Tabla-virtuos sikret legendestatus

"Zakir Hussain blev en af de store vindere ved årets GRAMMY uddeling"

Fotograf: PRESSEFOTO

Den indiske tabla-virtuos Zakir Hussain triumferede i Los Angeles, vandt tre grammys, og bliver hermed legendarisk i hjemlandet, da han nu samlet har vundet lige så mange Grammys som selveste Ravi Shankar.
Af Torben Holleufer

De er henholdsvis søn og nevø af de største mestre, men har for længst trådt ud af ophavets gigantiske skygger. Og specielt for den 72-årige percussionist, som er søn og arvtager til Ravi Shankars trofaste tabla-spiller, Alla Rakha, er der tale om en helt særlig triumf. For med sin nu femte grammypris i USA når han op på siden af netop Ravi Shankar og det vel at mærke efter et liv, hvor han både mestrer det traditionelle og har spillet crossover med alskens mestre fra alle dele af verden.

To af de grammyer, der faldt til grammyfesten i Los Angeles i søndags var for albummet AS WE SPEAK, som udkom i maj 2023 og hvor Hussain fik følgeskab af to amerikanske musikere, der på den mest eklektiske måde har gjort hele verden til deres, nemlig banjostjernen, Béla Fleck, og kontrabassisten Edgar Meyer, samt den nu 52-årige Rakesh Chaurasia.

Og når kendere af indisk klassisk musik hører efternavnet Chaurasia, ved man, at i det enorme land, hvor hinduer har et specielt godt øje til den fløjtespillende gud, Krishna, findes der fortsat én, der om ikke er en gud, så simpelthen spiller sættet af 21 bambusfløjter, som kaldes en bansuri, på et niveau, så paradiset ikke er langt væk, og det er den nu 85-årige Hariprasad Chaurasia, kendt fra alt fra gnistrende løb på fløjten til de nærmest klagende blæs på fløjten på utallige Bollywood-film. Og det er hans nevø og elev, som på As We Speak indtager en så vigtig plads, at der ikke kan have været meget tvivl, da juryen skulle vælge vinderen i kategorien Bedste Moderne Instrumentale Album, ligesom et track fra pladen, Pashto, gik hen og fik en grammy i kategorien Best Global Music Performance.

Men det sluttede altså ikke her for Zakir Hussain. For efter en pause på 46 år udgav det berømte fusionsorkester Shakti et studiealbum igen anført af den nu 82-årige engelske guitarvirtuos, John ”Mahavishnu” McLaughlin på den specialbyggede akustiske guitar, som med specielle resonansstrenge ville ”efterabe” lyden og spillestilen fra de klassiske indiske instrumenter sitar og veena. Orkestret blev belønnet med en GRAMMY for Best Global Music Album.

I det første magasin udgave af ALL THAT…jazz med mere, der udkommer medio marts, kan du læse meget mere om Shakti og Zakir Hussain, og dennes omfattende musikalske netværk rundt om i musikkens store verden, herunder Danmark.  

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.