Stranding sætter klimaforandringerne på dagsordenen med ny single

”Poetisk og dødalvorlig pop giver stof til eftertanke – uden pegefinger”

Fotograf: PRESSEFOTO

38-årige Simon Toft Hansen har en rav ruskende interessant og vigtig pointe med sit nye band projekt Stranding. Han har spillet musik i over 20 år – og blandt andet i 00’erne udgivet et par Ep’er med bandet Autopoetic. Men nu er det på tide at skylle automatismerne ud. Ikke med badevandet – og ikke med det gode øl som han normalt leverer, som brygmester af specialøl og ejer af brewpubberne Ølsnedkeren i København og Mig & Ølsnedkeren i Århus  – men derimod med omtanke og ved italesættelse af de reelle fakta, som naturen beredvilligt og ubarmhjertigt udstiller for os.  

Med første singlen ”Fjorden er død” tilslutter han sig en række af modige og handlekraftige kunstnere, der sætter klimaforandringerne på dagsordenen og tør se ind i den dystre fremtid, der venter os, hvis ikke vi snart skaber forvandling ud fra handling. Simon Toft Hansens poetiske tekst og poppede lyd beviser, at man sagtens kan skrive iørefaldende popsange om klimaforandringerne, der samtidig tør overveje konsekvenserne af vores nutid.

Uden at prædike illustrerer nummeret gennem malende beskrivelser det han som voksen ser og oplever, og som er så anderledes end det han oplevede som en lille, lyshåret dreng der voksede op i Ribe ved Vesterhavet.

Hver gang en voldsom storm har rusket i naturen, går han gennem marsken og ud til diget for at se, hvad der er skyllet i land. Her ligger reb som man kan bygge huler af, bøjer, lysstofrør, plastickasser, døde sæler, flaskeposter, drivtømmer og emballage fra fx Frankrig, Holland, Tyskland og Belgien. Engang lå der endda tusindvis af balloner. Den lille dreng kigger på alle tingene – de fortæller historier. Hvor kommer de mon fra? Hvem har de har tilhørt – og hvordan de er havnet i havet? Den lille dreng føler, han står på kanten af verden.

Singlen er inspireret af ovennævnte beskrivelse af hans barndoms fund på stranden, af en verden i forandring – og ikke mindst af havet – og skal høres som et stille – men inderligt – opråb om at passe bedre på vores klode – og ikke mindst alt det vand, der omgiver os.

”Folk kigger stadig ud over fjorden og synes, den er smuk. Men under vandspejlet er den helt gal. Der er goldt og der er ingen fisk. Det fik mig til at tænke på, hvad det er jeg efterlader til mine børn. Og det var præcis denne tanke der gjorde, at jeg skrev denne sang”, fortæller Simon Toft Hansen.

”Du og jeg – Vi har halet op, hældt ud og slukket vores tørst – I morgendagens overflod” lyder det i teksten til ”Fjorden er død”, der således både er lyrisk, og samtidig når ind til essensen af problemet. I krydsfeltet mellem det poetisk-poppede og den dødalvorlige virkelighed bliver Simon Toft Hansens debut både en hyldest til den natur, han elsker og en vedkommende refleksion over, hvordan vi behandler den verden, vi lever i. En sang med et stærkt håb om, at der også er en klode for den lille lyshårede dreng og hans efterfølgere.

Ud over Simon Toft Hansen på vokal, guitar, synth – medvirker Jeppe Andersson (Bas, synth), Mads Krabbe (synth) og Eddi Jarl (Trommer).

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.