VÆRINGS MUSIKLYTTERI – afsnit 1, del 1

"Månedens albums"

Fotograf: Privatfoto

Den sidste torsdag og fredag i hver måned, vil jeg her på pladsen dele mit Musiklytteri med jer. Jeg glæder mig til at skrive om det, der har optaget mine ører den seneste måned og tipse jer om min favoritter blandt nye udgivelser. Jeg lytter efter den gode sangskrivning, exceptionelle stemmer og gode tekster. Jeg er primært tiltrukket af musik spillet af levende mennesker fremfor maskiner, men der er undtagelser nok, til at det ikke er en regel. Jeg lytter på mange genrer. Jeg plejer at spidsvinkle og sige, at jeg holder øje med alt fra post punk til country.

Alt det, jeg skriver om her, ligger på min åbne Spotify playliste “Trinelise Væring: What I listen to”, som er et godt sted at starte, hvis I vil liste i fodsporet på mig ud i den vidunderlige verden af nye lytteoplevelser.

https://open.spotify.com/embed/playlist/0zmoiK7PR65c7hsxZ3jgIQ

På min playliste ligger til en hver tid 500 sange, jeg er begejstret for. Nye adds ligger i toppen, hvorefter min liste bliver alfabetisk efter kunstner, så den er også god bare at tage på shuffle, hvis man nu fx. Skal ud køre en lang tur:-) Jeg adder nyt hver uge og omkring mandag, blogger jeg om alle nye adds fra min facebookside – https://www.facebook.com/trinelisevaering/

En gang om måneden samler jeg op det bedste her på siden. I kan så regne med, at det jeg omtaler her, ligger øverst på min liste i alle fald indtil mandag, hvor der så nok kommer noget nyere oven i. Min serie bliver som udgangspunkt hver gang opdelt i en del 1 – der torsdag omhandler de albums jeg anbefaler – og dagen efter kommer del 2 – der omhandler diverse sange, der har gjort indtryk.

MÅNEDENS ALBUM(s) – Mine varmeste anbefalinger går til to meget forskellige albums.

INDIGO GIRLS – “Look Long”  


Genre: Country/rootsrock/americana – Format: CD/VINYL/digitalt – Udgivet: 22. maj 20  

Nu har maj måned været sådan lidt tynd i for hold til nye udgivelser, fordi mange af dem, jeg gik og ventede på, er blevet udskudt. PÅ den anden side fik jeg jo så tid til lidt catching up. Og ja, jeg har godt nok lidt catching up to do, i forhold til Indigo Girls for det er Amy Ray og Emily Saliers 15’ende studie album siden 1987, så de burde jo nok være et household name hos mig, men det var de faktisk ikke. Jeg har naturligvis hørt om dem før, og folk har også anbefalet dem til mig for år tilbage, da de var allermest i vælten, men jeg har aldrig lyttet på dem.

Nu oprandt dagen så, hvor jeg satte mig så i solen, fandt teksterne til deres nye album på nettet, og satte mig til at lytte/læse. Det er ikke alle albums jeg tager den vej rundt, men når jeg får færten af at teksterne er sangenes egentlige motor, så tager jeg den ad den vej. Og nu er jeg fangirl. Så det vil jeg anbefale, lytte og læse, det giver en rigtig god oplevelse med netop dette album.

Man kan nemlig godt mærke, at det her er to granvoksne damer. Man kan læse det i deres tekster, der har, hvad jeg ville kalde, et længere perspektiv, og man kan høre det på deres stemmer, der lyder på den der måde, stemmer lyder, når de er godt brugte. Lidt glansløse, kunne man godt sige, men det er på den gode måde, der indeholder lyden af levet liv og giver ballast til de sædeskildringer, der ligger i mange af teksterne.

Både Amy og Emily har længe været queer ikoner, og jeg synes, de beskriver kønnets flydende grænser så fint, når de fx. I sangen “Country Radio” synger: “I wanna be that boy, I wanna be that girl / I wanna know what it’s like to fall in love like / Most of the rest of the world / But as far as these songs will take me is as far as I’ll go / I’m just a gay kid in a small town / Who loves country radio”

Musikalsk er det et voldsomt old school album på godt og ondt. For mig ligger det old school mest i melodierne, der ind imellem næsten er for “flotte” og “svungne”. De hører ligesom en anden tid til.  Jeg fik faktisk den association, at det måske var sådan, det ville lyde, hvis Bjørn og Benny fra Abba eller Elton John var gået countryvejen. Det er mest udtalt i en sang som “When We Were Writers”. Før I farer i flint, skal I lige vide, at Abba er min ur-suppe, så når jeg siger det, er det fordi jeg synes, at det er charmerende men også lidt iØREfaldende.  Mine favoritter, blandt mange gode sange, er dog de mere folk/country-rokkede (i modsætning til country-poppede) de to super swingere “Shit Kickin'” og “Muster”.


EMILY WELLS – “In The Dark Moving”

Genre: Alternative/art-pop – Format: Ltd. VINYL/digitalt – Udgivet:  15. maj 2020

Dette album er et spejl af Wells’ album fra sidste år “This World is too_____for you”.

Wells er amerikansk sanger, producer og komponist og multi instrumentalist. På sit 2019 album kombinerede hun elektroniske elementer med ekstravagante arrangementer for et kammerensemble af strygere (arrangeret af Michi Wiancko) et fantastisk elegant og specielt album. 

Dette nye album er så de helt nedbarberede udgaver af alle de samme sange ovenikøbet i samme rækkefølge, nu blot med tilføjelsen “minimal recording” til alle titler. Hvor det på det oprindelige album var produceren og komponisten Emily Wells, der stor stærkest, er det i den nye nøgne iscenesættelse sangeren og sangskriveren Emily Wells, der er i fokus, og jeg synes sangene holder hele vejen. Jeg kan varmt anbefale at høre begge albums. Jeg lægger et par sange i begge versioner side om side i toppen af min playliste.


FLERE GODE ALBUMS FRA MÅNEDEN DER GIK ……

JASON ISBELL and the 400 Unit – “Reunion”  

Genre: Country/Rock – Format: CD/VINYL/digitalt – Udgivet: 15. maj 2020

Svært sympatisk kunstner, som jeg har fulgt de seneste år og som jeg glæder mig til at se i Vega til efteråret (8. november), hvor man jo kan håbe, at de kan gennemføre koncerter igen. Jeg kan anbefale podcasten “Broken Record”, hvor stjerneproduceren Rick Rubin interviewer Isbell i afsnit nr.47 – https://brokenrecordpodcast.com/episode-47-jason-isbell/


WOODS – “Strange to Explain” (22. Maj)

Genre: Folk/Rock – Format: CD/VINYL/digitalt – Udgivet: 22. maj 2020

Virkelig et godt album fra Woods, der på trods af navnet kommer fra New York. Fuldt af håndspillede velskrevne sange. 


THAO AND THE GET DOWN STAY DOWN – “Temple”  

Genre: Indie – Format: VINYL/digital – Udgivet: 15. maj 2020

Thao Nguyen er sanger og sangskriveren i denne duo fra San Fransisco. En legende og alt-skal-prøves stemning, præger albummet.


ALBUMS JEG HOLDER UDKIG EFTER:

Jeg holder udkig efter albums fra MERYEM ABOULOUAFA, SARAH JAROZS, JENNY O og GORDI, der alle skulle komme her i Juni.


Jeg havde glædet mig til nye albums fra Dixie Chicks og Alanis Morissette, der skulle være kommet her i maj. Om de er udskudt til efteråret eller de måske kommer her i juni, ved jeg ikke.


Jeg håber, vi høres ved ude på min SPOTIFY playliste, hvor jeg er taknemmelig for følgere, for jeg kan rigtig godt lide tanken om at flere der lytter med.

Trinelise Væring

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.