Stort interview med Daniel Buchwald

"Heftig aktivitet omkring respekteret bagmand, der har alle fortrin i spil - uden at gå på kompromis"

Fotograf: PRESSEFOTO

Vi har her på siden tidligere kørt serien “SIDE BY SIDE”, hvor vi har haft fokus på nogle af de mange sidemænd- og kvinder, der er med til at sikre at det hele spiller ekstra godt for den der står helt i front. Daniel Buchwald er dog ikke en sidemand i klassisk forstand, selvom det nu sjældent er ham der stjæler hverken overskrifter eller rampelyset.

Til gengæld arbejder han vidt og bredt omkring musikken – og er aktuelt med i hele fem band sammenhænge – Arbirk, Deerborn, Kúlu, Buchwald og Nymalet – samtidig med at han også fungerer som fotograf og er en flittigt benyttet videoinstruktør for f.eks Natjager, Palace Winter, The Blue Van og Fantasillion.

Nedenfor finder du en del af disse videoer og samtidig får du naturligvis en masse interessante og veloplagte svar – blandt andet på hvorfor den kunstneriske frihed og de mange kasketter ikke nødvendigvis kan eller skal gøres op i penge, og så får du sandelig også en dugfrisk statusopdatering på hvad der sker i de fem band han er involveret i – herunder Buchwald, som han har sammen med sin bedre halvdel Katinka Bjerregaard. Og ja det ægteskab, kom også som en ekstra og uventet bonus ovenpå en opgave. Det kan du også læse om i dette vores første store interview i 2022. Så vi ligesom i gang!

Vil du se flere videoer og billeder fra Daniel Buchwald så tjek hans hjemmeside http://www.danielbuchwald.dk/

Asger Techau – fotograferet af Daniel Buchwald

INTERVIEW

Pressefoto

SIDE 33

Du er en mand med mange kasketter. Du er således både professionelt aktiv som fotograf, videoinstruktør, musiker, og sangskriver.

Er det et kunstnerisk valg at have alle disse forskellige udtryksformer i spil eller er det mere et bevidst og rationelt valgt fordi det som freelancer i musikbranchen ikke ligefrem er så enkelt endda at skaffe sig et bæredygtigt og længevarende fast indtægtsgrundlag.

Daniel Buchwald

”Jeg startede med at spille musik lidt sent i folkeskolen, men det blev meget hurtigt til noget, der kom til at fylde meget i mit teenageliv – og mine inliners blev sat på loftet hos min mor.

Fotografiet kom lidt snigende en del år senere. Jeg kunne se, det var noget jeg kunne bruge sammen med mine grafiske ting, jeg lavede den gang. Og det meste handlede jo stadig om musik, så når jeg ikke selv spillede musik, så lavede jeg grafik for andre bands og begyndte så selv at fotografere live- og bandbilleder – det gik jo fantastisk meget hånd i hånd.

Kort efter at jeg begyndte at skyde live billeder, kom jeg med på en Europa tour med Bloodhound Gang og Rock Hard Power Spray. Og selv om BHG’s evige “høje” manager ville slå mig ihjel den første dag i Wien, så undskyldte han dagen efter i Davos med en drink og roste mine billeder. Så det var jo en ret vild start for unge Buchwald, med sin nyfunden hobby.

Så det er ikke noget bevidst valg at have alle de kasketter på, men mere noget der har føltes naturligt for mig at gøre. Men jeg er begyndt at prøve på at tage lidt afstand for det visuelle udtryk i de projekter, jeg er med i, for at få inputs udefra, men den del går det ikke særlig godt med endnu.”

SIDE 33 –

Som videofotograf har du stået bag billedsider med så forskellige artister som f.eks. Sys Bjerre “Ladies Night”, Kúlu “Biggest tone”, Rasmus Walter “Be Alright”, Palace Winter “Won’t Be long”, Natjager “Ung flugt” og Nymalet “Selvom du”.

Jeg tænker at budgetter ofte spiller en stor rolle, i forhold til det muliges kunst, men hvad er ellers de afgørende parametre for at du føler at en video er lykkedes – og at du som instruktør og/eller fotograf er tilfreds?

Daniel Buchwald –

Det vigtigste er altid at finde den gode idé, og at jeg altid selv kan se videoen eller billederne for mig i hovedet igennem hele processen. Det er jo altid rart at have ekstra penge til location, regi, makeupartist m.m. Men den gode idé er sjælden dyr.”

“At få et metal band (Natjager) til at spille høvdingebold, hvor hver gang at de bliver ramt, brækker de næsen, får et blåt øje, eller bløder fra skridtet. Eller bruge en dag på at hænge 8 km rødt garn op i et maskinrum og få Dennis (forsanger i KÚLU) til at blive hejst op igennem al garnet, via et reb i loftet og ud igennem en dør, til en bil, som stille bakker. Eller finde på, at få Nymalet til at spille bordtennis, for at nemt at kunne filme det, fordi jeg få uger forinden fik hjernerystelse, da jeg faldt på en frossen sø, imens jeg kørte på Segway og filmede til en anden musikvideo (det gør jeg aldrig igen).

“Men jeg har det generelt godt med de små produktioner, hvor man ikke er så mange mennesker, synes at man ofte hér, kan skabe en bedre kontakt med kunstneren – dét er der også kommet en del virkelig gode venskaber ud af – og et enkelt ægteskab.

SIDE 33

Selv er jeg f.eks. ret betaget af “Won’t Be Long” (Tennis Court Session). Måske fordi videoen egentlig er så enkel i sin opbygning, og måden den er fotograferet på, men så alligevel rummer de små detaljer, og ikke mindst den uventede og virkningsfulde location.

Kan du nævne et par eksempler på videoer, du selv er særlig stolt af – og kort hvorfor?

Daniel Buchwald

”Jeg er selv ret glad for udtrykket i “Won’t Be Long” videoen og elsker farverne. Det var absolut en af de varmeste dage sidste år, da vi skød den video, og efter en masse takes, fandt bandet ud af, at deres computer som live-trackede lyden var lukket ned pga. varmen, så vi måtte starte forfra.

Men jeg synes det er svært at vælge ud, har lavet så mange musikvideoer efterhånden. Men der er da én som jeg vender tilbage til engang i mellem, og det er en video som jeg lavede for The Blue Van, en sang som hedder ‘More’. Den blev bare lidt for meget, på den gode måde.”

SIDE 33

Du er uddannet fotograf og grafiker. Et område hvor både udstyr, stil og metode ofte bliver debatteret. Er du selv en ‘nørd’ omkring udstyr når du ude som fotograf eller er det helt andre ting du vægter og i højere grad arbejder med, når du skal indfange de rette øjeblikke og stemninger i et foto.

Daniel Buchwald –

”Jeg er ikke nogen stor nørd. Men jeg elsker at have noget godt udstyr at arbejde med, men det behøver ikke altid at være det dyreste og det mest tekniske. Bruger mere tid på ‘idéen’ eller i hvert fald en god grundidé, hvor der også er plads til at arbejde intuitivt.”

“Kan godt lide at give mig selv nogle benspænd, eksempelvis ved at begrænse udstyret, eller udelukkende skyde en billedserie med et billigt analogt kamera”.

“Jeg har lavede sidste sommer en musikvideo med et billigt undervandskamera og skød en onetake video under vand, ude ved Kastrup Søbad. Jeg havde dykkerudstyr på, og kunstneren (Fantasillion, Kim Wagner) havde øvet sig i flere uger på at holde vejret under vand. Han havde en metronom i nakken da vi filmede, så han kunne synge sangen efter det rigtige tempo. Den blev ikke perfekt, men underholdende – og det er det vigtigste i mål en denne sammenhæng”

SIDE 33 –

De senere år har man kunne opleve dig i mange spændende og ret forskellige musikalske sammenhænge. Du har således indenfor de seneste par år været en del af udgivelser med både Arbirk, Deerborn, Kúlu, Buchwald og Nymalet.

Kan du give os en kort og frisk statusopdatering omkring disse band – og måske løfte lidt af sløret hvad der kan være at se frem til musikalsk fra dem i det kommende år.

Daniel Buchwald –

”Jamen, i Arbirk har vi lige lukket en plade – den har fyldt en del i 2021. Vi valgte selv at producere den, så det har været med mig i producerstolen. Synes selv at resultatet er blevet mega godt og meget anderledes end før. Glæder mig til at den kommer ud engang i 2022.”

“I Deerborn er vi gået i gang med at indspille vores tredje plade. Lasse som er forsanger, har i løbet af året lavet en helvedes masse demoer og plus vi har en del gamle skitser at tage fat i. Så vi er i den dejlige situation, hvor vi kan vælge og vrage. Tænker at pladen bliver lavet i løbet af det næste halve år.”

I KÚLU arbejder vi på vores anden plade og er gået i gang med at indspille de første sange. Men hvornår pladen er færdig, det ved vi ikke endnu. Lige nu stikker demoerne i mange retninger og det er sjovt at arbejde med.”

Buchwald projektet opstod i denne første corona-nedlukning. Vi fik muligheden for at lave en sang til Roskilde Festivalen og vi havde begge lidt kreative abstinenser grundet nedlukningen. Men der var et krav at vi kun måtte bruge 8 timer i det hele. Så vi skrev en sang, indspillede den og fik lavet en lille musik video, på de otte timer – det var mega sjovt. Efterfølgende fik vi lyst til mere og udgav ‘Intet på tapetet’, som er en sang vi er meget stolte af.”

“Det er jo et dejligt uforpligtende projekt, som vi er glade for at have skabt sammen og der er nogle sange i skuffen og idéer som vi skal have kigget på.”

“I Nymalet mødes vi her i starten af januar og drikker en røvfuld bajer og snakker om en, måske kommende plade, eller i hvert mere end fire numre denne gang. Vi har alle meget lyst til at lave mere sammen, så det kommer også til at ske.”

SIDE 33 –

Du er gift med Katinka Bjerregaard – der jo i år fik sig lidt af et folkeligt gennembrud, som deltager i “Toppen af poppen”. Min fornemmelse siger mig dog at ‘kendis’ effekt ikke er noget, der på nogen måde interesserer hende – eller jer som par.

Men hvad der det så, der driver jer? Arbejder I med nogle former for succeskriterier? Hvad må der f.eks. gerne være sket omkring familien Buchwald Bjerregaard hvis vi snakker sammen igen om et år, og du ser tilbage på året 2022?

Daniel Buchwald –

Jeg har bevidst valgt ikke at gå efter de kommercielle opgaver som fotograf/grafiker, selv om det er dér pengene for meste er, men jeg synes sjældent at det er sjovt. Det er også vigtigt for mig, at jeg ikke har alt for travlt, så der er tid til at gå i studiet og lave musik. Og Katinka er heldigvis nået til et sted, hvor hun kan sige nej til ting. Og det gør jo, at det for det meste er sjovt for os begge at arbejde.

Og vi føler os også enormt heldige over, at vi kan lave musik sammen, være I band sammen – generelt opleve ting sammen i vores arbejdsliv. Vi bruger hinanden meget til at skrive musik, om det hedder Nymalet, Katinka Band, Buchwald, KÚLU m.m.”

Det er bare dejlig uforpligtende at skrive sammen, der er ikke nogen forventninger og hvis det ikke er godt det vi laver, så er det ikke andre end os der ved det, og vi laver noget nyt.”

Da vi lige havde fået tvillinger og Katinka brugte meste af sin tid på at amme, havde Katinka en stram deadline med at skrive sange til teaterforestillingen ”Jagten på det gode menneske”, og som også skulle blive til et album. Så for at kunne nå det, komponerede jeg sangene, så Katinka kunne koncentrere sig om at skrive teksterne. Så selv om der var tidspres, så blev det enormt sjovt at lave sammen.

SIDE 33 –

Hvis du fik til opgave at skrive en form for moderne protestsang – hvad ville du så protestere imod? – og kort hvorfor?

Daniel Buchwald –

”Måske jeg kommer til at være med til at komponere eller være medarrangør på en protestsang, men jeg kommer aldrig selv til at skrive en protestsang, det ligger ikke til mig. Så skulle det være fordi at Corona og Mette lukker Danmark helt ned igen og at vi ikke kan komme på værtshus!”

Pressefoto – Fotograf: Line Svindt

SIDE 33

Hvad har (alt til trods) været de mest positive musik relaterede oplevelser for dig indenfor det sidste år?

Daniel Buchwald –

”Det må helt klart være Nymalet, at vi syv egoer kunne mødes og lave musik sammen og ovenikøbet have det så sjovt med det – det har virkelig været en fantastisk oplevelse. Og så fik vi sgu også lov til at spille sammen live på Midtfyns Festivalen 2021. Det er stadig en koncert vi snakker om, hver gang vi mødes.”

Pressefoto : Nymalet ( Christian Hjelm, Katinka Bjerregaard, Daniel Buchwald, Torben Guldager, Johan Olsen, Asger Techau, Trine Jørck)

SIDE 33

Hvornår er du sidst selv blevet godt og grundigt musikalsk nyforelsket – og i hvem?

Daniel Buchwald –

”I maj måned skulle jeg hjælpe Det Kongelige Teater med at lave operaen ”Begærets Mysterier”. Det var ikke en klassisk opera, men en opera som var blevet lavet til WorldPride, så der var queer og kønsballade for fuld musik. Men mere end halvdelen af forestillingen skulle vises i et filmisk univers, og her skulle jeg stå for billedsiden.

For mig som aldrig har set eller hørt en opera før, der var det noget af en oplevelse at se den forestilling, med alt fra klassiske opera sange, til Cher og Elton John, fremført af sindssygt dygtige operasangere og queer skuespillere”

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.