Thomas Fonnesbæk i godt selskab – både live og på nyt album

"De Copenhagen Jazz Festival aktuelle Sinne Eeg og Ellen Andersson giver ny næring til vokal jazzen"

Fotograf: PRESSEFOTO

Dagens tip fra det store og flotte Copenhagen Jazz Festival program går to koncerter på den altid stemningsfulde og hyggelige musikbar Drop Inn i hjertet af København.

Her kan man opleve lidt af et europæisk stjernehold af musikere i to omgange – første koncert kl. 19, den anden klokken 21.30. Danmark repræsenteret ved pianist Jacob Christoffersen og bassisten Thomas Fonnesbæk, der jo lige har modtaget årets Ben Webster pris, og der er sammen med den ungarske trommeslager Zoltan Csörsz samt det vidunderligere svenske stjerneskud af en sangerinde – Ellen Andersson.

Repertoiret består af en god blanding af sprudlende originalkompositioner og velkendte jazz standards. Ellen Andersson udgav sidste år hendes andet album ”You should have told me”, der indeholdt 9 covernumre, hvoraf især fortolkningerne af Randy Newman’s ”You got a friend in me”, og Beatles ”Blackbird” imponerede blandt meget andet. Ellen Andersson har en af de mest personlige og særprægede stemmer i skandinavisk jazz lige nu. Hun beskrives som en dygtig improvisator og hun har en sublim tekstformidling og melodifortolkning, hvor hun lader sin stemme indgå som et ligeværdigt instrument og som en del af samspillet.

De tre musikere der er omkring hende på Drop Inn optræder hver i sær i utallige sammenhænge – og Thomas Fonnesbæk er f.eks. helt aktuel med et nyt duo album sammen med en anden glimrende sangerinde – danske Sinne Eeg, der f.eks. for sit album “Face The Music” hentede en ærefuld pris som “Årets internationale vokaludgivelse 2014” ved den prestigefyldte franske jazzpris uddeling “Palmares”.

Albummet fra Sinne Eeg & Thomas Fonnesbæk ”Staying in touch” udkom i går den 09.07.21 og indeholder også primært fortolkninger og 3 originalnumre. Det er i sig selv ikke så usædvanligt. Det er til gengæld besætningen. Kun bas og vokal, og så  strygere (LIVESTRINGS) på 3 numre.

Det giver spillerum for begge musikeres kreativitet og spontanitet, og giver en tiltalende blanding af ro og luftighed i musikken. Der er tale om duoens andet album – det første fra 2015 blev belønnet med en Danish Music Award for ’årets bedste vokal jazz udgivelse’.

Nu er året stadig ungt – men lur mig om ikke også dette album skulle have gode award chancer. De fortolker også Beatles i form af ”The Long and Winding Road”, som et af pladens smukke højdepunkter, der dog overgås af en fortryllende version af NHØP’s ”Those Who Where” med LIVESTRINGS som dem, der kommer med det sidste musikalske tryllestøv. Der er indlevende, det er intenst – og efterlader én næsten åndeløs efter mere end seks minutters musikalsk wellnes og eventyr på øregangen.

Generelt viser pladen to artister, som både kan, og vil mere end ’bare’ og ‘plejer”. De udviser et imponerende teknisk overskud, en mild melodisk åre og en nysgerrighed i jagten på det rigtige nærvær i tonen, der både er cool, kælen og kommunikerende i sig selv.

Det gør at selv en standard som ”Take five” får en andet liv – og nærmest ny energi – selv i så nøgen en fremførelse. Duoen optrådte den 04.07 sammen på Drop Inn og har ikke flere koncerter på årets festival.  Til gengæld optræder Sinne Eeg med Jacob Christoffersen til to koncerter på samme dag den 17. juli på Bartof Station på Frederiksberg.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.