Stort interview med Carsten Lykke

"Sætter ord på årsagen til opløsningen af ibens og løfter noget af sløret for fremtidsplanerne"

Fotograf: Frank Nielsen

En af ugens større musikalske nyheder har været at ibens igen er opløst. Pladeselskabet oplyste kort og godt, at opløsningen skyldes, at forsanger Carsten Lykke ønsker at fortsætte sit musikalske arbejde som solist.

Det ville vi naturligvis godt have uddybet lidt, og heldigvis lykkedes det at få en interviewaftale i stand med hovedpersonen, selvom han i disse dage sidder i isolation, ramt af en ganske hård omgang corona. Han var dog ikke mere ramt, end at han kunne sende nogle klare og ærlige svar afsted. Svar der rummer håb for at der kan være en anden form for musikalsk lykke, og også for at fans og følgere kan få mulighed for at høre sangene fra ibens bagkatalog live fremover. Og hvis han ikke bliver alt for uenig med sig selv undervejs, ja, så kan vi allerede her i 2022 se frem til et nyt soloalbum.

INTERVIEW

SIDE 33 – Hvorfor tager du denne beslutning lige nu – og i et år, hvor der blandt andet var udsigt til markering af et ’sølvbryllup’ for debutpladen?  

Carsten Lykke”Det her ibens-comeback startede jo efter vores jubilæumskoncert i 2017. Dengang var jeg i fuld gang med et soloalbum, som jeg så satte på standby i flere omgange. En del af sangene er endt på de to seneste ibens albums (’CarstensHenriksKristians’ og ’Cocio & Beton’). I første omgang var planen at jeg bare vil lave et soloalbum og så vende tilbage til ibens, men jeg kunne hurtigt mærke, at det faktisk ikke handlede om, at jeg ville lave noget radikalt anderledes musik end det vi har lavet i ibens.”

”Jeg er kommet til et sted i mit musikalske liv nu, hvor jeg bare vil lave musik når det passer mig, og hvor jeg primært bare skal finde musikalske løsninger, som jeg selv kan stå på mål for, og hvor tanken om kollektiv feedback kommer til at virke som en slags censur, som tager al for meget af glæden af mit daglige musikalske arbejde.”

SIDE 33 – Hvordan har dine bandkollegaer Kristian Høeg og Henrik Marstal reageret på din beslutning?

Carsten Lykke – ”De har været ret ærgerlige over den beslutning. Det kan jeg godt forstå, og måske var jeg blevet mere chokeret, hvis de bare havde sagt, fedt Carsten, vi gider heller ikke mere!”

”Alle de andre gange (jeg har ikke helt tal på hvor mange) vi er gået fra hinanden, har der været en konflikt og nogle skænderier der har skabt et brud. Det har der jo ikke været denne gang, og selvom man jo nok altid kan finde noget personfnidder frem i alle bands, så tror jeg, at jeg var kommet frem til samme beslutning uanset hvem de to andre havde været.”

SIDE 33 – I vores interview i forbindelse med udgivelsen af ”Cocio & beton” stillede jeg følgende spørgsmål til Henrik Marstal:

Hvis du nu til jeres ”sølvbryllupsalbum” skulle skrive en sang om Carsten med en tilsvarende spørgende indgangsvinkel som han bruger på – ”Hvorfor bliver folk så sure på dig, Henrik?” – hvad tænker du så arbejdstitlen på nummeret skulle være? Og hertil svarede han: ”Lige siden ibens’ allerspædeste tid sammen har Carsten brugt mange, mange timer på at overveje, om ibens skulle opløses. Derfor skulle mit bud på en sådan sang hedde: “Hvordan går det så med den opløsning, Carsten?””

Det svar har du så givet i denne uge, men hvad er det generelt for en tvivl i forhold til Ibens levedygtighed du har gået med i så mange år?

Carsten Lykke – Det der med at lave musik, og altså ikke bare at skrive tekster, melodier og harmonier, men hele processen omkring indspilning og arrangement, lyd på guitar, synths, basdistortion og valg af lilletrommer etc., har været det der har hjulpet mig gennem alle mulige svære kriser i mit liv, og jeg har altid haft alle mulige soloting kørende parallelt med de projekter jeg har været involveret i, fordi jeg netop har været optaget af alle faserne i skabelsen af alternativ popmusik. Så det der behov for bare at gøre det hele selv, har altid skabt store udfordringer for mig, ved at arbejde i et band.”

Side 33 – I skrivende stund er du isoleret med en tung omgang corona symptomer. Som jeg forstår blev “Cocio & Beton” heller ikke som “Carstenshenrikskristians” et album, der var skabt kollektivt sammen, men mere et album, der netop i corona tidens ånd blev skabt sammen, men hver for sig.

Tænker du at I tabte lidt af fællesskabet på den konto – eller har det mere været hele den her corona periode, der har været med til at tydeliggøre, hvad der betyder mest for dig og fungerer bedst, i forhold til det at udtrykke dig som sanger og sangskriver?

Carsten Lykke – ”Det er svært at sige, hvordan det hele var gået uden Corona. Jeg tror ikke det havde gjort den helt store forskel på min beslutning, men det er rigtig nok, at jeg i arbejdet med ’Cocio & Beton’ både mærkede hvor vigtigt det er for mig, at lave musik på mine betingelser, og også hvor hårdt det kan være, når man ens arbejde så skal diskuteres og have feedback af et band.” 

Side 33 – Der var planer om et nyt Ibens album skulle være udsendt i år. Bliver det så i stedet et soloalbum, der ser dagens lys, eller hvori består dine musikalske planer for 2022? 

Carsten Lykke – Der skulle gerne dukke et soloalbum op i løbet af 2022 Jeg har en masse sange, men jeg er startet lidt forfra med produktionen, da jeg ikke længere skal lave et album mellem to ibens udgivelser, men i stedet skal genstarte min solokarriere, hvor der helt sikkert også vil være en masse lighedspunkter med den musik jeg har skabt sammen med ibens.”

”Jeg regner med at der kommer en single til maj og at albummet er færdigt til september, men jeg er jo ikke den letteste at arbejde sammen med, så måske bliver jeg uenig med mig selv undervejs og så bliver udgivelsen sikkert forsinket.”

SIDE 33Hvis du skal se tilbage på de 25 år med ibens, hvad fremstår så som de absolut største højdepunkter – og hvad har tilsvarende været det mest triste kapitel?

Carsten Lykke – Jeg tror faktisk, at Gaffa´s 6-stjernede anmeldelse af ’CarstensHenriksKristians’ har været et af højtepunkterne. Vi havde vænnet os til, at alle syntes vi var ude af spillet, så var det ret vildt at gå ind på Gaffas hjemmeside og få den smidt i hovedet. Ibens, Danmarks største popband, 6 stjerner!!!

Altså det var sgu trist at vi (Henrik og jeg) blev så uvenner, da vi var toppede i 97. Kan godt forstå hvorfor pressen elskede det og de derfor også fik gjort konflikterne meget større end de i virkeligheden var, men jeg tror det var der, at vi mistede muligheden for at blive et rigtigt stort band, der kunne spille Arena koncerter og alt det der.

SIDE 33I har før været opløst – og siden genforenet. Tænker du at det kan ske igen eller ser du dette, som det endegyldige punktum

Carsten Lykke – Jeg tænker ikke at vi skal lave mere ibens nu”

Det er to gode albums vi har sluttet af med. Slutsangen ”I nat” på ’Cocio & Beton’ skrev jeg i 1990 som en af mine første sange, det er en smuk slutning for ibens, synes jeg.

Side 33 – En smuk afslutning kalder du de to ibens albums. Deri er de fleste af de mange loyale ibens fans nok ganske enige i. Mange af dem vil jo nok være skuffet over ikke at have fået hørt – især numre fra “Cocio & Beton” live, idet ibens pga. nedlukningen kun nåede at optræde ganske få gange live efter udgivelsen.  Tænker du at der bliver en chance for at publikum i stedet fremover kan høre nye som gamle ibens sange live i Carsten Lykke regi? 

Carsten Lykke –

”Jeg satser stærkt på at lave et fantastisk liveband, hvor jeg naturligvis vil spille sange fra mit bagkatalog. Både fra ibens 5 albums, mit gamle soloalbum og så naturligvis også nye sange fra de kommende albums. Det kan godt gå hen og blive nogle lange koncerter”

”Jeg vil nok også af og til optræde i andre formater end i den traditionelle bandopstilling, både helt alene og som duo. Det er en af fordelene ved at være solist. Jeg kan tage min guitar med til Viborg og spille for 25 mennesker, hvor det stadig hænger sammen for både mig og for et evt. spillested.”

Side 33  – Hvordan i forhold til ibens debutalbummet – der altså kan fejre 25-års jubilæum i år – og vel reelt har opnået både klassiker- og kultstatus. Er alt fejring og markering droppet?

Carsten Lykke – ”Jeg tror måske lidt at jeg fik ødelagt den fest der. Jeg har sgu ødelagt en del fester gennem livet. Undskyld!”

“Vi gad vel egentlig godt at lave et genoptryk af debutalbummet på vinyl igen, men vi har ikke fået lov af Warner, som har rettighederne til de første to ibens albums og mit soloalbum, og nej, der har heller ikke været stemning i bandet til at lave en jubilæums-afskedskoncert. Så folk må holde deres egne private ibens fest sammen med Spotify eller Tidal

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.