‘The voice of the stolen generation’ er død  

Archie Roach blev 66 år

Fotograf: Album Cover (beskåret)

En af Australiens helt store stemmer og historiefortællere – Archie Roach er død den 30. juli efter længere tids sygdom. Han led igennem mange år af lungekræft, men ikke desto mindre fortsatte han med at optræde, selvom det de seneste år måtte foregå via hjælp fra ilttilførsel via næsen. Han skulle blandt andet have optrådt den 7. og 8. oktober i Sydney Opera House sammen med Sydney Symphony Orchestra.

Archie Roach nåede at udgive 9 studiealbum, samt en 30-års jubilæums genindspilning af det debutalbum ”Charcoal Lane” (1990) der i den grad blev definerende for hans karriere. Albummet indeholdt nummeret Took the Children Away, en sang, der fokuserede på de stjålne generationer af aboriginals.

En stemme der blev lyttet til

Sangen rummende hans egen dybt personlige historie om tab. Men det blev også med tiden en signatursang om håb, helbredelse og sandhed for generationer af stjålne aboriginals børn, og den vandt to ARIA-priser og en Human Rights Achievement Award.

Få mennesker har så smukt og så stærkt formået at få sat ord på smerten, lidelsen, håbet og stoltheden hos aboriginerne som Archie Roach. Hans musik var bemærkelsesværdig, fordi den fortalte en bemærkelsesværdig historie. Based on a true story – og sandheden kunne ikke blive ved med at blive tiet ihjel.

Til 2020 ARIA Music Awards – Australiens svar på Grammy uddelingen – blev han introduceret til deres Hall of Fame.

Stærke reaktioner på et stort tab for nationen

Archibald William Roach (8. januar 1956 – 2022 juli 2022) – var således både sanger, sangskriver og aktivist. Hans autentiske historier og hans rustikke, rolige, behagelige, sjælfulde og myndige stemme ramte bredt i hjemlandet, og det er derfor helt naturligt de store og stærke reaktioner, der er kommer i kølvandet på at hans familie udsendte meddelelsen om at Archie Roach var død – omgivet at hans familie, sine nære og kær på Warrnambool Base Hospital.

Han bliver generelt rost for sin ærlighed, sit mod og sin vedholdenhed, samtidig med at det fremhæves for at han evnede at samle og hele, fremfor at gnide salt i sår og dele vande.

Landets premierminister Anthony Albanese udtalte at hele nationen sørger over tabet af “a brilliant talent, a powerful and prolific national truth teller” – og skrev endvidere via de sociale medier:

“Archie’s music drew from a well of trauma and pain, but it flowed with a beauty and a resonance that moved us all”

“We grieve for his death, we honour his life and we hold to the hope that his words, his music and his indomitable spirit will live on to guide us and inspire us.”

Også Linda Burney, Minister for oprindelige australiere satte ord på;

“Roach was one of our nation’s greatest songmen and truth-tellers”

“His powerful songs also brought people together. They provided strength and still serve as a source of healing – putting into words what was unspeakable”.

Også mange musikere har været ud og begræde tabet af Roach og takke ham for hans inspiration og indsats, f.eks. Midnight Oil, John Butler, Neil Murray, Jimmy Barnes, Billy Bragg og mange flere – men de stærkeste og mest sigende ord kom måske fra en anden australsk musiklegende Paul Kelly, der havde arbejdet med Roach fra de tidlige dage af sin musikkarriere. han skrev kort og godt – og helt enkelt:

“Archie Roach. Big tree down. Weeping in the forest”

Archie Roach var som Billy Bragg udtrykte det en artist for alle os, der tror på, at musik kan bruges som et værktøj til at søge retfærdighed”

– Mads Kornum, Side 33

Han vil også gøre en forskel fremover

Og at han med sikkerhed ikke har levet forgæves vidner en udtalelse fra den på Tønder Festival 2022 aktuelle William Crighton om;

“Massive loss but even greater life lived. Love, condolences and respect to all kin of the great man. Archie Roach will always be remembered and will continue to inspire for generations to come. Sincere thank you for the music and power!”

– William Crighton

Archie Roach drømte til det sidste om at gøre en forskel – sammen med andre, og derfor er det egentligt ganske smukt at følgende står tilbage på hans hjemmeside;

“COVID really stopped a lot of us from going out to do what we love doing, playing music and interacting with people. I’m busting to get back on the road again. It’s been too long.”

– Archie

Den oplevelse nåede Archie ikke at få med, men han har med sikkerhed sat så dybe spor, at mange vil gå videre af den vej, der bragte Australien tættere på at være ET FOLK, og ikke et os og dem!

Æret være hans minde.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.