Svensk pop-ikon fylder 70 år

”Fødselsdagen fejres selvfølgelig på scenen, til første arena koncert i Sverige efter genåbningen"

Vi ved det jo godt. Svenskerne kan bare noget med pop, og det der ligner. Med ABBA som juvelen i skattekisten har landet uomtvisteligt været uofficielle europamestre i pop igennem de sidste 50 år. En der har været med hele vejen er Tomas Ledin. Både som mangeårige korsanger hos ABBA, og via en lang og imponerende solokarriere, der startede i 1972 med albummet ”Restless Minds”.

Det er dog ikke hans i alt fem engelsksprogede album, der lyser mest op, når blikket falder over de mere end 20 studiealbum han har udgivet i en karriere på altså nu 50 år. Det er derimod hans mange album, hvor han har udtrykt sig melodisk, enkelt og direkte på modersmålet. Fyldt med sange, der har gjort ham til et af sit hjemlands mest folkekære artister. I dag den 25. februar fylder Tomas Ledin 70 år.

Kampen om Avicii Arena

Han er en artist, der har en status, der gør, at han selvfølgelig fastholder afholdelse af sin længe planlagte fødselsdagskoncert i Avicii Arena (tidligere kendt som Globen) i Stockholm, også selvom Sveriges udgave af Melodi Grand Prix, Melodifestivalen, i samme weekend ville bruge arenaen til en kvartfinale, og derfor anmode ham om flytte koncerten.

Den ’konflikt’ har givet en del medieomtale, idet den tv-transmitterede musikkonkurrence er noget nær hellig i Sverige. Men Tomas Ledin, der i øvrigt selv vandt Melodifestivalen i 1982 med klassikeren ”Just Nu” gav sig ikke og forklarede ganske rammende selv på instagram:

”Skulle jag svika er som, från norr till söder, reser till huvudstaden just på min födelsedag? Svika er, runt 10.000 glada, som kommer till firandet av min stora dag? Jag tror inte det”,

Og derved blev det.  Koncerten afholdes i aften og transmitteres LIVE via svensk tv4.play – og sendes til maj via hovedkanalen TV4.

Et album overstråler alle andre

Tjekker man playlisterne på DR er det forbløffende lidt Tomas Ledin, som bliver afspillet i dansk radio. Ikke mindst når man tænker på hvor mange hit han har haft i hjemlandet, hvor han også er fast inventar i TV og Radio. Han har selvfølgelig også deltaget i programmet ”Så mycket bättre”, der er svensk tv’s svar på ”Toppen af poppen”. Men det er ligesom, at vi i den danske medieverden kun åbner op for de svenske artister, der synger på engelsk? Et af livets mange mysterier! Når det er sagt ændrer det dog ikke på det faktum at han med bravour indtog den store scene i TIVOLI i København tilbage i 2002, og gav en særdeles minderig koncert.

Tomas Ledin har generelt hele pakken. Han er stadig en glimrende sanger, han har et langtidsholdbart bagkatolog, han holder sig godt, og han er godt gift med pladeselskabschef og musikforlægger Marie Ledin, hvis far var den svenske popfyrste og ABBA manager Stikkan Anderson. Han har aldrig været væk fra scenen, og har altid leveret på et utroligt stabilt niveau. Ikke alle album er lige nævneværdige, men du finder altid ‘store’ minderige numre, der har dette umiskendelige kvalitetsstempel af at tilhøre toppen af poppen.

Og så har han ikke mindst skabt et af de bedste nordiske popalbum nogensinde. Albummet ” Tillfälligheternas Spel” har alt hvad et godt pop-album skal indeholde. 41 minutters uhørt pop perfektion, med masser af kant og karisma. 10 velskrevne numre i en sublim og veloplagt produktion, i øvrigt ikke ulig den lyd, der gjorde Roxette til verdensstjerner i de år.

Men her er det ekstra nærværende fordi Tomas Ledin formår fermt, følsomt og til tider med klædelig eftertænksomhed at synge både fra hjertet og med noget på hjertet, og så vigtigst af alt på hans modersmål.  Eviggrønne pop-perler som ”En Del Av Mitt Hjärta”, ”Hon Gör Allt För Att Göra Mej Lycklig” åbner et album, der bliver ved at give i forskellige retninger. Rørende og sjælfuldt ”Genom Ett Regnigt Europa” og i titelnummeret, og stærkt fængende og langt mere rock-poppende i ”Är Du Min Kvinna” og ” Jag Vet Inte Varför”. Og ja, så indeholder albummet selvfølgelig også balladen over næsten alle ballader i nyere svensk pophistorie: ”Snart Tystnar Musiken”.       

Ledin peakede nok med det album, der iøvrigt blev udsendt i en 30-års LIVE ubilæumsudgave i 2021, men han har bestemt ikke hvilet på laurbærrene siden. Det er blevet til yderligere otte studiealbum, og et større antal Live- og opsamlingsalbum. Seneste studiealbum er ”Höga Kusten” (2013), hvor han lidt overraskende viste at den svenske folk- og vise tradition, også står ham nær.

Glæden ved at stå sammen igen

Ledin er kendt for at bidrage til velgørenhed og for sin aktive deltagelse i verden omkring ham. De sidste dages hændelser i Ukraine er derfor heller ikke noget han kan lade stå ubemærket hen. På hans Facebook side skrev han således i går:

Äntligen … Den FÖRSTA ARENAKONSERTEN i Sverige efter att restriktionerna släpptes !

Samtidigt, chockerande nyheter idag. Vi lever i en skrämmande och galen tid, helt klart … men imorgon kväll firar vi livet, glädjen, friheten och att få vara tillsammans

Et livssyn det svært ikke at være enig i. Der er også noget at fejre hvis man er vinylsamler, for i anledning af hans 50 års jubilæum udsendes der den 04. marts 2022 en 4LP boks i luksuriøst design og som 180 grams vinyl. Det bliver dog i et begrænset oplag på kun 500 nummererede eksemplarer. Boksen indeholder tre LP’er med liveoptagelser fra fem årtier – 1972-2020 – samlet til en koncert i kronologisk rækkefølge, og så en LP med Tomas Ledin solo, med akustisk guitar. Indspillet i 2021 under øvelser før en koncert, der aldrig blev afviklet.

Et stort tillykke til en af nordens mest markante pop artister igennem 50 år. I tilfældighedernes store spil har han været til at regne med, og han fremstår heldigvis lige så livs levende som altid. Der er derfor grund til at tro og håbe, at der går lang tid før musikken i ham for alvor ‘tysnar’. Takk.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.