“Ukraine Calling” er en melankolsk popballade, der ikke må overhøres

"FIE SMITH aka JazzChild udgiver stærk støttesang for Ukraine"

Fotograf: PRESSEFOTO

Musik kan noget som breaking-news bjælker og reportager ikke kan. Den kan give plads til refleksion og eftertænksomhed. Og forhåbentlig derved igangsætte nye handlinger, der kan skabe noget positiv forvandling.

Sangerinden Fie Smith – der også er kendt under navnet JazzChild – så sig nødsaget til at sætte ord og musik på noget af den angst og magtesløshed, der fylder de fleste af os netop nu.

”Jeg kan næsten ikke se på det. Vi må gøre noget nu!”

Sådan sagde Fie Smith til sin kæreste René Slatanach utallige gange, da Præsident Zelenskij på tv med desperation i stemmen bad verden om hjælp. Det her var ikke en film, det var ikke for sjov. Det var ægte billeder af mennesker på flugt, billeder af død og ødelæggelse.

Spændingsfeltet mellem desperation og håb

Sammen satte de sig ned og skrev tekst og melodi og fik sat ord på de følelser af magtesløshed, som Fie havde givet udtryk for, siden krigen i Ukraine brød ud – men forsøgt set med ukrainske øjne. Allerede dagen efter stod hun med følelserne udenpå tøjet i et pladestudie i Kbh. og indspillede sangen ”Ukraine Calling”. En melankolsk popballade, der starter med alarm og bomberegn, men hvor Fie’s sjælfulde vokal efterfølgende bevæger sig skrøbeligt igennem nummeret i et spændingsfelt mellem desperation og håb.

”We will fight to the end, but we need you” lyder en bid af teksten, der både er en hyldest til det Ukrainske mod og et opråb om, at vi fortsat skal hjælpe dem alt det, vi kan.

”Flere har fortalt mig, at jeg lyder anderledes på nummeret, end jeg plejer, når jeg synger. Jeg tror, at min stemme lyder anderledes, fordi jeg er så påvirket af situationen og fordi det hele er så svært at tage ind. Måske er den ubevidst anderledes vokal min måde at være i det på. Hvis det giver mening?”

Fie Smith

Fie balancerer på en linje af svære stærke følelser og har været meget bevidst om at synge nummeret med respekt og integritet i forhold til, at de tekstmæssig har taget det Ukrainske folks perspektiv.

Det lykkedes til perfektion, i et nummer, der både har en karisma og en karma over sig, der fortjener at det kunne få samme gennemslagskraft, som hvis det var Adele, Tina Dickow eller en anden stor og mere kendt sangerinde, der havde begået en så uafrystelig og væsentlig popballade. 

“Nummeret har i den grad pondus til at komme i fast landsdækkende radiorotation, og derved tjene nogle penge ind til den gode sag. Så afspil og stream alt hvad du kan, og spred endelig ordet, hvis du også føler for nummeret og/eller sagen. ”    

Mads Kornum, Side 33

”Alt overskud fra nummeret går selvfølgelig til Ukraine,” fortæller Fie Smith afslutningsvis

Udover Fie Smith på vokal er nummeret indspillet med Lars-Emil Riis Madsen: strygere, keyboards og basguitar, og Mikkel Andreas Thomsen aka Nuplex: Synthesizer og synthesizer drumpad

Barsk video godkendt af det ukrainske udenrigsministerium

Sammen med singlen har Fie også ønsket at give nummeret en billedside. En musikvideo, som der i dag er videopremiere på via YouTube. Billedsiden består af billeder fra krigen, som de har fået tilladelse til at bruge af det ukrainske udenrigsministerium.

Da sangen var indspillet sendte de nemlig nummeret til den Ukrainske ambassade og fik – udover en tak for nummeret og deres støtte – lov til at bruge det ukrainske udenrigsministeriums billeder fra krigen.

Billederne er dog af en karakter, der gør at videoen er aldersbegrænset, og og vi har derfor ikke tilladelse til at vise den indlejret her på siden. Men du kan tilgå den via link nedenfor.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.