To berejste personligheder mødes for første gang til unikt event

”Musikeren Stephan Grabowski i samtale med forfatteren Carsten Jensen”

Fotograf: PRESSEFOTO

I den hyggelige Tranquebar Boghandel i København kan du i morgen den 22. september kl. 19 opleve Stephan Grabowski og Carsten Jensen i en snak om oplevelser indsamlet på og fra mange fælles veje, som de har betrådt i årenes løb, uden dog rigtigt at krydse hinandens spor.

Nu mødes du så endelig via tilfældighedernes vej – Carsten Jensen skriver på sin Facebook side blandt andet følgende:

Jeg har aldrig mødt musikeren Stephan Grabowski. Men jeg har lyttet til hans musik. Tilbage i 2017 opdagede jeg hans smukke album ”Gå ikke blidt ind i natten”. Det er rock, men det også musik med inspiration fra etiopisk musik og den store sufi-tradition fra Pakistan, quawwali-musikken, hvis tranceagtige kvaliteter får tusinder af tilhørere, mænd og kvinder blandt hinanden, til at danse i ekstase, indtil de udmattede og forløst synker om. Det blev til mange genhør med ”Gå ikke blidt ind i natten”.

Og så – ud af det blå, sender Stephan Grabowski mig sin bog “Engle i cockpittet”, en erindrings- og rejsebog om hans søgen efter musikalsk inspiration i Afrika og Asien. En musiker og en forfatter? tænker jeg. Hvad kan vi have at sige hinanden?

Jeg begynder at læse – og så opdagede jeg, at Stephan og jeg har meget at sige hinanden. Så mange gange har vi været de samme steder, fra firsernes københavnske natklub Umatic til Goa på den indiske vestkyst, Bombay, Karachi, Islamabad, og så har vi samme entusiasme for quawwali-musikken ubestridte mester Nusrat Fateh Ali Khan. Da min datter blev født, sov jeg af lutter glæde ikke i 36 timer, og de sidste timer, før jeg faldt om, dansede jeg helt alene til Nusrat. Jo, jeg var sufist den nat, og det har siddet i mig lige siden.

Kom til Tranquebar på onsdag. Vi skal tale om stederne, vi har været, men især om Stephans musik, og de tanker, han gør sig om verden og musikken som bindeled mellem mennesker.”

Undertegnede kan kun dele begejstringen over ”Gå ikke blidt ind i natten”, der fremstår som det måske stærkeste album i en karriere, der ellers har budt på yderligere en håndfuld album – herunder et samarbejde med de gode herrer Peter Belli og Ivan Pedersen i 2003 under titlen ”Konger for en aften” – ligesom Grabowski i mange år har været er en fast del af bandet Rocqawali, der senest udsendte albummet ”Kalem” i 2020.

I sin lange karriere som aktiv udøver har Stephan Grabowski også været sideman hos navne som Love Shop og Lars H.U.G.

Nu har Stephan Grabowski altså så udgivet bogen ”Engle i mit cockpit” – med undertitlen “En rock’n’ roll rejse mod en anden virkelighed”. Bogen beskrives som en dybt personlig beretning om at bygge musikalske broer mellem mennesker på tværs af kulturer og sprogbarrierer. Om, hvordan man som musiker træder ud af sin komfortzone og indånder den musik, som 75 procent af verdens befolkning lytter til. Om musikkens uovertrufne, kommunikative kraft.

Der er lagt op til en aften hvor Stephan Grabowski og Carsten Jensen i løbet af en god times tid nok skal komme vidt omkring både musik, politik og om at bygge broer mellem mennesker, og ikke mindst om hvordan musikken kan være med til at åbne døre, øjne og hjerter.

Men vil du med, så det med at tage en hurtig beslutning, for der er i skrivende stund kun få ledige billetter tilbage. De kan erhverves for blot kr. 50 via billetto.dk.

Ud over at være bogaktuel er Stephan Grabowski også aktuel med et par nye stærke singler ”Himlen” og ”Elektrisk sommer”, der er to anbefalelsesværdige smagsprøve fra det nye album ”Elektrisk somme” der udkommer på fredag digitalt, og senere udsendes på vinyl.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.