UHØRT festival har det fulde line up klar

”Programmet bekræfter at der er godt med liv og ligestilling i vækstlaget, men ...”

Fotograf: Mads Kornum

For niende gang løber UHØRT Festival af stablen den 19.-21. august i København. Festivalen var sidste år den eneste flerdages festival, der blev gennemført i en COVID-19 tid, og derved formåede de at holde fokus på den ulmende undergrund af navne, som kan blive det næste store på den danske musikscene.

Siden 2013 kan de med stolthed se tilbage på at have haft navne som The Minds of 99, Fribytterdrømme, Greta, AySay, Terese, Niklas Runge, Rebecca Lou, Takykardia, Sonja Hald, Death Machine, SUNDAYS, Dør Nr. 13, Palace Winter, Velvet Volume, JJ Paulo, Julie Ellinor, Angående Mig og Rigmor på en af deres scener.

9 af de 18 nævnte navne har en kvinde som frontfigur – og viser derved så udmærket at musikalsk talent ikke er kønsbestemt – og i øvrigt heller ikke alders- eller religionsbestemt!

I den brede debat – har der herhjemme – dog været mest fokus på underpræsentation af kvinder i den danske musikbranche. Og man skal jo starte et sted, så det er helt fint at UHØRT følger op med at de 42 navne på årets plakat består af et felt, hvor der præcis er ligelig fordeling af køn. Ikke fordi der har været sat en kvotering op hos udvalget bag festivalen, men fordi det er faldet sådan ud – ud fra de opstillede kvalitetskriterier.

“For os var det ikke et mål, at halvdelen af frontpersonerne på årets festival skulle være kvinder. Vi udvælger først og fremmest de optrædende navne ud fra kvalitet, potentiale og genre. Men der er heller ingen tvivl om, at hvis vi står overfor at skulle vælge mellem to lignende artister på samme niveau, bakker vi selvfølgelig gerne op om flere kvinder i dansk musik”, lyder det fra festivalchef og booker Jesper Krüger.

Næste år kunne man så håbe at UHØRT også bakker op i forhold til at skabe mere fokus på en større bredde i forhold til genrevalg, og i princippet også i forhold til alder. Der er mange ‘late-bloomers’ på den danske musikscene – men ikke én er at finde i årets program. Der er også mange talenter indenfor soul, singer/songwritering, blues, rock, roots, world og folk – og indenfor krydsninger af de nævnte genrer. Men ikke én artist er at finde i årets program fra den del af den danske musikscene – og det skulle altså undre om det ikke havde været blandt de hele 792 bands og solister, der i år har ansøgt om at spille på festivalen.

Det er derfor et godt – men musikalsk set ret smalt program, som de cirka 35 personer i musikudvalget – bestående af bookere, pladeselskabsfolk, musikere, radioværter, musikjournalister m.fl. – har besluttet sig for. Musikalsk er der stort set udelukkende fokus på hårdrock/metal, hip hop/rap/R&B, indie pop/rock, og drømme/følelses pop.

Måske rigtige valg kommercielt set, som verden ser ud lige nu – men næppe de rette valg set med de kunstneriske og mere nysgerrige briller. For er det ikke via det ukendte og undergrundens uregerlige tendenser at vi skal udvikle og flytte verden og først og fremmest os selv ? Åbne vores øjne og ører op for at der reelt findes en musikalsk bredside til os alle. ’Bigger’ er ikke altid ’Better’ – så lad os da få sammensat nogle udvalg der – ligesom de nu gør omkring køn – flytter fokus væk fra det der bør være sekundært – altså køn, alder, religion, social baggrund osv. – og i stedet udelukkende sørge for at formidle og præsentere musik i musikkens tjeneste! Det er vel dybest set kun pengem/k’erne i de store selskaber, der er interesseret i “the next big thing”. Jeg vil påstå at den lyttende menig mand/kvinde ‘bare’ vil have “the next thing” – og det vil de ikke glippe – slet ikke hvis de via god og bred musikformidling ved hvad de kan gå glip af.

Men er du nysgerrig på musik så kig endelig forbi UHØRT i den kommende weekend. Festivalen er og bliver et fascinerende udstillingsvindue og en kæmpestor showcase, hvor det emmer af passion, drømme og håb. Håbet på øregangene har jeg selv fået tændt ved at lytte til f.eks. Basker Hval, Johan Kolstrup, BEINIR, Josie Amadonna, KAIZER, Lil Cat, LINN, RosseLu og Yör , der alle spiller på årets festival. Den endelige spilleplan offentliggøres i næste uge – og det fulde line-up kan du se nedenfor.   

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.