skidedygtig producer så vi skal ud og erobre Danmark og måske også Tyskland, Norge og Sverige – det kunne være fedt!”

SIDE 33 – Hvem er dine musikalske forbilleder?

“Jeg elsker som sagt Dolly Parton! Men jeg lytter også meget til Jackson Browne, CV Jørgensen, Signe Svendsen, Joni Mitchell, Patty Griffin og Bruce Springsteen m.fl.

SIDE 33 – Hvor ser du dig selv om et år?

”På landevejen med bandet på vej ud og spille rundt i landet på de større scener!”

Har du noget du gerne vil dele med side 33 læsere?

Jeg glæder mig til at dele at min næste single “Stille Hjerte” med jer som udkommer den 26/6 og senere på sommeren kommer der flere sange ud.”

Nyd foreløbig denne tidligere lo-fi version af nummeret “Dansen”, som Stine Klingsten på smukkeste vis åbnede sin “bord-til-to” koncert med på Mælkebøtten i Stubbekøbing i sidste uge.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.