‘THE HURDY GURDY MAN’ – DONOVAN – 75 ÅR

"Aktuel med ny single i samarbejde med David Lynch"

Fotograf: Album Cover (beskåret)

Skotske Donovan (oprindelig Donovan Phillips Leitch, født i Maryhill, Glasgow den 10. maj 1946) har sine rødder i den britiske folkscene, hvorfra han forsøgte at slå igennem fra midten af 60’erne, hvilket må siges at være lykkes ganske flot.

Som guitarist markerede Donovan sig ved hjælp af sin ferme fingerspilsteknik, han senere indviede Lennon og McCartney i, og det oprindelige akustiske udtryk fik i anden halvdel af 60’erne hurtigt andre musikalske farver på paletten med lån fra jazz, pop, psykedelisk rock og verdensmusik navnlig calypso.

Denne udviking spores tydeligt i flere af Donovans signatursange som eksempelvis ‘Catch the Wind’, ‘Colours’, ‘Universal Soldier’ (skrevet af Buffy Sainte-Marie), ‘Sunshine Superman’, ‘Mellow Yellow’, ‘Hurdy Gurdy Man’ og ‘Atlantis’. Donovan færdedes i kredsen omkring notabiliteter som Joan Baez, Brian Jones fra The Rolling Stones og The Beatles.

På pladeindspilningerne, der blev tiltagende ambitiøse i lyd, produktion og udførelse, betjente han sig af en lang række topmusikere: Jimmy Page, John Paul Jones og Jimmy Page (der nok så bekendt formede Led Zeppelin), folk fra The Jeff Beck Group og Jack Bruce fra Cream. Donovan var en årrække tilknyttet hit produceren Mickie Most, men gik sidenhen egne veje.

Donovan fortsatte karrieren op gennem 70’erne og 80’erne, men fra midten af sidstnævnte årti frem til det hidtil seneste album i 2013, ‘Shadows of Blue’, har udgivelsesfrekvensen været af noget mere sporadisk karakter. Hans hippieimage og tilsvarende musik røg ud i periferien, da den mere aggressive og alt andet end blomsterprægede punkrock i en periode tromlede hen over det meste.

1996 prøvede Donovan at gå i Johnny Cash fodspor ved at indspille ‘Sutras’ med Rick Rubin som producer for American Recordings, og i 2004 blev det mere rockede udspil ‘Beat Cafe’ ganske pænt modtaget af kritikerne plus gamle og nye fans.

Stort tillykke med den halvrunde dag til Donovan, der også har måttet stå model til regelmæssige sammenligninger med amerikanske Bob Dylan, der senere på måneden runder de 80. Ikke desto mindre har Donovan en pæn række særdeles habile kompositioner at byde på i eget regi, det lønner sig at tage frem fra hylderne i ny og næ.

BONUS INFO:

I dag den 10. maj 2021 er der udkommet en ny sang “I Am The Shaman” og video, som er resultatet af et forholdsvis improviseret samarbejde med David Lynch.

Donovan troppede således op med en ufærdig sang i studiet – og så ville de se hvordan det hele udviklede sig. Bedøm selv resultatet nedenfor.

Målet med sangen er at rejse penge til uddannelse om transcendental meditation. Sange kan derfor downloades for 1 euro via hans hjemmeside, og ellers kan man – hvis man er en af de hurtige – også pre-ordre en af de blot 200 deluxe limited 12 inch vinyl, der trykkes med sangen, og udgives med et nummereret og signeret Donovan kunstkort. Det lyder da af lidt af et samleobjekt! Prisen for vinylen er iøvrigt 50 euro.

Vinylen kan erhverves via dette link : https://donovan.ie/product/i-am-the-shaman-limited-edition-deluxe-12-inch-vinyl/

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.