Tina Turner – Simply the Best

"Et eventyr på 80"

Fotograf: Henrik Hildebrandt

I dag – den 26.11.19 – fylder en af musikbranchens sejeste overlevere 80 år. For 40 år siden knoklede hun en vis legemsdel ud af bukserne for at få bugt med den gæld, skilsmissen fra den voldelige og kokainafhængige ægtemand Ike Turner endte med at koste hende.

Hans Christian Andersen Award 2005

Knap ti år senere sad Tina Turner på tronen som en af de største rock- og popnavne overhovedet. Store udsving i en stor og imponerende karriere, der blev grundlagt for små 60 år siden, hvor Anna Mae Bullock blev til den højenergiske, sexede og stemmeprægtige Tina Turner, samt del af duoen Ike & Tina Turner, der i løbet af 60’erne og frem mod midten af 70’erne udviklede sig til at blive et sensationelt livenavn med et toptrimmet Rhythm’n’soul Show af exceptionel kaliber som varemærke.

I 80’erne stod Tina Turner på egne berømte ben med en yderst driftssikker, men mere poleret – og vil nogle mene noget fesen og udvandet – variant af den oprindelige sorte musik, hun baserede karrieren på. Men fakta var at hun strålede, hun var på toppen af sin ydeevne. Sang måske bedre end nogensinde og var en sand dronning på hitlisterne i de år – blandt andet takket være et væld af gode samarbejdspartnere, som Mark Knopfler og Tony Joe White.

Oslo 2000

I 1966 hev den excentriske producer Phil Spector Turner i studiet for at indsynge ‘River Deep Mountain High’, hvilket dog ikke var med Ike Turners bedste vilje. Konens kommercielle interesser skulle han nok selv tage hånd om. Ud kom ‘River Deep….’ dog for fuld ‘Wall of Sound’ skrue, men singlen hittede først senere i genudgivet form.

Denne storladne klassiker, der viste Tina Turners enorme vokalpotentiale, blev genindspillet i en ny og anderledes funky version til 1973 hitalbummet ‘Nutbush City Limit’. ‘River Deep…’ er sammen med den selvbiografiske titelsang fra førnævnte lp nok de numre, der har fulgt fødselaren længst som udøvende kunstner og helt frem til hendes sidste triumfale 2008-09 verdensturne.

Live i Parken 1996

Tina Turner, der i 2013 blev schweizisk statsborger, har ikke udgivet nyt materiale siden 1999. De senere år er præget af flere alvorlige sygdomme og en ikke helt risikofri lever-transplantation.

Verdensstjernens otium i urenes land skal være hende velfortjent med tanke for, hvad hun alt har gennemlevet fra fornedrelse, flugt og tæsk til triumf, ikon-status og skrantende helbred på sine ældre dage. Den biografiske musical “Tina: The Tina Turner Story” er i år en bragende succes på Broadway – og der er slet ingen tvivl om at Tina Turner som personlighed og sangerinde har sat eftertrykkelige og varige indtryk hos generationer.

Når hun var bedst var hun “Simply the Best”. Punktum.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.