Stjernespækket mindekoncert i Amager Bio

"Michael Friis får samtidig posthumt særlig udgave af Ken Gudman Prisen"

Fotograf: Gorm Valentin

Søndag 25. februar 2024 er der mindekoncert i Amager Bio for bassisten Michael Friis. Han gik bort 23. december sidste år i en alder af 73 år. Michael Friis’ virke som bassist, producer og musikalsk overbliksmand har i mange årtier, sad tydelige aftryk på den danske musikscene.

Han udviklede sit eget melodiske basspil på et teknisk højt niveau og blev i mange år kendt som “Mr. Båndløs” med sine fyldige og formfuldendte toner på Mørch-bassen. Hans ferme basspil samt ikke mindst hans musikalske overblik og evner som orkesterleder og arrangør foldede sig ud mange steder.

To markante navne fra 70’ernes scene stikker ud, nemlig Culpeper’s Orchard og Anima. I begge bands var Michael Friis’ melodiske og syngende bas en afgørende og bærende del af fundamentet.  

Her ved mindekoncerten får publikum en unik mulighed for at opleve Anima, der eksisterede fra 1977 – 1985, og nu bliver gendannet for en aften.

Det bliver med de tre originalmedlemmer Kenneth Knudsen (som ellers er stoppet med at spille live), Mikkel Nordsø og Ole Theil, og de er flankeret af Jon Bruland, der overtager den ledige bas i bandet.

Michael Friis har medvirket på hundredvis af danske album, og spillede også med navne som Sebastian, Lis Sørensen, Ole Friis med Finn & De Fem Fejl, Kasper Winding, Thor Backhausen, Lasse & Mathilde, Steen Vig Kvartet, Paul Banks, Søren Kragh-Jacobsen, Povl Dissing, Polkageist og Monrad & Rislund.

Den sidste indspilning, Michael Friis medvirkede på, var Randi Laubeks album “Bridge From Nowhere” (2023), hvor sidste nummer “Trees” afsluttes med Michael Friis’ syngende bastoner.

Sebastian optræder ved mindekoncerten solo for at hylde sin gamle ven og kollega. Samarbejdet mellem Sebastian og Michael Friis går tilbage til slutningen af 1970’erne. På Sebastian-plader som “Cirkus Fantastica” (1979), “Stjerne til støv” (1981) og “80’ernes Boheme” (1983) er Michael Friis’ bas en velkendt signatur.

Blandt de mange andre optrædende ved mindekoncerten er desuden:

Lasse & Mathilde

Musikorkestret med bl.a. Paul Banks og Martin Andersen

Øyvind Ougaard & Søren Rislund

Polkageist

Spjustfrost med Perry Stenbäck og Ole “Fessor” Lindgreen

Lis Damm & Kim Sagild

Gry Harrit & Jon Bruland

Led Zeppelin Jam med Alex Nyborg Madsen

Mikkel Nordsø & Ole Theil 

Ken Gudman Pris

Michael Friis var medlem af bestyrelsen i Ken Gudman Mindefond i mange år op gennem 00’erne. Fonden blev skabt i 2003 til minde om trommeslageren Ken Gudman og afholdt en årlig prisfest og koncert i Amager Bio. Her blev der uddelt en pris til en dansk musiker, som “i overensstemmelse med de musikalske dyder, Ken Gudman stod for, har ydet en særlig indsats med personlighed, musikalsk håndværk og integritet.” (fra fondens formålsparagraf). Prisen blev uddelt i årene 2004 – 2018,  og blandt modtagerne har været navne som Aske Jacoby, Per Chr. Frost, Wili Jønsson, Laust Sonne, Cæcilie Trier, Gustaf Ljunggren og Rune Kjeldsen.

Netop Michael Friis’ engagement i arbejdet med at hylde sine kolleger var kendetegnende for hans opmærksomhed på selve musikken og de kolleger, han kendte på kryds og tværs i musikermiljøet. Michael Friis var et uselvisk og generøst menneske og samtidig en musiker, der til fulde levede op til de dyder, Ken Gudman Mindefond var bygget på. Tilmed havde Michael Friis spillet utallige gange med Ken Gudman og været hans musikalske makker.

Derfor får Michael Friis nu posthumt den hæder, han fortjener, idet han vil blive tildelt en særlig udgave af Ken Gudman Prisen, og samtidig vil Det Danske Rockakademi tildele Michael Friis et æresmedlemskab.

FOTO: Gorm Valentin

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.