ULF LUNDELL fylder 70 år i dag

”Sveriges største rock poet er still-going strong”

Fotograf: Mads Kornum

Hele 30 studie album – en håndfuld live udgivelser og ligeså mange box-sæt med unikt materiale er det blevet til i en karriere, der begyndte med albummet ”Vargmåne” i 1975.

Han er samme årgang som Bruce Springsteen – og i tidens løb er han da ofte blevet omtalt som det nordiske svar på netop Bruce Springsteen. Det var dog nok i forbindelse med nogle af hans udgivelser i 80’erne, at den sammenligning helt holdt vand – for Ulf Lundell er som sangskriver reelt  nærmere ligeså uberegnelig som f.eks. Neil Young og Bob Dylan. Derudover er det næsten alt afgørende i hans sange ikke mindst de ofte sublime svenske tekster, der i den grad rummer kunstnerisk nerve, og en evne til billedskabende historiefortællinger. Og så er han bestemt ikke bange for at mene noget, eller udtrykke sig politisk.

Han er således et ægte ikon – en kendis på både godt og ondt, og en væsentlig karakter i nyere svensk musikhistorie.

For nogle år siden meldte han ud, at nu var han nået en alder, hvor han kunne trække stikket med god samvittighed. Han syntes ikke at have mere at byde ind med, og ville hverken give flere koncerter eller udgive flere album. En storslået afskedsturne blev gennemført med kæmpe succes i 2015/2016.

Men kreativ energi kan ikke sådan holdes nede, og han har rent faktisk siden udgivet tre album – alene i år ”Omaha: ruff” og ”Tranorna kommer”, hvoraf især sidstnævnte er fuld af nye energi – og er et gennemført stærkt album. Derudover er Lundell også en ganske respekteret og anerkendt forforfatter og han har senest leveret bøgerne ”Vardager” og ”Vardager 2” – med poetiske dagbogsrekleksioner. Og for ligesom af fuldende sin kunstneriske triathlon har han så sandelig også fået gang i maleriet.

Resultatet af sidstnævnte kan man i perioden 13.-22.12.19 opleve på Galleri Bellman i Stockholm.

Tillykke herfra til en ener – og en af de største rock poeter på vores nordlige kanter. Han har tre gange optrådt på Roskilde Festival – senest i 2009 – det ville klæde ham og Roskilde hvis han stod der igen i 2020 på Arena.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.